Setan varapuheenjohtaja Alia Dannenberg tuli muutamia vuosia sitten julkisuuteen suorapuheisena ja menestyvänä transnaisena. Hän halusi murtaa hallitsevaa kuvaa kurjuudessa elävistä transihmisistä, joka ei ole voimaannuttava vaan päinvastoin sääliä herättävä. Hän näkee yhtymäkohtia siinä, miten homoja kuvattiin mediassa, kirjallisuudessa ja elokuvissa ennen kuin homous normalisoitui.
”Voimakkaita ja voimaannuttavia transhahmoja on hyvin vähän julkisuudessa tai fiktiivisen kirjallisuuden ja elokuvan puolella. Vallitseva stereotyyppi ei todellakaan ole koko totuus transihmisistä. Toivon, että transihmisten yhteiskunnallisessa normalisoinnissa pikkuhiljaa päästäisiin uudelle tasolle”, Dannenberg sanoo.
Dannenbergin mielestä huomionarvoista transnäkyvyydessä on myös kansainvälisestikin merkittävä keskustelu siitä, onko transnaisten ja cis-naisten oikeudet ristiriidassa keskenään. Transnaisten esittäminen uhaksi cis-naisten oikeuksien toteutumiselle on muissa maissa, kuten Iso-Britanniassa, johtanut transvihan valtavirtaistamiseen.
”Transvihan ja transfobian edistäminen julkisuudessa feminismin suulla maalaa perusteetonta uhkakuvaa transnaisista ja ilmentää pinnan alla kyteviä fobioita ja vihaa. Huolestuttavinta on, että jopa valtamedioissa tätä vihaa ja fobiaa naamioidaan toimittajien suulla ’huoleksi naisten ja tyttöjen turvallisuudesta’, Dannenberg sanoo.
Varapuheenjohtaja toivoo, ettei suuri yleisö niele voimakkaasti rakennettua uhkakuvaa, jossa transkriittisyydeksi naamioitu transviha nähdään myönteisenä asiana, kuten feminismi yleisesti nähdään.
”Silloin tuloksena on, että se, mitä transihmisistä mediassa julkaistaan, on ainoastaan negatiivista, kuten Iso-Britanniassa”, Dannenberg lisää.
Dannenberg pitää transihmisten neutraalia ja positiivista näkyvyyttä tärkeänä yhteiskunnallisen normalisoinnin vuoksi. Hän pyrkii omalla aktivismillaan osoittamaan, mitä transviha on. Se näkyy tänä vuonna uudistuvasta translaista käytävän keskustelun yhteydessä.
”Mikäli transviha onnistuu valtaamaan julkisen keskustelun, voi olla, että uudistus lykkääntyy ja vesittyy. ”
Setan kenttä yhdenmukainen
Setan marraskuisessa edustajakokouksessa vedottiin feministisiin toimijoihin koskien juurikin feminismin nimissä levitettävää transvihaa. Dannenbergin mukaan useat feministiset järjestöt ovat julkisesti irtisanoutuneet siitä, tuominneet sen jyrkästi ja ilmoittaneet seisovansa transsiskojen rinnalla. Dannenberg on kiitollinen kaikille järjestöille, jotka näin ovat tehneet.
”Toivon, että näitä ulostuloja tulisi lisää, sillä siten pystymme estämään feministisen liikkeen kaappaamisen transvihan alustaksi”, hän sanoo.
Transihmisten asema yhteiskunnassa huolestuttaa Dannenbergia parempaan suuntaan uudistuvasta translaista huolimatta. Paljon on vielä tehtävää, jotta kokemukset syrjinnästä yhteiskunnan eri tasoilla, erityisesti kouluissa, vähenisivät, kokonaisvaltainen terveys paranisi, asema koulutus- ja työmarkkinoilla kohenisi ja näkisimme yhä useampia transesikuvia julkisuudessa ja politiikassa.
” Jos vaikka aloitettaisiin siitä, että myös sukupuolivähemmistöillä olisi oikeus omaan identiteettiin ja laintasoinen syrjintä lopetettaisiin. Se olisi todella hyvä alku! Muut asiat rakentuvat tämän päälle, kuten syrjintään puuttuminen, asenneilmapiiri ja aito yhdenvertaisuus.”