Yle uutisoi tiistaina savonlinnalaisten sateenkaarinuorten kokemuksista. Setan nuorisotoimikunta vaatii kaupunkia kantamaan vastuunsa turvallisuudesta.
Savonlinnassa asuvat sateenkaarinuoret kertoivat julkisuudessa rajusta häirinnästä ja väkivallan pelosta kaksi vuotta sitten. Tähän luvattiin puuttua, mutta tänään julkaistun Ylen haastattelun mukaan kaupungin ilmapiiri on edelleen sateenkaarivähemmistöille ahdasmielinen ja jopa aggressiivinen eikä sateenkaarinuoriin kohdistuva häirintä ole loppunut.
Hisku Wilund Setan nuorisotoimikunnasta pitää todella vääränä, että tälläistä tapahtuu edelleen. Kaupungin itsensä mukaan se onnistui kitkemään kahden vuoden takaisen häirinnän pois viranomaistoiminnalla.
“Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään omassa kotikaupungissaan. On väärin, että saa näin törkeää kohtelua vain sen takia, että on oma itsensä. Ihmiset ei mielestäni ymmärrä tarpeeksi hyvin sitä, että Pride ei ole mitään kaukaista ideologiaa vaan koskettaa monien ihmisten elettyä elämää ja heidän oikeuksiensa paranemista. Vihapuhe ja syrjiminen on vaan yksinkertaisesti väärin. Sen takia Pridea tarvitaan, ettei kukaan joutuisi kokemaan tällaista.”
Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) laajasta LHBTIQ-kyselytutkimuksesta käy ilmi, että kokemukset häirinnästä ovat lisääntyneet Suomessa. Häirintää ilmenee julkisten tilojen ja palveluiden lisäksi erityisesti kouluissa. FRA:n mukaan yli puolet vastanneista suomalaisista sateenkaarinuorista oli kokenut toisten oppilaiden tekemää kiusaamista. Kouluterveyskyselyn mukaan 8–9-luokkalaisista sukupuolivähemmistönuorista 22 % ja seksuaalivähemmistöistä 16 % oli koulukiusattuna vähintään kerran viikossa.
Tarvitaan rohkeutta ja johtajuutta
Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine kannatti elokuussa Etelä-Savon hyvinvointialueen (Eloisa) aluehallituksessa esitystä, että “Eloisa ei osallistu pride-ideologiaan” eli Priden huomioimiseen toiminnassaan. Savonlinna Prideä vietetään tänä vuonna 14.9.2024.
Käsittelyn jälkeen annetussa mielipidekirjoituksessa muun muassa väheksytään samaa sukupuolta olevia pareja ja heidän perheitään sekä apilaperheitä. Kirjoituksessa myös kyseenalaistetaan muunsukupuolisten ja muiden ei-binääristen olemassaolo pitämällä monien maiden lainsäädännössä olevaa kolmatta juridista sukupuolimerkintää asiana, jota “ei voi missään muodossa tukea”.
Ideologiasta sateenkaarioikeuksien yhteydessä puhuminen on tuttua niiden poliitikkojen ja puolueiden parissa, jotka pyrkivät aktiivisesti estämään muun muassa uuden translain säätämistä, sateenkaaritiedon antamista opetuksessa tai yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitteluun liittyviä toimenpiteitä. Johtamansa kaupungin osalta hän toteaa Ylelle sateenkaarinuorten tilanteesta, että hän puuttuisi vain häirintään.
Pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan tässä tilanteessa ainoa oikea viesti kaupunginjohtajalta olisi, että tällainen toiminta ei ole mitenkään hyväksyttävää ja että siihen puututaan.
“Fiksummalla kaupunginjohdolla olisi lisäksi jo esittää lista toimista, joilla viranomaiset puuttuvat tilanteeseen ja tavoista, joilla satenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta kaupungissa edistetään. Rohkea johtaja varmistaisi, että sateenkaarilippu liehuu kaupungintalon salossa ja olisi itse mukana pride-kulkueessa”, Tarjamo sanoo.
Pääsihteerin mukaan edellä mainittujen tekojen sijaan Savonlinnan kaupunginjohtaja on julkisuudessa kunnostautunut esittelemällä omaa tietämättömyyttään tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä haasteista ja tarrautumalla ja levittämällä ennakkoluuloja sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Sateenkaari-ihmisten olemassaolo ja oikeuksien edistäminen ja niiden esillä pitäminen ei ole ideologinen asia.
“Toiminnallaan hän syyllistää sateenkaari-ihmisiä heihin kohdistuvasta häirinnästä ja syrjinnästä ja tekee tilaa ennakkoluuloille ja syrjinnälle”.