Seta järjesti tammikuussa jäsenjärjestöilleen suunnatun kouluvierailijakoulutuksen, jossa esiteltiin Setan tuottama uusi kouluvierailukonsepti Sateenkaarivierailu. Sateenkaarivierailu on oppitunti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ja se on suunnattu 5.–6. luokkalaisille sekä yläkouluun ja toiselle asteelle. Vierailuita toteuttavat Setan jäsenjärjestöt Kainuun Seta Kainuun alueella, Paimio Pride Paimiossa ja Sauvossa sekä Rovaniemen Seta Rovaniemellä ja 150 km säteellä Rovaniemestä. Jos haluat tilata Sateenkaarivierailun luokkaasi, ole suoraan yhteydessä näihin järjestöihin.
Sateenkaarivierailu sisältää tietoa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perheiden moninaisuuteen liittyvistä keskeisistä käsitteistä. Lisäksi vierailun aikana opitaan tunnistamaan sateenkaarinuorten elämään vaikuttavia normeja. Vierailu koostuu luento-osuudesta sekä ryhmätehtävästä, jossa oppilaat tunnistavat omassa koulussa vallalla olevia normeja ja sitä, miten normeja on mahdollista haastaa. 5.–6. luokkalaisille suunnattu vierailu kestää 45 minuuttia ja yläkouluun ja toiselle asteelle suunnattu vierailu 60 minuuttia.
Sateenkaarivierailun sisällöt ja materiaalit tulevat Setalta. Vierailuita toteuttavien järjestöjen aktiiveista vähintään yksi on osallistunut Setan kouluvierailijakoulutukseen. Vierailu on maksuton (pois lukien mahdolliset matkakulut).
Kuka Sateenkaarivierailuita toteuttaa ja miksi niitä järjestetään?
Julkisessa keskustelussa on välillä mennyt sekaisin se, kuka kouluissa vierailee. Valtakunnallisena kattojärjestönä Seta ry ei toteuta kouluvierailuita, vaan kouluissa vierailevat Setan jäsenjärjestöt eri puolilla maata resurssiensa mukaan. Vierailijat voivat olla jäsenjärjestön työntekijöitä tai vapaaehtoisia aktiiveja. Jäsenjärjestöt käyttävät joko omia kouluvierailumateriaalejaan tai uutta Setan tuottamaa Sateenkaarivierailun konseptia. Edellisen kerran valtakunnallinen Seta on jalkautunut kouluihin oppilaiden pariin, kun Seta yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa toteutti sateenkaarityöpajoja kaupungin 6.–9. luokkalaisille vuonna 2023. Kyseessä oli yksittäinen projekti.
Sateenkaarivierailu on osa ihmisoikeus- ja moninaisuuskasvatusta, ja sen sisällöt ovat opetussuunnitelmien mukaisia. Opetussuunnitelmat velvoittavat sateenkaariteemojen käsittelyyn: perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) linjaavat, että perusopetus lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta ja oppiva yhteisö tukee oppilaita oman (sukupuoli-)identiteetin rakentumisessa. Lukion opetussuunnitelman perusteissa (2019) taas todetaan, että sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden ymmärtäminen luo edellytyksiä sukupuoli- ja tasa-arvotietoiselle opetukselle.
Sateenkaarivierailut sekä muut sateenkaarijärjestöjen toteuttamat kouluvierailut toimivat opetuksen tukena. Tällä hetkellä Suomessa on haasteena, ettei opetushenkilökunnalla välttämättä ole tarpeeksi osaamista, tietoa ja työkaluja sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämiseen eivätkä oppimateriaalit parhaalla mahdollisella tavalla huomioi moninaisuutta. Tiedämme kouluterveyskyselystä että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvointi, terveys ja osallisuus ovat heikompia lähes kaikilla tutkituilla osa-alueilla verrattuna cis- ja heteronuoriin. Keskeisimmät terveys- ja hyvinvointierot johtuvat muun muassa moninaisuuden näkymättömyydestä, ympäristön luomasta vähemmistöstressistä ja siitä, että sateenkaarinuoret kohtaavat enemmän erilaista syrjintää, väkivaltaa ja koulukiusaamista. Tämä osoittaa, että kouluissa on tehtävä hartiavoimin työtä sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Yksi osa tätä työtä on asiallisen ja paikkansapitävän sateenkaaritiedon jakaminen nuorille ja siinä sateenkaarijärjestöt voivat olla avuksi.
Sateenkaaritietoko vaarallista?
Viime vuosina erityisesti poliittisessa keskustelussa on pyritty kehystämään sateenkaaritieto sekä sateenkaarijärjestöjen vierailut haitallisiksi ja tarpeettomiksi. Pyrkimys sulkea sateenkaarijärjestöt ja sateenkaaritieto ulos kouluista on osa laajempaa, kansainvälistä anti-gender-liikehdintää, jossa on kyse hyökkäyksestä sateenkaarijärjestöjä ja sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämistä kohtaan. Liikehdintä näkyy niin Suomessa kuin Euroopassakin.
Bulgariassa hyväksyttiin viime vuonna laki, joka kieltää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta kertomisen kouluissa ja niiden läheisyydessä. Unkarissa on lain mukaan kiellettyä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puhuminen alaikäisille. Georgiassa Anti-LGBT-laki kieltää sateenkaaritiedon antamisen julkisissa yhteyksissä ja Venäjällä niin kutsuttu homopropagandalaki mm. kieltää täysin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevista teemoista keskustelemisen tuntuvien sakkojen uhalla.
Suunta on huolestuttava myös Suomessa. Osa konservatiivipoliitikoista on pyrkinyt kieltämään sateenkaarijärjestöjen kouluvierailuita viime aikoina esimerkiksi Mäntsälässä, Jyväskylässä sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja Jämsässä. Jämsässä kouluvierailukieltoehdotuksen lisäksi aloitteessa perussuomalainen poliitikko ehdottaa sukupuolen moninaisuudesta kertovien osuuksien poistamista Opetushallituksen tarjoamista materiaaleista. Argumentit kieltopyrkimysten taustalla ovat muun muassa seuraavanlaisia: “lapsille tulee taata kasvurauha”, “sukupuolen moninaisuudesta puhuminen sekoittaa ja hämmentää nuoria” ja “sateenkaarijärjestöjen tarjoama tieto on ideologista”. Nämä argumentit eivät kestä kriittistä tarkastelua.
Sateenkaaritieto ei ole vaarallista vaan päin vastoin lapsen ja nuoren edun mukaista. Ikätasoinen, paikkaansa pitävä tieto lisää ymmärrystä, vähentää ennakkoluuloja ja tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä. Setan ja Setan jäsenjärjestöjen tarjoama tieto sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta on tutkimukseen perustuvaa tietoa, joka on myös opetussuunnitelmien mukaista.
Sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta puhuminen ei muuta lasta miksikään, sillä seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat ihmisen sisäsyntyisiä ominaisuuksia, joita ei voi muuttaa kasvatuksen avulla. Se mihin voi vaikuttaa, on turvallisen kasvuympäristön luominen ja kasvurauhan takaaminen. Kouluterveyskyselyn mukaan nuorista 5 % kuuluu sukupuolivähemmistöihin ja 15 % seksuaalivähemmistöihin. Kasvurauhalla taataan ihan jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen kasvuympäristö seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Sateenkaariteemojen käsittely on myös osa syrjinnän ja kiusaamisen ehkäisyä.
Entä jos Sateenkaarivierailua ei toteuta alueellasi?
Monet Setan jäsenjärjestöt järjestävät kouluvierailuita omilla kouluvierailukonsepteillaan. Ole siis rohkeasti yhteyttä paikalliseen sateenkaarijärjestöön, jos Sateenkaarivierailuita ei toteuteta alueellasi!
Jos vierailun järjestäminen ei onnistu, voit pitää Sateenkaarioppitunnin! Sateenkaarioppitunti on videomuotoinen oppitunti 5.–6. luokkalaisille sekä yläkouluihin ja toiselle asteelle. Molemmat oppitunnit sisältävät lyhyen alustuksen sateenkaarevasta moninaisuudesta ja normeista sekä lisäksi keskustelutehtävän/tehtäviä, jotka opettaja vetää luokalle. Opettajan taustamateriaaleissa on tiivis perusluento ja siinä avataan keskustelutehtävään liittyviä näkökulmia.
Tutustu myös Setan perusopetukseen ja toiselle asteelle tarkoitettuihin materiaaleihin Setan sivuilla. Setalta löytyy erilaisia oppaita, julisteita, flyereita sekä myös videoita opetuksen tueksi. Materiaalit ovat maksuttomia.
Lähteet
Helsingin kaupungin tiedote. 2023. Sateenkaarityöpajat alkoivat – Taivallahden peruskoulussa oppilaat ja opettajat pitivät keskusteluja tärkeinä.
Jämsän seudun uutinen 19.3.2025. Valtuussa jätettiin aloitteet muun muassa kyläkoulujen alasajosta käytävän keskustelun lopettamisesta ja Setan kouluvierailujen kieltämisestä Jämsässä.
Kalevan uutinen 13.3.2025. Lautakunnan avustuspäätökset palautettiin uuteen käsittelyyn.
Lehtonen, Jukka & Majlander, Satu & Sares-Jäske, Laura & Jehkoi, Aino & Luopa, Pauliina. 2024. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien 8.- ja 9.-luokkalaisten hyvinvointi: Kouluterveyskysely 2019–2023.
Mäntsälän uutiset 16.10.2024. Missä lapsia, siellä edelleen Seta.
Opetushallitus. 2014. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet.
Opetushallitus. 2019. Lukion opetussuunnitelman perusteet.
Sares-Jäske, Laura & Jehkoi, Aino & Rantanen, Emmi & Lehtonen, Jukka. 2024. Transnuorten tyytyväisyys elämään: voimavaratekijät liittyvät hyviin ihmissuhteisiin ja arvostavaan vuorovaikutukseen.
Setan uutinen. 2021. Seta vaatii EU:lta toimia Unkarin kehityksen pysäyttämiseksi.
Seta. 2023. Bulgarian ”homopropagandalaki” on kumottava.
Setan uutinen. 2023. Pelkoja, pakenemista ja itsesensuuria: Venäjän tulkinnanvaraisella ”homopropagandalailla” mittavat vaikutukset.
Setan uutinen. 2024. Georgia romuttamassa sateenkaari-ihmisten oikeudet.
Ylen uutinen 7.3.2024. Jyväskylässä yritettiin kieltää Setan vierailut kouluissa – Seta: Taustalla näkyy kansainvälinen anti-gender -liikehdintä.
Venla Suutari
koulutusasiantuntija
p. +358 50 355 8384
venla.suutari@seta.fi
Yhteydenotot, koulutustilaukset ja kyselyt osoitteeseen koulutustilaus@seta.fi