Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tarkastelee, mitä vuosi 2020 merkitsi sateenkaarijärjestöille.
Vuodesta 2020 tuli kovin erilainen kuin osasimme odottaa. Koronapandemia vaikutti elämäämme ja myös Setan arkeen perin pohjin. Arjessa on ollut läsnä pelko ja huoli terveydestä ja toimeentulosta, epätietoisuus tulevista viikoista ja kuukausista, eristäytyminen sosiaalisesta kanssakäymisestä. Korona on vaikuttanut omalla tavallaan kaikkiin, vaikkei ehkä kaikkiin samalla tavalla. Sateenkaarijärjestöillä on tänäkin vuonna riittänyt tekemistä tukityön, vertaistoiminnan ja vaikuttamistyön parissa.
Järjestöjen toimintaan pandemia toi suurta epävarmuutta. Keväällä Setalla ja monella muulla sateenkaarijärjestöllä oli paljon kysymyksiä. Kuinka toimintaa kannattaisi järjestää? Kuinka tavoitamme ihmiset, joille toiminta on tarkoitettu? Miten voi pitää esillä sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuudelle elintärkeitä kysymyksiä ja edistää sateenkaarioikeuksia, kun korona hallitsee elämäämme ja kuukaudesta toiseen myös julkista keskustelua?
Järjestöt ovat joutuneet miettimään osaa toiminnastaan uudestaan, laittamaan tauolle, jotain perumaankin. Sateenkaarijärjestöt ovat silti tehneet paljon tämänkin vuoden aikana. Sateenkaari-ihmisille on ollut tarjolla tietoa, kohtaamisia, neuvontaa ja tukea. Sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta on tehty yhteistä vaikuttamista ja tuotu sateenkaarinäkökulmia esiin eri neuvottelukunnissa, toimikunnissa ja verkostoissa. On järjestetty tapahtumia ja koulutuksia (pääosin virtuaalisia) ja monien alojen ammattilaiset ja opiskelijat ovat saaneet eväitä ja työkaluja sateenkaari-ihmisten yhdenvertaiseen kohtaamiseen.
Tiedämme, että koronapandemia on voinut aiheuttaa myös esteitä sateenkaarevan toiminnan, tuen ja neuvonnan pariin hakeutumiselle. Tämän pandemian pitkäaikaisvaikutuksia voimme vasta aavistella.
Setalle vuosi 2020 on tarkoittanut esimerkiksi etäyhteyksin toteutettavan toiminnan haltuunottoa, nettiin sovitettuja turvallisemman tilan ohjeistuksia ja etäedustajakokousta. Setassa toteutettiin vuoden aikana strategiaprosessi, jonka aikana käytiin rakentavaa keskustelua järjestön nykytilasta, haasteista, roolista ja kehittymissuunnista.
Tänä vuonna Suomeen on myös perustettu monta uutta sateenkaarijärjestöä, jotka tuovat järjestökentälle uutta intoa ja lisäävät sen moniäänisyyttä: joukkoon ovat liittyneet ainakin BuraQ, ISIO ry, Sateenkaarikynä, Sateenkaaripoliisit,Trans ry, Transfeminiinit ja Sateenkaarihistorian ystävät. Seta on jo päässyt tekemään hyvää yhteistyöstä joidenkin näiden järjestöjen kanssa, jonka toivomme jatkuvan tulevina vuosina.
Vuoden lopulla toiveikkuutta on herättänyt Euroopan komission ensimmäinen sateenkaaristrategia. EU sitoutuu siinä yllättävänkin vahvasti puolustamaan ja edistämään sateenkaari-ihmisten oikeuksia alueellaan. Komissio myös patistaa EU-jäsenmaita vahvempiin toimin. Strategia on eurooppalaisten sateenkaarijärjestöjen sinnikkään vaikuttamistyön tulosta.
Vuosi 2020 on tarkoittanut myös turhautumista meille tärkeiden lakihankkeiden junnaamisesta. Tämän hallituksen tärkeimpiä ihmisoikeustoimia olisi niin sanotun translain uudistaminen, mutta sitä ei ole saatu aloitettua. Ilahduttavaa on puolestaan ollut kansalaisyhteiskunnan laaja tuki uudistukselle. Myös tuki alaikäisten sukupuolen juridisen vahvistamisen puolesta on lisääntynyt. Tämä vuosi on tarkoittanut myös huolta vihan ilmaisuista sateenkaari-ihmisiä ja -toimijoita kohtaan, samoin huolta pandemian vaikutuksista erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin sateenkaari-ihmisiin.
Inhimillisen taakan lisäksi koronakriisin taloudelliset vaikutukset pohdituttavat vastuunkantajia sateenkaarijärjestöissä. Kaikkien järjestöjen avustuksiin tulee liittymään paljon epävarmuutta tulevina vuosina, ja joudumme käyttämään enemmän aikaa toiminnan rahoituksen turvaamiseen. Rahoituksen vähenemisen todellisuus näkyi jo tämän vuoden STEA:n avustusehdotuksessa Setalle. STEA ei enää esittänyt uutta avustusta Setan sateenkaarisenioritoimintaan. Olemme vedonneet rahoittajaan, ettei avustusta ei leikattaisi. Koska Seta tiedostaa järjestöjen käytössä olevan avustusrahoituksen olevan murroksen edessä, olemme esimerkiksi viime vuosina kehittäneet omaa varainhankintaamme. Yksi tämän vuoden uudistuksista on ollut mahdollisuus helppoon kuukausilahjoittamisen MobilePay-palvelun kautta.
Pandemiavuonna olemme tasapainoilleet venymisen ja tilanteen hyväksymisen välillä. Jaksamista järjestöissä tukee armollisuus itselle ja kanssaihmisille, oli kyse oman järjestömme luottamushenkilöistä, vapaaehtoisista tai työkavereista. Välillä on ok, ja joskus oman ja muiden hyvinvoinnin takia välttämätöntä todeta, että nyt emme voi, emmekä jaksa tehdä tämän enempää. Voi olla, että parasta omalle järjestölle ja mukana oleville juuri nyt on, että kaikki saavat luvan kanssa pysähtyä ja levätä. Työ sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta vaatii sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Lepo ja omasta ja toistemme hyvinvoinnista huolehtiminen on ehdottoman tärkeää.
Kiitos tästä vuodesta teille, jotka toimitte pitkäjänteisesti sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta. Kiitos erityisesti teille kaikille, jotka toimitte sateenkaarijärjestöissä ympäri Suomen! Kiitos sitoutumisesta, tsemppaamisesta, vastuunkannosta, osaamisesta ja taidoista sekä inhimillisyydestä ja lämmöstä, jota tuotte mukananne sateenkaarijärjestöihin! Kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneillemme, jotka vaikutatte kanssamme yhdenvertaisen maailman puolesta.
Toivotamme kaikille levollista ja voimaannuttavaa joulun ja vuodenvaihteen aikaa!
Kerttu Tarjamo
Setan pääsihteeri