Perhesuhteet voivat myös rakoilla, kun lapsi kertoo seksuaalista suuntautumisestaan tai sukupuolestaan, joka poikkeaa normista tai vanhemman käsityksestä ja odotuksista lastaan kohtaan. Mitä tehdä, jos särö syntyy?
Teksti: perheterapeutti Terhi Väisänen, Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus
Kun lapsi tai nuori pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoltaan, voi asia hämmentää vanhempia ja muita läheisiä. Joillekin läheisille pohdinta tai sateenkaarevuudesta kertominen tulee yllätyksenä, toiset taas ovat ehkä aavistelleet asiaa pidempään, mutta eivät ole uskaltaneet tai halunneet jutella asiasta lapsen tai nuoren itsensä kanssa.
Osalle vanhemmista ja muista läheisistä lapsen tai nuoren seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai niiden pohdinta on hankala asia. On luonnollista, että uuden, itselle vieraan asian äärellä hämmentyy. Hämmentyneenä ihminen ei yleensä oikein tiedä, miten tilanteeseen suhtautuisi ja miten siitä selviäisi. Vanhemmat ja muut läheiset saattavat kokea monenlaisia voimakkaitakin tunteita, kuten kiukkua, surua, keinottomuutta tai hätääntyneisyyttä.
Läheisillä voi olla myös huoli lapsensa tulevaisuudesta. Omalle lapselleen toivoo parasta ja hänen haluaisi tulevan onnelliseksi. Moni vanhempi pelkää lapsensa kohtaavan kiusaamista ja vastoinkäymisiä seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi.
Miten rakoilu voi ilmetä?
Ihmisten tavat käsitellä uusia tilanteita vaihtelevat paljon. Jollekin on tärkeää saada puhua asiasta, toinen taas vaikenee. Joku haluaa käsitellä asiaa ensin itsekseen, ennen kuin hän on valmis puhumaan asiasta muiden kanssa. Joku taas alkaa etsiä heti tietoa tai tukea tilanteeseen. Joskus perheenjäsenten erilaiset tavat käsitellä lapsen tai nuoren sateenkaarevuutta saattavat aiheuttaa lisää hämmennystä ja ristiriitoja perheessä. Ristiriitoja voi syntyä vanhempien välille tai vaikka perheen muiden lasten ja vanhempien välille: yksi hyväksyy ja tukee täysin sateenkaarevaa perheenjäsentään, toinen ei ymmärrä sukupuolen moninaisuutta tai suhdemuotoa lainkaan, tai jopa kieltää sen kokonaan.
Sateenkaarilapselle ja -nuorelle on vahingollista joutua seuraamaan hänen ominaisuuksiinsa liittyvää riitelyä perheessä. Perheen ristiriitatilanteissa nuori saattaa kokea, että häntä ei enää rakasteta. Nuoret ilmaisevat loukkaantumistaan, suruaan ja pettymystään eri tavoin. Vaikea tilanne perheen kanssa voi johtaa pitkittyneeseen stressitilaan, jossa keho ja mieli ovat ylivirittyneitä tai aivan jumitilassa.
Miten nuori voi reagoida?
Nuorta tulisi kannustaa ristiriitojen herättämien tunteiden ilmaisussa. Ilmaisematon loukkaantuminen ja ärtymys kasautuvat. Kasautunut ja ilmaisematon pettymys voi näyttäytyä perheelle tyytymättömyytenä, vihaisuutena tai sisäänpäin kääntyneenä ahdistuksena ja vetäytymisenä. Nuori saattaa myös miellyttää perheenjäseniään ja piilotella todellista itseään.
Nuori voi pelätä, että perhe hylkää hänet, ja se saattaa johtaa liialliseen vaativuuteen itseä tai omaa suoriutumista kohtaan (esim. koulussa). Nuoren ahdistuneisuus ja perheen vaikeat ristiriitatilanteet voivat myös haitata nuoren toimintakykyä, kuten koulunkäyntiä ja harrastuksia. Toisaalta mielekäs tekeminen ja ystävät voivat olla lepotaukoja perheen ristiriidoista.
Vaikeat ristiriidat saattavat ajaa nuoren päästämään irti tuhoavasta ihmissuhteesta. Se voi tarkoittaa etääntymistä tai välien katkaisemista yhteen tai useampaan perheenjäseneen. Välirikon ei tarvitse tarkoittaa sitä, että koko suhde on ollut huono, mutta vaikeassa tilanteessa yhteydenpito voi olla mahdotonta tai nuorta vahingoittavaa. Tällöin nuoren täytyy suojella itseään.
Miten rakoilua voi korjata?
Kaikissa suhteissa on ristiriitoja, ja kaikki tunteet ja tavat käsitellä tunteita ovat sallittuja, mutta kaikki tavat käsitellä tai ilmaista niitä eivät ole. Läheisen tulisi kuitenkin ilmaista tunteensa ja ajatuksensa niin, ettei satuta, loukkaa tai huolestuta sateenkaarevaa lastaan. Nuori on voinut pitkään salailla sateenkaarevuuttaan ja pelätä, miten läheiset suhtautuvat siihen. Hänellä saattaa olla uskomus, että vanhemmat ja muut läheiset toivoisivat, ettei hän olisi sateenkaari-ihminen. Tämän vuoksi nuori saattaa tulkita vanhempien jokaisen sanan ja teon siitä näkökulmasta, että suhtautuminen on kielteistä.
Vaikka läheisen hämmennys uuden asian äärellä on luonnollista, nuori saattaa loukkaantua, kun vanhempi kertoo hämmennyksestään. On kuitenkin parempi lempeästi mutta rehellisesti kertoa hämmennyksestä, sillä kaikki puhumaton jää tulkinnoiksi: hämmennys todennäköisesti näkyy vanhemmasta ei-kielellisen viestinnän kautta (ilmeet ja eleet), jota nuori myös tulkitsee omasta näkökulmastaan.
Voit sanoa esimerkiksi:
- Olen hämmentynyt, mutta rakastan sinua silti.
- Anna anteeksi, tarvitsen hiukan aikaa käsitellä tätä uutta ja minulle vierasta asiaa – mutta lupaan, että saat olla juuri sellainen kuin olet.
- Huomaan, että hämmennykseni loukkaa sinua, mutta olet rakas ja lupaan työskennellä hämmennykseni kanssa. Sinun ei tarvitse kantaa minun tunteistani huolta
- Nyt ymmärrän, että olen käyttäytynyt loukkaavasti. Voitko antaa minulle anteeksi?
Itselle vaikean asian ohittaminen tai puheenaiheen vaihtaminen voivat myös välittyä nuorelle hyvin kielteisenä. Nuorelle voi sanoa: ”Kun haluat puhua, olen sinua varten.” Voit myös kertoa, että et itse vielä tiedä asiasta paljon, koska asia on uusi, mutta lupaat etsiä tietoa. Voit myös kysyä, haluaisiko hän etsiä tietoa yhdessä.
Jos sinun on vaikeaa hyväksyä lapsesi sateenkaarevuutta, etsi vertaistukea tai juttele ammattilaisen kanssa. Sateenkaarinuoren ei pidä joutua kuulemaan, kuinka vaikea asia sateenkaarevuus vanhemman mielestä on, eikä hänen pidä joutua auttamaan vanhempiaan vaikeiden tunteiden käsittelyssä. Nuoren ei pidä myöskään joutua kohtaamaan ja ratkaisemaan perheenjäsentensä välisiä ristiriitoja. Perheen aikuisten tehtävä on hakea itselleen apua, jotta he voivat tukea lapsensa hyvinvointia ja kasvua omaksi itsekseen.
Läheisillä on keskeinen ja tärkeä rooli sateenkaarinuoren hyvinvoinnin tukemisessa. Oikea viesti sateenkaarilapselle ja -nuorelle on: ”Rakastan sinua ja olen tässä vierelläsi. Olet ihana ja tärkeä juuri tuollaisena kuin olet.”
Tukea perhesuhteisiin voit saada meiltä Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksesta.
Kasvurauha-oppaan muut artikkelit löydät Nuorten sivuilta.