Kaksi tärkeää julkaisua intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksista

Kaksi tärkeää julkaisua intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksista

IDAHO 2015 -foorumissa Montenegrossa julkaistiin tällä viikolla kaksi tärkeää intersukupuolisten henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia käsittelevää julkaisua: Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Nils Muižnieksin laaja asiakirja intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksista Euroopan neuvoston jäsenmaissa ja EU:n perusoikeusviraston kartoitus intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksista Euroopan Unionin jäsenmaissa.

Sekä EU:n perusoikeusvirasto että Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu suosittelevat, että niin sanotut sukupuolta normalisoivat, ilman varsinaista lääketieteellistä perustetta tapahtuvat hoidot intersukupuolisille lapsille ilman heidän omaa suostumustaan lopetetaan. Eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa, leikataan intersukupuolisten vauvojen sukuelimiä kosmeettisista syistä. Molemmissa julkaisuissa todetaan, että tietoisuutta ja ammatillista koulutusta intersukupuolisten henkilöiden oikeuksista on lisättävä. Myös henkilöllisyystodistusten ja syntymätodistusten sukupuolimerkintöjä tulisi tarkastella niin, että ne suojaisivat intersukupuolisia henkilöitä paremmin.

Seta on jo vuosia vaatinut, että intersukupuolisten lasten ruumiillinen koskemattomuus turvataan ja tarpeeton sukuelinkirurgia lopetetaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemassa seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa 2014–2020 linjataan (s. 164), että oikeusministeriö käynnistää intersukupuolisten lasten sukuelimien korjaukseen liittyvän lainsäädäntötyön. Setan käsityksen mukaan toimenpidettä ei ole kuitenkaan toistaiseksi ryhdytty ministeriötasolla aktiivisesti edistämään.

> Euroopan komission ihmisoikeusvaltuutetun julkaisu ”Human rights and intersex people” [englanniksi]

> EU:n perusoikeusviraston julkaisu ” The fundamental rights situation of intersex people” [englanniksi]

Edistä, ehkäise, vaikuta – seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014–2020 (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

 

Kuva: IDAHO 2015 Forum, Human rights of intersex people: challenges ahead -tilaisuus

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design