Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Sateenkaarihistoriakuukausi 2018

20.10.2018 08:0020.11.2018 17:00

Kuvassa on vuoden 1980 Vapaustuspäivien mielenosoitus eduskuntatalon portailla. Kuvassa on useita ihmisiä kyltteineen. Katse kiinnittyy täysin tummissa istuvaan nuoreen mieheen, joka katsoo avoimesti kameraan.

Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat ensimmäisen sateenkaarihistoriakuukauden Suomessa loka-marraskuussa 20.10.–20.11.2018.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä on nostamassa esiin maineikas joukko suomalaisia kulttuuri- ja muistiorganisaatioita. Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo Torniosta, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto.

Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu haluavat toivottaa niin muistiorganisaatiota ja taidelaitoksia, kouluja ja yhdistyksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. Luvassa on muun muassa tilaisuus teatterimaailman sateenkaarevuudesta, historiatilaisuus eduskunnassa tehdystä työstä lhbtiq-oikeuksien eteen sekä Setan seniorityön muistelutapahtuma sateenkaari-ihmisille.

Organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen esimerkiksi:

1. jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyviä aineistoja ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth

2. järjestämällä sateenkaarihistoriaa käsitteleviä keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja näyttelyitä. Tiedot julkisista tilaisuuksista voi ilmoittaa Setan sivuilla olevalla verkkolomakkeella elokuun alusta lähtien. Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu kertovat tapahtumista omien viestintäkanaviensa kautta. Työkaluja tilaisuuksien järjestämiseen löytyy tästä: http://suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/tyokalut/

3. tarjoamalla sateenkaarevia aineistojaan arkistoille ja muistitietoa kokoaviin verkkopalveluihin.

Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin. Kuukausi päättyy kansainväliseen transmuistopäivään Transgender day of Remembrance.

Ilmoita oma tapahtumasi osaksi Sateenkaarihistoriakuukauden ohjelmaa! Seta kerää kaikki Sateenkaarihistoriakuukauteen liittyvät tapahtumat ja muun ohjelman omille sivuille osoitteessa: https://seta.fi/historiakuukausi/. Voit ilmoittaa ohjelmasi sivun kautta. Sivulle tulee kalenteri, jossa historiakuukauden tapahtumat näkyvät ja Seta tekee niistä jokaisesta vähintään kaksi FB-päivitystä ja yhden IG-postauksen. Lisäksi tapahtumat näkyvät Setan järjestöuutiskirjeessä ja uutisissa verkkosivuilla.

Sateenkaarihistoriakuukausi on jatkoa Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun vuosina 2016–2018 toteutuneelle Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeelle.

Lisätietoa:

Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi

Rita Paqvalén, 040 674 3528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.cultureforall.fi

Tiedot

Alkaa:
20.10.2018 08:00
Loppuu:
20.11.2018 17:00
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://seta.fi/historiakuukausi/

Järjestäjä

Kulttuuria kaikille -palvelu