On korkea aika järjestää sateenkaarinuorten asiat kuntoon kunnissa

On korkea aika järjestää sateenkaarinuorten asiat kuntoon kunnissa

Setan nuorisotoimikunta toivoo, että tulevat kunnanvaltuutetut lupaavat edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvointia. Esimerkiksi kouluissa tulee edistää syrjinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisyä, jotta ne olisivat turvallisia kaikille. Kunnanvaltuutetuilla onkin tehtävässään useita konkreettisia keinoja muun muassa sateenkaarinuorten yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisäämiseen.

”Olisi erittäin viisasta ottaa mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria, kun kunnassa tehdään nuoria koskettavia päätöksiä tai suunnitelmia, kuten lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Esimerkiksi yhteistyötä Setan paikallisjärjestöjen kanssa voitaisiin tässä hyödyntää”, sanoo Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Lili Pakalén.

Setan nuorisotoimikunnan julkaisema huoneentaulu listaa kuusi tekoa, joista huolehtimalla sateenkaarinuorten asemaa kunnissa voidaan käytännössä parantaa. Ehdokkaat ovat voineet 16.3. alkaen jakaa huoneentaulua sekä siihen liittyvää muuta kuva- ja videomateriaalia somessa tunnisteella #sateenkaarikunta ja siten tuoda esiin oman lupauksensa sateenkaarinuorille.

”Meistä Setan nuorista on ollut hienoa nähdä, millaisen vastaanoton kuntavaalikampanjamme on saanut. Toivomme kuntavaaliehdokkaiden lähtevän vielä sankemmin joukoin mukaan ja myös muistamaan lupauksensa vaalien jälkeen”, sanoo Pakalén.

Setan nuorisotoimikunta haluaa, että kunnan työntekijöillä olisi tarvittaessa mahdollisuus täydentää osaamistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asiakkaiden kohtaamisesta. Lisäksi kunnassa tulisi olla turvallinen tila kohdata kaikille nuorille, myös sateenkaarinuorille.

“Ei tule myöskään unohtaa kuinka moninaisesta joukosta puhumme, kun puhumme sateenkaari-ihmisistä. Esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa oleville seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville turvapaikanhakijoille tulisi myös olla tarjolla heidän tarpeensa huomioon ottavaa psykososiaalista tukea.”

Setan nuorisotoimikunnan kuntavaalikampanja nostaa myös esiin, että kunnissa tulisi luopua turhasta julkisten tilojen sukupuolittamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kunnan ylläpitämissä julkisissa tiloissa tulisi olla mahdollisuus sukupuolineutraalin wc:n käyttöön.

”Kunnan ylläpitämien liikuntapaikkojen olisi tärkeää tarkistaa, että käytänteet mahdollisten syrjintätilanteiden varalle on päivitetty. Myös sukupuolivähemmistöön kuuluvilla henkilöillä on yhtäläinen oikeus turvalliseen ja syrjimättömään urheiluympäristöön”, sanoo Pakalén.

”Nyt on korkea aika kantaa vastuu valtuustoissa ja laittaa sateenkaarinuorten asiat kuntoon kunnissa”, toteaa Pakalén.

Nuorisotoimikunnan vaalivideoita sekä sateenkaarevien ehdokkaiden videoita julkaistaan Setan Facebook-sivuilla päivittäin ennen vaaleja. Tutustu Setan kuntavaalisivuihin, huonentauluun ja muuhun materiaaliin täällä. Lue myös Armin Kellomäen blogaus hänen kokemuksistaan sateenkaarinuorena koulussa ja harrastuksissa!

Kuntavaalien ennakkoäänestys on 29.3.–4.4.2017 ja varsinainen vaalipäivä 9.4.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design