Hallituksen lakiesitys uudeksi translaiksi oli eduskunnan lähetekeskustelussa lokakuun alussa. Uudistuksesta esitettiin lähetekeskustelussa ja muussa julkisessa keskustelussa väitteitä, jota Setan asiantuntijat kommentoivat.
1. Kaikki transihmiset eivät kannata itsemääräämisoikeutta juridiseen sukupuoleen
Totta. Sateenkaari-ihmisiä on kaikissa yhteiskuntaluokissa ja he edustavat monia eri aatesuuntia, myös konservatiivisia näkemyksiä. Kaikki transihmisten muodostavat järjestöt Suomessa kuitenkin kannattavat sukupuolen juridisen vahvistamisen perustumista itsemäärittelyoikeuteen. Setan toiminnan lähtökohtana on vahvistaa ihmisoikeusien toteutumista Suomessa. Translain kokonaisuudistus vahvistaa yksilöiden itsemääräämisoikeutta sekä oikeutta keholliseen koskemattomuuteen ja perheeseen.
Huoleksi esitettiin lähetekeskustelussa transsukupuolisten uskottavuus. Henkilön ulkonäkö tai “läpimenevyys” eli cis-sukupuoliselta vaikuttaminen ja sukupuolinormeihin mahtuminen ei tule olla edellytyksenä sille, miten ihminen kohdataan ja miten hänen läsnäolonsa sukupuoltaan vastaavassa tilassa sallitaan. Nykyinenkään translaki ei edellytä kehon muokkaamiseen tähtääviä leikkauksia, kuten sukuelinkirurgiaa eikä transnaisella ole välttämättä cis-normin mukaista kehollisuutta. Tämä ei ole aiheuttanut ongelmia cis-naisille sukupuolen mukaan eriytetyissä tiloissa.
2. Ihmisoikeussopimukset eivät edellytä sitä, että sukupuolen oikeudellinen muutos irrotettaisiin lääketieteellisestä arviosta ja tutkimuksesta
Missään ihmioikeussopimuksessa ei suoraan mainita sukupuolen juridista vahvistamista, koska valtaosa sopimuksesta solmittu vuosikymmeniä sitten. Ihmisoikeusagendalle onkin tullut monia uusia kysymyksiä, joista ihmisoikeusmekanismit tekevät tulkintaa suhteessa ihmisoikeussopimuksiin.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi 2017, että jäsenvaltioilla on harkintavaltaa suhteessa diagnosointiprosessista, mutta se huomioi, että psykopatologisointi vahvistaa transihmisten leimaamista. Se vetosi kehitykseen jäsenmaissa (vain muutama jäsenmaa oli 2017 luopunut diagnosoinnista) ja tuolloin voimassa olleeseen Maailman terveysjärjestön ICD-10:een, jossa sukupuolen moninaisuus oli mielenterveyden häiriöiden alla. Tuon jälkeen uudessa ICD-11:ssa sukupuolen moninaisuus on depatologisoitu.
3. Miehet haluavat vaihtaa oikeudellisen sukupuolensa naiseksi, jotta heillä on oikeus mennä naisten pukuhuoneisiin, välttää armeija, osallistua naisten urheiluun tai suorittaa rangaistus naisten vankilassa
Sukupuolen juridisen vahvistamisen muuttaminen ei ole aiheuttanut kyseessä olevaa ilmiötä maissa, joissa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen. Henkilötietojen muuttaminen on aina vaivalloinen prosessi.
Pelottelu seksuaalirikollisissa aikeissa naiserityisiin tiloihin, kuten pukuhuoneisiin, tunkeutuvista miehistä, on törkeää. Se myös lisää vihaa, ennakkoluuloja ja väkivaltaa erityisesti transnaisia kohtaan. Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on vakava ongelma, jota tulee torjua päämäärätietoisesti huomioiden myös sateenkaarilasten haavoittuvuus sille.
Erityisesti edustaja Mari Rantasen (PS) väitteessä halutaan suojella tyttöjä pedofiileilta estämällä aikuisia miehiä pääsemästä tyttöjen pukeutumistiloihin. Mikäli niin sanotut saalistajamiehet ovat ongelma, ei saman logiikan mukaan aikuisia miehiä tule ylipäätään päästää lähelle lapsia. Suojelisiko tällainen ratkaisu poikia, jotka ovat aikuisten miesten seksuaalisen väkivallan kohteina?
Asevelvollisuuteen liittyvät tasa-arvokysymykset tulee ratkaista osana asevelvollisuutta koskevaa yhteiskunnallista keskustelua. Puolustusministeriön translain uudistusta koskevassa lausunnossa ei esitetä huolia väärinkäytöksistä. Sosiaali- ja terveysministeriön edustajan mukaan sukupuolen vahvistamista naiseksi asevelvollisuuden välttämiseksi voi hillitä se, että väestötiedoissa henkilön on pysyttävä naisena 18–29 ikävuoden välillä.
Urheilussa eri sarjoihin osallistuminen ei ole aina sidottu juridiseen sukupuoleen. Olympiakomitean mukaan lähtökohtana tulee olla henkilön itse määrittelemän sukupuoli-identiteetin kunnioittaminen muut yhdenvertaisuuteen liittyvät periaatteet huomioiden. Lajiliitot muodostavat myös omat linjauksensa eri sukupuolta olevien tai sukupuoltaan korjanneiden osallistumisesta.
4. Pakkosterilisaatiota ei ole olemassa
Lain mukaan: Henkilö vahvistetaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön.
Translain lisääntymiskyvyttömyysvaatimus juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona on räikeä ihmisoikeusloukkaus ja Suomi on saanut siitä lukuisia huomautuksia. Vaatimus loukkaa ihmisoikeuksia ja yksilöiden koskemattomuutta ja oikeutta lisääntymiseen.
Sukupuolen juridinen vahvistaminen edellyttää siis nykylaissa lisääntymiskyvyttömyyttä. Myös niiden, jotka eivät koe tarvitsevansa hormonihoitoja, on osoitettava lisääntymiskyvyttömyys aloittamalla hormonihoito. Väite, että välttää lisääntymiskyvyttömyyden vain pidättäytymällä sukupuolen juridisesta korjaamisesta, ei tarkoita, ettei pakkoa olisi. Sukupuolen juridinen vahvistaminen on ihmisoikeus, ja lisääntymiskyvyttömyyden tai sterilisaation vaatiminen loukkaa näitä oikeuksia. Hoidon tulisi perustua sukupuoliristiriitaa kokevan omaan tarpeeseen.
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen myötä transihmisten mahdollisuudet saada omia biologisia jälkeläisiä ovat olleet heikot. Transnaisilla hormonikorvaushoito tuottaa pysyvää hedelmättömyyttä eikä transmiesten mahdollisuus tulla raskaaksi tai saada sukusoluja talletettua ole itsestäänselvyys hormonikorvaushoidon keskeyttämisen jälkeen. Transihmisillä ei ole ollut oikeutta saada hedelmöityshoitoja ja mahdollisuutta sukusolujen tallettamiseen vasta kuin viime vuosina.
Ruotsissa on ryhdytty maksamaan korvauksia pakkosteriloiduille transihmisille. Setan mukaan Suomessa tulisi myös edistää korvausten maksamista ihmisoikeusloukkauksista sekä transihmisten että intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden loukkaamisesta.
5. Itsemääräämisoikeus sukupuoleen heikentää tasa-arvoa ja naisten oikeuksia
Itsemääräämisoikeuden vahvistuminen juridiseen sukupuoleen edistää naisista ja miehistä osan tasa-arvoa. Lakiesitys ei heikennä cis-naisten tai -miesten tasa-arvoa millään tavalla. Cis-sukupuolisilta ei tulla edellyttämään toimia oman sukupuolensa juridiseksi vahvistamiseksi, eikä heidän sukupuolimerkintöihin tule muutoksia.
Naisjärjestöt ovat laajasti kannattaneet lausunnoissaan translain kokonaisuudistusta eivätkä ne allekirjoita väitteitä naisten aseman heikentymisestä translain kokonaisuudistuksen jälkeen. Pelottelu naisten oikeuksien heikentymisellä transnaisten oikeuksien vahvistumisen vuoksi ei edusta ihmisoikeusajattelua.
6. Sukupuolta vaihdettuaan saa uuden sukupuolensa mukaisen henkilötunnuksen, mikä mahdollistaa petostehtailun jatkamista puhtaalta pöydältä. Jos jää kiinni, voi vaihtaa sukupuolta väestörekisteriin uudestaan.
Petos on rikoslaissa määritelty rikos, josta on säädetty rangaistus. Sukupuolen juridisen vahvistamisen mahdollisuus ei muuta petoksen merkitystä. Toisin sanoen tällaiseen toimintaan ryhtyvä rikkoo lakia tietoisesti ja hänet voidaan siitä syyttää ja tuomita.
7. On olemassa vain biologisia naisia ja miehiä, jotka eivät muutu miehiksi tai naisiksi, vaikka heidän sukupuoli-identiteettinsä olisi muuta kuin mitä heidät on syntymässä määritelty
”Sukupuoli on erilaisista geneettisistä, kehityksellisistä, hormonaalisista, fysiologisista, psykologisista, sosiaalisista ja kulttuurisista ominaisuuksista koostuva jatkumo” (ETENE 2016) Sukupuolta ei voida edes biologisesti palauttaa kahteen toisilleen vastakkaiseen nais- ja miessukupuoleen. Sukupuoli ja sen eri ulottuvuudet ovat moninaisia.
8. Ajatus väärään sukupuoleen syntymisestä vaurioittaa yhä useamman nuoren elämää pysyvästi. “Sukupuoliristiriitaa kokevat ihmiset tarvitsevat todellakin tukea ja apua, mutta se ei saa tapahtua heidän oman mielenterveytensä tai lasten kasvurauhan kustannuksella.”
Jokaisen lapsen ja nuoren polku sukupuoleen ja aikuisuuteen on omanlainen ja jokainen kaipaa omanlaistaan tukea. Jokaisella lapsella on oikeus saada hänen ikätasonsa huomioivalla tavalla tietoa omasta kehostaan, kasvustaan ja kehityksestään ja ihmisten moninaisuudesta.
Moninaisuuden luonnollistaminen kasvatuksessa takaa kasvurauhaa siten, että lapsi ei pelästy omia kokemuksiaan. Kasvurauhaan kuuluu, että lapsella on olemassa sanoja, joilla hän voi ilmaista kokemaansa ja huoliaan ja hänellä mahdollisuus tulla kuulluksi kunnioittavassa ilmapiirissä ja saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin myös sukupuoleen liittyen.
Osalla lapsista on sukupuoleen liittyviä lääketieteellisiä diagnooseja tai sukupuolen moninaisuuteen liittyviä erityistarpeita. Jos lapsella on sukupuolidysforia, kasvurauha tarkoittaa, että lapsella on oikeus saada tietää transsukupuolisuudesta, muunsukupuolisuudesta ja muista mahdollisista kasvupoluista ikätason mukaisella, asiallisella ja toivoa luovalla tavalla. Jos lapsi kysyy mahdollisuuksista korjata kehopiirteitä, hänelle tulee vastata rehellisesti ja ymmärrettävällä kielellä. Hoitamaton sukupuoliristiriita voi johtaa jopa itsetuhoisuuteen.
Lapsilla on oikeus ajantasaiseen ja asialliseen tietoon seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Tähän on kiinnittänyt huomiota muun muassa YK:n erityisraportoija oikeudesta opetukseen. Tietoa on pyritty kieltämään vedota lasten ja nuorten hämmennykseen. Tämän argumentin on kuitenkin kumonnut muun muassa Euroopan neuvoston perustuslakiasioiden asiantuntijaelin Venetsian komissio. Ei ole olemassa näyttöä, jonka mukaan asiallinen tieto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä vaikuttaisi haitallisesti lapsiin, päinvastoin asiallinen tieto on lapsen edun mukaista, kuten YK:n erityisraportoija oikeudesta opetukseen on linjannut. Myös lapsen oikeuksien komitea on katsonut, että tiedon puute on vastoin sopimuksen linjauksia.
9. Translain uudistus vaikeuttaa sukupuolen korjaushoitojen saamista
Sukupuoliristiriita tarkoittaa, että ihmisen tunne omasta sukupuolesta ei vastaa hänen syntymässä määritettyä eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta. Sukupuoliristiriitaa hoidetaan mm. hormoniblokkereilla ja hormonikorvaushoidolla, leikkaushoidolla ja sosiaalisen transition kautta. Tähän jälkimmäiseen kuuluu erityisesti sukupuolen juridinen korjaaminen, jota nyt nopeutetaan erottamalla se lääketieteellisistä hoidoista.
Translain kokonaisuudistus ei vaikuta hoitoon pääsyn kriteereihin tai niiden saatavuuteen. Hallituksen esityksessä nykyiseen translakiin liittyvä hoitoasetus kuitenkin kumotaan. Asetuksessa keskeistä on ollut se, että sen mukaan henkilön, jolla on sukupuoli-identiteettiin liittyvä hoidontarve, tulee saada lähete erikoissairaanhoitoon ns. transpoleille.
Sukupuolen korjaushoitojen saatavuus määritellään tällä hetkellä Palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) suosituksissa, jotka perustuvat voimassa olevalle nykyjärjestelmälle sekä Maailman terveysjärjestön vanhalle sairausluokitukselle ICD10 (päivittymässä ICD11:n).
Setan toteuttaman selvityksen mukaan hoitoon pääsyssä on lukuisia esteitä ja jonot ovat pitkät. Selvä enemmistö oli kokenut ainakin joitakin sukupuolen korjaushoitoihin liittyviä esteitä tai hidasteita. Yleisimmät sukupuolen korjaushoitoihin liittyvät esteet olivat epäluottamus hoitohenkilökuntaan, elämäntilanteeseen tai tiedon puutteeseen liittyvät esteet ja taloudelliset esteet. Myös huoliin tai pelkoihin liittyviä esteitä koki reilu viidennes vastaajista.
Selvityksen mukaan lähes kaikki vastaajat toivoivat sukupuolen korjaushoitoja, mutta kuitenkin yli 40 prosenttia heistä oli ainakin toistaiseksi jäänyt ilman mitään hoitoja. Enemmistö vastaajista toivoi ja puolet oli saanut hormonihoitoa. Selvitys vahvistaa sen, että sukupuolen korjaushoidoille kokevat tarvetta transnaisten ja -miesten lisäksi muunsukupuoliset ja muut ei-binääriset ihmiset.
Seta vaatii, että sukukupuolen korjaushoitojen saatavuus on turvattu kaiken ikäisille eikä hoitoon pääsyä heikennetä. Tiukka transpoliklinikoiden monopoliasema puretaan ja sukupuolen korjaushoidot tulee olla saavutettavissa eri puolilla maata. Hoitojen tulee perustua perustuvat kansainvälisille suosituksille:
- Maailman terveysjärjestön uusi sairausluokitus ICD11
- Kansainvälisen transihmisten terveysjärjestön WPATH:n Standards of Care
- Tietoon perustuva suostumus;
- ei tarpeettomia psykiatrisia tutkimuksia
- jokainen saa tietoa hoitojen vaikutuksesta hedelmällisyyteen ja mahdollisuuden sukusolujen tallentamiseen.
Setan koulutus- ja yleistiedotteet
Tällä lomakkeella saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa sateenkaari-ihmisiä koskevasta koulutuksesta, materiaaleista ja ihmisoikeuskehityksestä Suomessa.