Tämän syksyn ajan olen ollut yhteisöpedagogiopintoihin kuuluvassa työharjoittelussa Setan Voi ja saa! Voimaa sateenkaarijärjestötoiminnasta -hankkeessa. Hanke keskittyy Setan jäsenjärjestöjen tukemiseen. Nyt harjoittelun loppuvaiheessa on aika reflektoida oppimaani.
Syyskuussa sain osallistua Pride-järjestäjien verkoston tapaamiseen ja toimia apukätenä sen aikana. Verkosto on syntynyt Pridea järjestävien tahojen toiveesta. Ilta keskittyi kuluneeseen Pride-kauteen ja osallistujat vaihtoivat ajatuksia sen sujumisesta. Tapahtumat olivat olleet hyvin moninaisia vaihdellen yhden päivän piknikeistä ja kulkueista koko viikon kestäneisiin tapahtumiin. Järjestäjät olivat työntekijöitä ja vapaaehtoisia kaupungeilta, Setan jäsenjärjestöistä ja muista ryhmistä.
Myöhemmin syksyllä Voi ja saa! -hanke sekä Setan erillisyksikkö Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus kutsuivat sukupuolen moninaisuuden parissa työskentelevät järjestöt verkostoitumistapahtumaan. Kirjoitin ja taitoin tilaisuuden pdf-kutsun sekä osallistuin tapahtumaan kirjurina ja autoin käytännön järjestelyissä. Tilaisuudesta pidettiin kovin ja erityistä kiitosta sai sopivan rento ilmapiiri.
Sateenkaarihistorian havinaa Järjestötsempparissa
Lokakuun alussa järjestimme Järjestötsempparin, eli vuosittaisen tapahtuman, joka kokoaa Setan jäsenjärjestöt yhteen virkistäytymään, verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Viikonlopun läpileikkaavana teemana oli osallistujien hyvinvointi ja jaksaminen. Puitteemme olivat historialliset, sillä olimme GLO Hotel Artissa, jossa on järjestetty Setan diskoiltoja 80-luvulla. Erityisen mieleenpainuvaa oli kuunnella juuri GLOssa Setan vuoden 1974 varapuheenjohtajaa Olli Stålströmia ja hänen kokemuksiaan Setan perustamisesta.
Tapahtumaan oltiin erittäin tyytyväisiä ja sitä pidettiin tarpeellisena. Kiitosta tuli tapahtuman kiinnostavista puhujista ja sisällöistä sekä mahdollisuudesta verkostoitua.
Monipuolista viestintää: Oppia tulevaisuutta varten
Harjoitteluni aikana tein monenlaisia viestintätehtäviä. Osallistuin kansalaisvaikuttamisen päivän blogitekstin kirjoittamiseen ja Järjestötsempparin markkinointiin, valokuvasin tapahtumaa sekä kirjoitin ja taitoin kutsun Sukupuolen moninaisuus -järjestötapaamiseen. Olen myös kehittämässä Setan jäsenjärjestöjen puheenjohtajille suunnattua Discord-palvelinta.
Oppimisen reflektointia
Harjoittelun aikana sain hyvää kertausta, kuinka viestinnässä, verkostotyössä ja tapahtumissa pääsee yhteensovittamaan monet eri toiveet ja tarpeet. Osallistujat ja kohderyhmä tulevat erilaisista taustoista, ja mukana on sekä ammattilaisia että vapaaehtoisia. Viestintätaitojen on siis oltava monipuolisia. Esteettömyys, saavutettavuus ja turvallisemman tilan periaatteet ovat tärkeitä huomioida tämän päivän tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Koen, että harjoittelu Setassa on tarjonnut arvokasta oppia ja kokemusta tulevaisuuden työtehtäviä varten.
Somaya “Maya” Lehtinen
yhteisöpedagogiopiskelija, Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak