Sunnuntaina 17.5. vietetään kansainvälistä homo-, trans- ja bifobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia, IDAHOT). Tämän vuoden kansainvälisenä teemana on sateenkaarinuorten hyvinvointi.
Setan nuoret järjestävät IDAHOT-päivän yhteydessä sosiaalisessa mediassa kampanjan, joka kohdistuu erityisesti urheilumaailman epäkohtiin. Urheile ihan HOMONA -kampanjaan osallistumalla voi osoittaa tukensa sateenkaarinuorille, jotka kokevat syrjintää, kiusaamista tai häirintää urheilu- tai liikuntaharrastuksen yhteydessä sekä tuoda esille vastustavansa homo- ja transfobiaa. Kampanjaan voi osallistua muun muassa ilmoittautumalla mukaan Facebookissa tai jakamalla oma urheilukuvansa aihetunnisteella #urheilinhomona. Kampanjaan on jo ennen sen käynnistämistä liittynyt Facebookissa yli 13 000 henkilöä.
Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -hankkeen tutkimustulosten mukaan sateenkaarinuorilla on kokemuksia sekä näkymättömyydestä että suoranaisesta syrjinnästä. Sateenkaarinuorten yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää huomiointia ja toimenpiteitä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Sateenkaarinuoria ovat esimerkiksi transnuoret, muunsukupuoliset ja intersukupuoliset nuoret sekä lesbo-, homo- ja binuoret.
IDAHOT-päivän tienoilla järjestetään ympäri maailmaa tempauksia ja tapahtumia. Suomessa esimerkiksi Setan jäsenjärjestöt Pirkanmaan Seta ja Sateenkaariyhdistys Malkus ry järjestävät Tampereella tapahtuman, johon kuuluu kahvitilaisuus, muistokulkue ja muistohartaus. Seta ja Amnestyn Suomen osasto päivystivät muun muassa 15.5. Smolnan edessä Helsingissä muistuttaakseen hallitusneuvottelijoita translakiuudistuksen tärkeydestä.
Setan kansainvälinen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkisti IDAHOT-päivän alla euroopanlaajuisen tilaston kunkin maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteesta. Suomi löytyy 13. sijalta. Setan toinen kattojärjestö Transgender Europe julkaisi kartan transihmisten oikeuksista. Seksuaalivähemmistöjen tilanteesta maailmanlaajuisesti saa tietoa Ilga-järjestön raportista ”State Sponsored Homophobia 2015”. Tällä viikolla julkistettiin myös kaksi merkittävää asiakirjaa intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksista: Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun raportti ja EU:n perusoikeusviraston tutkimuskatsaus.
Kuva: Aleksi Rinta-Kauppila