Seta sai parhaan mahdollisen 50-vuotissyntymäpäivälahjan juhlavuotensa kunniaksi: jäsenjärjestöjä on nyt tasan 50!
Seta on toiminut valtakunnallisena kattojärjestönä vuodesta 1991 alkaen, jolloin muut sateenkaarijärjestöt ovat voineet liittyä jäsenjärjestöiksi. Valtaosa Setan toiminnasta on jäsenjärjestöjen toimintaa, josta osa on paikallista ja osa valtakunnallista. Jäsenjärjestöt päättävät valtakunnallisen Setan tavoitteista ja toiminnasta vuosittain järjestettävässä edustajakokouksessa.
Avainlukuja
-
1974 Seksuaalinen tasavertaisuus ry, Seta, perustetaan
-
Seta alkaa toimia liittomuotoisena kattojärjestönä vuonna 1991
-
Jäsenjärjestöt ovat tuplaantuneet vuodesta 2017, jolloin niitä oli 25
-
Vuonna 2024 uusia jäsenjärjestöjä on liittynyt 7
-
Viimeisen viiden vuoden aikana jäsenjärjestöjä on liittynyt 22
-
Noin kymmenen näistä järjestöistä on paikallisia Pride-toimijoita, muut kohdennetummille ryhmille tarkoitettuja järjestöjä: lesboille, muunsukupuolisille, senioreille, tanssijoille, opiskelijoille…
Jäsenjärjestöistä suuri osa toimii vapaaehtoisten ansiosta. Toiminta näkyy Pride-tapahtumina ympäri Suomea, vertaistoimintana, yhdessäolona ja koulutuksina sateenkaariteemoista. Yhdessäoloa tarjoavat erilaiset tapahtumat kuten elokuvafestivaalit, bileet ja leirit. Sateenkaarevaa koulutusta järjestöt tarjoavat esimerkiksi kouluille ja sote-alalle.
Setan järjestö- ja vapaaehtoistyön asiantuntija Outi Tjurin kertoo, että 50 jäsenjärjestöllä on kattojärjestölle todella suuri merkitys.
“Setan yhtenä tavoitteena on sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin lisääminen. Sitä ei tehdä pelkästään vaikuttamistyöllä sateenkaari-ihmisten oikeuksia edistäen vaan myös arjessa. Jäsenjärjestömme tarjoavat sateenkaari-ihmisille ja liitolaisille mahdollisuuden harrastaa, kahvitella, saada vertaistukea ja vaikuttaa turvallisessa ympäristössä omina itsenään.”
Setan Voi ja saa! Voimaa sateenkaarijärjestötoiminnasta -hankkeessa toteutetussa lyhytdokumentista jäsenjärjestötoiminnasta aktiivit kertovat monia motivaatioitaan vapaaehtoisuudelle: vertaistuki, toiminnan mahdollistaminen “meiltä meille”, mahdollisuus rakentaa parempi tulevaisuus nuorille – ja paljon muuta.
Tukena jäsenjärjestöille
Seta tukee jäsenjärjestöjensä toimintaa koulutuksella, neuvonnalla, rahankeräysluvalla saaduilla tuotoilla sekä jäsenjärjestöavustuksilla. Jäsenjärjestöt voivat hakea projektiavustustusta, jota Seta jakaa 2024 seuraavaan toimintaan:
- Pohjois-Karjalan Seta ry: pohjoiskarjalaisten sateenkaarinuorten taidetyöpajat
- Oulu Pride ry: osallistuminen European Pride Organizers Associationin kokoukseen
- Qaareva ry: The Queer Gala 2024
- Transfeminiinit ry: sateenkaarinuorten linopainopaja
- Dreamwear Club ry: opas poliisille transasiakkaiden kohtaamisesta
- Lakeuden Sateenkaari ry: Sateenkaarevan olohuoneen toimintapäivät
- Raseborgs Regnbåde rf, kouluvierailujen kehittäminen
- Kainuun Seta: ryhmänäyttelyn pystytys, fasilitointi ja tapahtuman kulut
- Sateenkaari-ikkuna ry: joulunajan lahjapajat
- Suomen Sateenkaaripoliisit ry: poliisiopiskelijoiden osallisuuden ja kuulumisen tukeminen yhdistyksen toiminnassa
Kiitämme kaikkia jäsenjärjestöjämme sekä niiden jäseniä! Olemme ylpeitä, että voimme koota ja tukea Suomen sateenkaarijärjestökenttää.
Tule mukaan!
Vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa. Jos haluat parantaa hyvinvointiasi, kerätä uusia verkostoja ja ystäviä, sekä saada onnistumisen kokemuksia, vapaaehtoistyö on hyvä vaihtoehto sinulle. Vapaaehtoistyötä tehdään hyvän asian puolesta. Lue lisää vapaaehtoisuudesta täällä!