Vastapuhe tarkoittaa sarjaa mikrointerventioita, joilla pyritään torjumaan vihapuhetta, haitallista retoriikkaa tai väärää tietoa. Mikrointerventio on lyhyt ja kohdennettu toimenpide, joka on suunniteltu tuottamaan tietty vaikutus yksilölle. Se on tietoinen teko, interventio tai taktiikka, jonka tarkoituksena on luoda positiivista muutosta pienessä, rajatussa asiassa.
Miksi vastapuhetta?
Vastapuhe antaa vihapuheen kohteeksi joutuneille tunteen, että he eivät ole yksin ja että heitä arvostetaan. Se osoittaa tukea ja kannustusta sekä voi vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vastapuheen ja mikrointerventioiden tavoitteena on ehkäistä, pysäyttää tai vähintään haastaa vihapuheen, haitallisen retoriikan, väärän tiedon ja mikroaggressioiden vaikutukset niiden kohteisiin.
Vastapuhe viestii myös laajemmalle yleisölle (sivustaseuraajille ja seuraajille), että vihapuhe ja haitallinen retoriikka eivät ole hyväksyttäviä. Se voi muuttaa keskustelun sävyä myönteisemmäksi ja samalla vapauttaa kohteen vastuusta vastata itse vihapuheeseen.
Vastapuheen tavoitteet eroavat kohteen ja laajemman yleisön välillä. Kohteelle se viestii:
- heidän kokemuksensa on todellinen ja haitallinen retoriikka/vihapuhe on huomattu
- heidän ei tarvitse itse vastata siihen
- he saavat tukea ja kannustusta
- he eivät ole yksin.
Laajemmalle yleisölle, kuten sosiaalisen median seuraajille, vastapuhe viestii, että vihapuhe ei ole hyväksyttävää, ja se voi toimia koulutuksellisena keinona. Vaikka sensuuri voi olla tehokasta, se ei auta torjumaan vihapuheen normalisoitumista. Samoin hiljaisuus tai passiivisuus voidaan tulkita hyväksynnäksi.
Vastapuhe onkin häiritsevä keino, joka vähentää haittoja, edistää de-eskalaatiota ja ehkäisee haitallisen retoriikan leviämistä.
Älä ruoki trollia
Vastapuheen kohderyhmä on vihapuheen kohteeksi joutunut henkilö, heidän tukijansa, ne, jotka ovat vielä suostuteltavissa, ja osittain ne, jotka esimerkiksi Islannin sateenkaarijärjestö Samtökin ‘78 luokittelee vastustajiksi (esim. henkilöt, jotka suhtautuvat kohteeseen kielteisesti ja ovat tykänneet vihamielisestä kommentista).
Trollit tai äärioikeistolaiset toimijat, jotka eivät ole avoimia muutokselle, eivät ole vastapuheen kohderyhmä, sillä heidän suostuttelunsa on harvoin hedelmällistä ja voi olla jopa haitallista.
Samtökin ’78_n tekemässä kuvassa nämä trollit kuuluvat ”gone” ryhmään:
Vastapuheen muodot
Samtökin ‘78 hyödyntää projektissaan Dangerous Speech Projectin kahdeksaa taktiikkaa, kun taas ZARA:n Web@ngels-projekti käyttää hieman erilaista luokittelua.
Näiden hyvien käytäntöjen ja yhdenvertaisuusasiantuntija ja -kouluttaja Javiera Marchant Aedon koulutusten pohjalta laadittu ei tyhjentävä lista vastapuheen interventioista sisältää seuraavia:
Kouluttavat interventiot:
- Faktojen esittäminen virheellisten väitteiden tai käsitysten korjaamiseksi.
- Oman näkökulman tai lisätiedon tarjoaminen.
- Selitä kommentin tarkoitus ja vaikutus.
- Jos uskot, että tekijä on suostuteltavissa, näytä, miten muutos voisi hyödyttää häntä henkilökohtaisesti.
Näkymättömän näkyväksi tekeminen:
- Osoita tekopyhyys tai ristiriidat.
- Sanoita haitallisen kommentin tai mikroaggression taustalla oleva oletus.
- Haasta stereotypia.
- Laajenna viiteryhmään liitetty ominaisuus koskemaan kaikkia ihmisiä.
- Vetoa tekijän arvoihin ja periaatteisiin.
Tarkennusta pyytäminen:
- Kysy, miksi vihamielinen “vitsi” on hauska.
- Pyydä lähteitä.
Rajojen asettaminen ja sääntöjen viittaus:
- Varoita puheen mahdollisista offline- ja online-seuraamuksista.
- Muistuta netiketistä tai sosiaalisen median alustan säännöistä.
- Kehota kohteliaisuuteen.
- Ole eri mieltä tai esitä vastalause.
- Aseta rajat ja sanoita arvosi.
- Tuomitse puhe vihamielisenä tai vaarallisena.
- Käytä empaattista sävyä.
Tuki ja positiivinen vahvistus kohteelle:
- Positiivinen vahvistus, kohteen mielipiteen tukeminen.
- Samaistuminen kohteeseen.
- Kannustavat viestit kohteelle (esim. positiiviset emojit voivat riittää).
Huomion kiinnittäminen huumorin tai sarkasmin avulla:
- Provosointi.
- Ylilyönti tai liioittelu.
Miten voit osallistua vastapuheeseen verkossa?
Jotkut yllä mainituista taktiikoista vaativat enemmän energiaa ja harjoitusta kuin toiset. Matalan kynnyksen tapa osallistua on lähettää kohteelle positiivinen viesti tai emoji. Kysymysten esittäminen on myös helppo tapa harjoitella vastapuhetta.
Jos haluat aktiivisesti osallistua vastapuheeseen, määrittele tavoitteesi selkeästi!
Ensisijainen tavoite on puuttua tilanteeseen niin, että uhri tuntee olonsa vähemmän yksinäiseksi.
Toinen tavoite on viestiä ympärillä oleville, että vihapuhe ei ole hyväksyttävää.
Ole liittolainen ja käytä etuoikeuttasi. Esimerkiksi, jos vihapuhe kohdistuu johonkin, joka ei osaa kieltä, voit vastata vihamielisiin kommentteihin heidän puolestaan.
Muista myös tunnetyö tilanteen jälkeen. Vastapuheeseen osallistuminen voi herättää tunteita myös sinussa. Pura tilanne läheisen kanssa, älä aseta vihapuheen kohdetta siihen asemaan.
Kirjoittajan Jana Turk on Vertaisina vihaa vastaan -hankkeen asiantuntija
Lähteet:
Þorbjörg Þorvaldsdóttir/Samtökin ‘78 (Islanti) ” Counterspeech training”. Esitys. Workshop: Nordic cities for LGBT+ safety.
ZARA Civil Courage and Antiracism Work: Web@ngels -project. Web@ngels 2.0 Monitoring Bericht März 2023, https://www.politik-lernen.at/dl/rkqLJKJKoOlNkJqx4kJK/FINAL__Monitoring-Bericht_Web_ngels_2_0_ZARA_PDF
Javiera Marchant Aedo. “Puuttumisen mekanismit” Työpaja/Esitys.
Dangerous Speech Project, https://www.dangerousspeech.org/
Sue, D. W., Alsaidi, S., Awad, M. N., Glaeser, E., Calle, C. Z., & Mendez, N. (2019). Disarming racial microaggressions: Microintervention strategies for targets, White allies, and bystanders. American Psychologist, 74(1), 128–142. https://doi.org/10.1037/amp0000296
Vertaisina vihaa vastaan -hanke | Peer Action Against Hate – project (alkanut keväällä 2023) on oikeusministeriön asettama hanke, joka tehostaa rasismiin ja viharikoksiin puuttumista vertaisoppimisen kautta. Hankekumppaneina ovat Setan lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Centre for Peace Studies (Zagreb, Kroatia) ja Irlannin rasismin vastainen verkosto (INAR). Vertaisina vihaa vastaan -hanke on saanut rahoitusta Euroopan komission Citizens, Equality, Rights and Values –rahoitusohjelmasta (CERV).