Eduskunta hyväksyi eheyttämistoiminnan kieltoa vaatineen kansalaisaloitteen maaliskuun lopulla äänin 125–49. Hallitus on kuitenkin ilmaissut haluttomuutensa ryhtyä lainvalmisteluun.
Eheyttämistoiminnan kielto nytkähti eteenpäin, kun toiminnan kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite eteni vihdoin lakivaliokunnasta eduskuntaan. Eduskunta päätti merkittävällä enemmistöllä hyväksyä valiokunnan mietinnön lainvalmisteluun ryhtymisestä.
Eheyttämistoiminnalla tarkoitetaan toimia, joilla pyritään muuttamaan seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti cis-heteroksi. Pohjoismaista Norja ja Islanti ovat kieltäneet lainsäädännössä tämän toiminnan. Eheyttämistoiminta loukkaa ihmisoikeuksia ja sitä pidetään epäeettisenä ja terveydelle vaarallisena. Suomessa 30 % sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä kertoi olleensa eheyttämistoimien kohteena (FRA 2024).
“Sateenkaarivähemmistöjen oikeus on saada kasvaa ja elää ilman, että heidän suuntautumistaan tai identiteettiään uhataan minkäänlaisilla toimenpiteillä. Vihdoin Suomessa tunnistetaan, että tämä väkivallan muoto on ihmisoikeuksia loukkaavaa ja että valtiolla on velvollisuus puuttua siihen”, kommentoi Setan puheenjohtaja Anu Kantola päätöstä tuoreeltaan.
Eduskunnan hyväksynnän jälkeen oikeusministeri Leena Meri kiirehti kommentoimaan, ettei eheyttämistoiminnan kieltoa aiota valmistella hänen johdollaan. Pääministeri Petteri Orpo vahvisti maanantaina, ettei hallitus todennäköisesti ryhdy toimenpiteisiin “koska asiasta ei ole hallitusohjelmakirjausta eikä hallituksessa puolueilla ole yhtenäistä kantaa eheytyshoitojen kieltämiseksi”.
Setan mukaan hallitusohjelman tai hallituspuolueiden erimielisyyden ei pitäisi olla esteenä kansalaisaloitteiden edistymisessä.
Hallituspuolueista kokoomus ja RKP kannattivat aloitetta, kun taas kristillisdemokraatit ja PS kahta kansanedustajaa lukuun ottamatta vastustivat aloitetta.
Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan kansalaisaloitteen tavoite on ollut vahvistaa kansalaisten osallistumismahdollisuuksia ja demokratiaa. Jos kansalaisaloite kerää riittävästi allekirjoituksia kansalaisilta ja saa myös tuen eduskunnassa, ansaitsisi se päästä myös hallituksen työlistalle.
“On surullista, että demokratia- ja yhdenvertaisuusasioista vastaava oikeusministeri ja hallitusta johtava pääministeri näin suoraan tyrmäävät kansalaisaloitteen etenemisen tämän hallituksen aikana. Selvää on, että jos hallituksesta löytyy tahtoa, niin lainvalmistelu saadaan käyntiin ongelmitta. Kysymys onkin siitä, löytyykö pääministeriltä poliittista johtajuutta ja hallitukselta tahtoa puuttua sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaan haitalliseen käytäntöön”, Tarjamo sanoo.
Eduskunnan selkeä enemmistö kuitenkin vaatii lainsäädäntötyöhön ryhtymistä. Myös kansainvälinen kehitys ja suositukset ohjaavat eheyttämistoiminnan kieltämiseen. Kiellon säätämistä puoltavat Euroopan ihmisoikeusvaltuutettu ja rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komitea sekä YK:n itsenäinen sateenkaariasioiden asiantuntija.
Seta pitää tärkeänä, että oikeusministeriössä aloitetaan välittömästi esityksen valmistelun eheyttämistoiminnan kieltämiseksi, ja että sateenkaarijärjestöjä ja muita eheyttämistoimintaa tuntevia toimijoita kuullaan jo lainvalmistelun aikaisessa vaiheessa yhtä kattavasti kuin lakivaliokunnassa kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä tehtiin.
“On selvää, että vielä on ratkaistavana monta lakiteknistä kysymystä, mutta Norjan ja Islannin lait osoittavat, että ratkaisut on löydettävissä”, pääsihteeri toteaa.
Miksei kielto voi astua heti voimaan?
Kansalaisaloitteita on kahdenlaisia. Ne voivat olla joko valmiita lakeja, jotka voidaan hyväksyä jopa sellaisenaan tai toimenpidealoitteita. Hyväksytty kansalaisaloite oli jälkimmäinen, ja koski lainsäädännön valmistelua “eheyttämisen” kieltämiseksi. Tässä tapauksessa on vastuuministeriön tehtävä valmistella lain varsinaiset pykälät.
Kun lakipykälät on laadittu ministeriössä, eduskunta jatkaa niiden loppukäsittelyyn. Laki etenee valiokuntakäsittelyyn, johon kuuluu muun muassa lisää kuulemisia. Valiokuntakäsittelyn jälkeen laista äänestetään vielä eduskunnassa ja asetetaan päivämäärä voimaan astumiselle.
Eheyttämistoiminta tuomittiin pahoinpitelynä
Samaan aikaan kansalaisaloitteen kanssa on edennyt oikeustapaus Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kaksi Adventtikirkon toimijaa tuomittiin tekohetkellä 16-vuotiaan pahoinpitelystä sakkorangaistukseen. Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Teija Ryhtä kommentoi oikeustapausta aiemmin:
“Haavoittuvassa asemassa oleva tai painostettu henkilö ei voi antaa aitoa suostumusta seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuville muutospyrkimyksille. Lapsi on aina lähtökohtaisesti haavoittuvassa asemassa aikuiseen nähden. Erityisesti tämä korostuu silloin, kun aikuisella on tehtävänsä puolesta valta-asema lapseen”, Ryhtä toteaa Setan uutisessa.
Sateenkaarilapset ja -nuoret ovat erityisen alttiita eheytystoiminnan haitoille. Tuoreimpien tutkimusten mukaan lapsuudessa eheytysyrityksille altistuminen on yhteydessä kärsimykseen, masennusoireisiin, itsetuhoisuuteen ja toimintakyvyn laskuun myös aikuisiässä.
Lisätietoa:
Setan tietosivut aiheesta: https://seta.fi/ihmisoikeudet/eheytystoiminta/
Setan selvitys, linjaukset eheyttämistoiminnan kiellolle sekä lisätietoa aiheesta:
https://seta.fi/2022/03/10/seta-vaatii-eheyttamistoiminnan-tayskieltoa-suomeen