NIMIEN KERUU ON PÄÄTTYNYT. Allekirjoittajia yhteensä 6 027.
Sukupuolta vahvistavien hoitomenetelmien suosituksia päivitetään juuri nyt.
Kaikenikäisten transihmisten tulee saada laadukasta, kansainvälisiin hoitosuosituksiin perustuvaa hoitoa. Hoitoprosessin pitää olla läpinäkyvä, avoin, joustava ja nopea!
Vetoa kanssamme Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvostoon (Palko), jotta suositukset uudistetaan kokonaisuudessaan tukemaan nykyisiä hyvän hoidon standardeja. Suositusten on tuettava transihmisten terveyttä ja hyvinvointia.
Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteemme mukaisesti ja voit luottaa, että tietosi ovat turvassa eikä niitä julkaista missään. Vetoomuksen luovutuksen yhteydessä toimitamme vastaanottajalle etu- ja sukunimesi.
Nykytila ei takaa hyvää ja laadukasta hoitoa
Sukupuolidysforian hoitoa ohjaavat Palkon voimassa olevat suositukset, jotka hyväksyttiin 2020. Jo tuolloin järjestöt toivat esiin monia suosituksiin liittyviä puutteita. Suositukset aiheuttivat huolta sukupuolta vahvistavan hoidon saamisen heikentymisestä.
Palkon voimassa olevissa suosituksissa mm. korostetaan perusterveydenhuollon roolia, vaikka siellä ei ole riittävää osaamista sukupuolta vahvistavasta hoidosta. Lisäksi suositukset heikentävät muunsukupuolisten mahdollisuutta saada hoitoa sekä tekevät alaikäisten hoidon saamisen hyvin vaikeaksi. Suositukset sisältävät myös ristiriitaisuuksia, kuten että henkilöllä pitää olla toimintakyvyn laskua, mutta hän ei kuitenkaan saa olla masentunut tai ahdistunut niin, että se olisi merkittävästi heikentänyt toimintakykyä. Lisäksi suosituksissa on liian suppea näkemys tarpeellisista toimenpiteistä, kuten tarvittavasta kirurgiasta.
Translain uudistamisen yhteydessä kumottiin lisäksi hoitoasetus, joka turvasi transihmisille lähetteen saamisen erikoissairaanhoitoon HUS:n ja TAYS:n transpoleille.
Suomessa on tällä hetkellä myös epäselvää, voiko sukupuolta vahvistavaa hoitoa saada yksityisestä terveydenhuollosta, vaikka sitä ei ole suljettu pois lailla.
Sekä Palkon suositukset, hoitoasetuksen kumoaminen että epäselvyys yksityisten terveydenhoidon toimijoiden asemasta ovat heikentäneet sukupuolta vahvistavan hoidon saamista Suomessa. Yhä useampi transihminen jää kokonaan ilman hoitoa, hakeutuu kalliisiin yksityisiin palveluihin ulkomaille tai turvautuu itselääkintään, jolloin hoito tapahtuu ilman terveydenhuollon ammattilaisen ohjausta ja seurantaa.
Suositukset vastaamaan kansainvälisiä standardeja
Translain muutoksesta johtuen Palko uudistaa tällä hetkellä hoitosuosituksia . Palko on kuitenkin tehnyt vain nimellisiä muutoksia, jotka johtuvat suoraan translain muuttumisesta. Suositusten päivittämisessä ei ole huomioitu järjestöjen tunnistamia sukupuolta vahvistavan hoidon ongelmia. Suositukset tulisi uudistaa kokonaisuudessaan siten, että ne tukisivat hoidon saamista ja perustuisivat nykyisille hyvän hoidon standardeille.
Sukupuolta vahvistavaan hoitoon on olemassa kansainväliset hyvän hoidon suositukset. The World Professional Association for Transgender Health -järjestö (WPATH) on päivittänyt sukupuolidysforian hoidon kansainväliset hoitosuosituksensa vuonna 2022. WPATH on maailman transterveydenhuollon ammattilaisjärjestö. WPATH:n hoitosuositukset perustuvat korkeimpaan tämänhetkiseen tutkimusnäyttöön ja erikoisalan kliinikoiden konsensukseen, ja niiden tulisi olla perustana sukupuolidysforian hoidon kehittämiselle.
Suomessa on annettu paljon arvoa yksittäisten erikoislääkäreiden näkemyksille, jotka poikkeavat WPATH:n linjauksista. Tietoisuutta tulisi lisätä myös Maailman terveysjärjestön (WHO) uusimman ICD-11-luokituksen sukupuoliristiriitaan liittyvistä muutoksista, jotka osaltaan vahvistavat trans- ja muunsukupuolisuuden depatologisointia.
WPATH:n suosituksissa kehotetaan tuottamaan sensitiivisiä palveluita ja kiinnitetään huomiota siihen, että moni sukupuolidysforian hoitoa tarvitseva on voinut kokea aiemmin terveyspalveluissa väärinsukupuolittamista, hoidon eväämistä tai joutunut itse antamaan terveystietoa ammattilaisille. Turvattomuuden kokemus voi ajaa välttämään terveyspalveluja tai etsimään lääketieteellistä tietoa tai lääkkeitä vain vertaisilta tai verkosta.
Vähemmistöstressi huomioitava
Vähemmistöstressi vaikuttaa kielteisesti transihmisten terveyteen. Monet kohtaavat stigmaa, ennakkoluuloja, syrjintää, kaltoinkohtelua ja väkivaltaa sekä sosioekonomista ja juridista marginalisaatiota, mikä voimistaa riskiä sairastua psyykkisesti tai fyysisesti. Suomessa eduskunnan oikeusasiamies on huomauttanut, että Palkon suosituksissa ei käytetä lainkaan käsitettä vähemmistöstressi.
Ahdistus, masennus ja itsensä vahingoittaminen on yleisempää henkilöillä, jotka eivät ole saaneet tarvitsemaansa sukupuolta vahvistavaa hoitoa. Pitkäaikaistutkimukset osoittavat, että mielenterveysoireet vähenevät transitiossa. Lisäksi tulisi huomata, että ei ole mitään näyttöä siitä, että olisi hyödyllistä evätä sukupuolen korjaushoito hoitoa hakevan mielenterveysongelmien tai neuroepätyyppillisten piirteiden takia, kun henkilö kokee sukupuolidysforiaa. Henkilö voi ymmärtää riskit ja edut ja antaa tietoon perustuvan suostumuksensa, vaikka hänellä olisi mielenterveyden haasteita.
Ei-binäärit ja alaikäiset tarvitsevat myös hoitoa
Uusimman tutkimuksen mukaan 25–50 % transihmisistä on ei-binäärejä. WPATH suosittelee, että ei-binääristen sukupuolidysforiaan tarjotaan yksilöllistä arvioita ja sukupuolta vahvistavaa hoitoa identiteetin mukaan. Hoito voi olla myös hormoniterapiaa ja kirurgiaa, vaikka yksilö ei transitioituisi elämään naisena tai miehenä. WPATH suosittelee kertomaan hoitojen vaikutuksista hedelmällisyyteen ja tarjoamaan vaihtoehtoja lisääntymiskyvyn säilyttämiseksi. Palkon nykyiset suositukset poikkeavat näistä WPATH:n linjauksista.
Palkon suositukset sisältävät myös suositukset alaikäisten hoidosta. Vaikka suositukset mahdollistavat sekä murrosiän jarrutushoidon että sukupuolta vahvistavien hormonihoitojen aloittamisen alaikäisillä, hoidon saaminen Suomessa oikea-aikaisesti on erittäin vaikeaa. Erikoissairaanhoidon piiriin päässeet ovat myös kertoneet epäkohdista hoitoon liittyen. Alaikäisten kohdalla olisi tärkeää huomioida, että tämä asiakasryhmä on erityisen haavoittuvassa asemassa muun muassa syrjinnän kokemusten takia. Olisi tärkeää varmistaa, että hoitosuositukset vahvistavat translasten oikeutta päästä transerityisen terveydenhuollon piiriin sekä varmistaa, että alaikäisiä kuunnellaan heidän terveyttään koskevissa asioissa.
On myös huomioitava, että osassa maita on ensisijaisesti poliittisen paineen takia alettu rajata tai kokonaan kieltää etenkin alaikäisille suunnattuja sukupuolidysforian hoitoja. Palkon suosituksia päivitettäessä tulisi kiinnittää huomioita siihen, että tällaisilla rajauksilla on Yhdysvalloissa todettu jo nyt olevan kielteisiä vaikutuksia. Alle 18-vuotiaiden transnuorten hoitojen rajoittaminen Yhdysvaltojen joissakin osavaltioissa on johtanut siihen, että transnuorten itsemurhat ovat tutkimustietojen mukaan lisääntyneet huomattavasti.
Sukupuolta vahvistavaa hoitoa kaikille sitä tarvitseville
Julkisen sektorin transterveydenhuollon palveluiden laadun ja saatavuuden kehittäminen on tärkeää ja se on ainoa vaihtoehto monelle sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevalle. Yksityinen terveydenhuolto voisi kuitenkin olla resurssi hoidon saatavuuden parantamisessa.
Allekirjoita vetoomus ja vaadi kanssamme, että Palko uudistaa hoitosuositukset kokonaisuudessaan huomioiden järjestöjen esiin nostamat ongelmat ja kansainväliset hyvän hoidon suositukset.