
Setan seniorityössä on kehitetty sateenkaarisertifiointia ikäihmisten palveluihin. Sateenkaariseniorit ovat itse vahvasti mukana kehittämistyössä.
Setan omien selvitysten mukaan jopa kolmasosa sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ikäihmisistä on jättänyt sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita käyttämättä syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun pelossa. Tämän vuoden huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan enemmistö yli 50-vuotiaista vastaajista toivoo, että sote-alan ammattilaisilla olisi nykyistä enemmän tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Lisää tietoa ja käytännön osaamista toivovat myös alan ammattilaiset.
Sateenkaariseniorit huomioon ottavan, sensitiivisen ja yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa edistävien palveluiden kehittämiseksi Setan seniorityö on työstänyt Suomeen soveltuvaa sateenkaarisertifiointia.
“Sertifikaatin ytimessä on sote-palveluiden ammattilaisten moninaisuusosaamisen kartuttaminen. Se auttaa edistämään aivan kaikkien osallisuutta”, sanoo seniorityön projektityöntekijä Aleksina Tikkinen.
Moninaisuusosaamiseen kuuluu muun muassa, ettei kenenkään sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista oleteta, käytetään sensitiivistä kieltä ja tiedostetaan normien vaikutus ajatustapoihin. Yhdenvertaisuus huomioidaan arjessa, kuten lomakkeissa, joihin pitäisi lisätä sukupuolimerkintä ’muu’. Sertifioitu organisaatio viestii sateenkaarisenioreille, että he ovat tervetulleita, ja tila on heille turvallinen.
“Avoin keskustelu ja syrjintään puuttuminen ovat myös avainasemassa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä”, seniorityön koordinaattori Touko Niinimäki toteaa.
Sertifikaatti käytännössä
Setan sateenkaarisertifiointi-malli on saanut inspiraationsa muun muassa Hollannin The Pink Passkey- ja Ruotsin hbtq-sertifikaateista. Sertifiointi sisältää koulutusjakson, jossa käydään läpi muun muassa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvää termistöä, normeja, lainsäädäntöä ja historiaa, kokemuskouluttajien puheenvuoroja unohtamatta. Sateenkaariseniorit tuovat koulutukseen inhimillistä näkökulmaa omien elämäntarinoidensa muodossa.

“Koulutuksen lisäksi sertifiointiprosessissa käydään läpi organisaation tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat. Sertifiointi näkyy organisaatiossa eri tavoin, esimerkiksi viestinnän keinoin julisteissa ja markkinointimateriaaleissa sekä arjen kulttuurissa, kuten Pride-tapahtumina”, Tikkinen kertoo.
Sateenkaarisertifioitu organisaatio sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Myös työyhteisön hyvinvointi paranee, kun moninaisuudesta puhutaan ja se tunnistetaan, ja mahdolliseen syrjintään puututaan aktiivisesti.
“Avoin ja turvallinen ilmapiiri mahdollistaa jokaiselle omana itsenään olemisen”, Niinimäki toteaa.
Alati muuttuvalla sote-kentällä sertifiointi on ennen kaikkea mahdollisuus toimijoille profiloitua edelläkävijöinä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäjinä. Sertifiointi lisää asiakaskunnan ja henkilöstön hyvinvointia, parantaa palveluiden laatua ja luo samalla positiivisen imagon organisaatiolle.
Lisätietoa
Aleksina Tikkinen
seniorityön projektityöntekijä
aleksina.tikkinen@seta.fi
p. 050 306 1309