Venäjän LHBT-verkosto aloittamassa Tšetšenian homojen evakuoinnit

Venäjän LHBT-verkosto aloittamassa Tšetšenian homojen evakuoinnit

Sanomalehti Novaja Gazetan mukaan Tšetšeniassa Pohjois-Kaukasiassa on pidätetty jopa sata ja murhattu useita seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Venäjän LHBT-verkosto kertoo tiedotteessaan olevansa paitsi huolissaan myös raivoissaan viranomaisten tavasta puolustaa murhia vedoten uskonnollisiin ja kulttuurisiin seikkoihin. Viranomaiset ovat kertoneet medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi.

Verkosto on valmistautunut auttamaan ihmisiä pakenemaan alueelta, sillä se katsoo ihmisten elämän vaarantuneen tavalla, johon evakuointi on ainoa ratkaisu. Verkosto on myös vaatinut Venäjän valtiota selvittämään kidnappaukset ja murhat sekä selvittämän alueen viranomaisten julkiset kommentit murhiin. Lhbti-ihmisten tilanteita ja tuen tarpeita pyritään parhaillaan selvittämään ja venäläiset lhbti-toimijat yrittävät ensisijaisesti tavoittaa ihmisiä, jotka ovat vaarassa.

”Venäjän lainsäädännön mukaan jokainen kansalainen voi vaatia Venäjän tutkimuskomiteaa tutkimaan massamedioissa kerrotuista rikoksista. Kannustamme kaikkia osallistumaan tähän”, verkosto kirjoittaa.

Setan eurooppalainen kattojärjestä ILGA-Eurooppa vaatii tiedotteessaan välitöntä väkivallan pysäyttämistä, pidätettyjen vapauttamista ja kunnollista tutkintaa homo- ja bimiesten vapaudenriiston, kidutuksen ja murhien oikeuttamisesta. Tšetšeniassa on raportoitu aiemminkin lhbti-ihmisiin kohdistunutta väkivaltaa ja vainoa sekä niin kutsuttuja perheiden tekemiä kunniamurhia.

“Me vaadimme kansainvälistä yhteisöä käyttämään kaikkia keinoja pidätettyjen puolustamiseksi. Venäjän viranomaisten on lopetettava nämä hirveät homo- ja bimiehiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset. Uhrit on vapautettava välittömästi laittomista vankiloista, missä he asuvat kamalissa olosuhteissa ja jossa heihin kohdistuu brutaalia väkivaltaa ja kidutusta”, tiedotteessa kerrotaan.

”Tilanne Tšetšeniassa on tietojen mukaan äärimmäisen murheellinen ja todella järkyttävä. Venäjän tulee välittömästi toimia sen puolesta, että raportoitu väkivalta saadaan loppumaan. Suomen tulee yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa vaatia Venäjää toimimaan sekä tukea venäläisten lhbti-järjestöjen toimia Tšetšeniasta pakenevien auttamiseksi, jos tällainen pyyntö esitetään”, toteaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

”Seta haluaa myös omalta osaltaan osoittaa tukensa ja solidaarisuutensa niille, joita tämä vaino koskettaa. Seta seuraa venäläisten lhbtiq-järjestöjen toimia ja selvittää, miten voimme heidän toimintaansa parhaiten tukea.”

Seta on useiden vuosien ajan tukenut Venäjällä toimivia lhbtiq-järjestöjä keräämällä niille tukea, järjestämällä tapahtumia ja tiedottamalla tilanteesta Suomessa.

Amnestyn on Suomessa aloittanut nimen keräämisen vetoomukseen murhattujen ja pidätettyjen oikeuksien puolustamiseksi.

Kuva: Creative Commons Darren Johnsson

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design