Setan lausunto oikeusministeriön kuulemistilaisuudessa 6.5.2020
Seta kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi hedelmöityslain 16 §:n 2 momentin muuttamisesta. Muistiossa esitetään, että naisparien hedelmöityshoidoissa voitaisiin käyttää myös sellaisia siittiöitä, joiden luovuttaja voidaan vahvistaa lapsen isäksi naisparin toisen osapuolen sijaan. Muutos esitetään tehtäväksi vanhemmuuslain säätämisen yhteydessä. Seta pitää muutosta kannatettavana. Muutos tekisi perheiden moninaisuuden näkyvämmäksi ja parantaisi perheiden valinnanmahdollisuuksia.
Seta toteaa, että hedelmöityslain muuttaminen esitetyllä tavalla ei kuitenkaan yksin riitä, jotta sateenkaariperheiden lasten oikeudet vahvistuisivat vanhemmuuslakia säätäessä.
Hedelmöityshoidot mahdollisiksi tunnetun luovuttajan siittiöillä
Nykyinen vanhemmuutta säätelevä lainsäädäntö perustuu edelleen oletukseen, että lapsella on korkeintaan kaksi vanhempaa. Sateenkaariperheissä perheellistymisen tavat ja perhemuodot ovat jo pitkään olleet kahden vanhemman ydinperhettä moninaisemmat. Osassa sateenkaariperheitä lapsilla on alusta asti useampi kuin kaksi todellista vanhempaa, jotka osallistuvat lapsen elämään. Esimerkiksi naispari ja mies tai naispari ja miespari saattavat jakaa lapsen vanhemmuuden. Lapsen saamiseksi hedelmöityshoidot voivat olla tarpeellisia. Osalle näistä perheistä on luontevaa, että siittiösoluja luovuttanut mies vahvistetaan lapsen toiseksi juridiseksi vanhemmaksi (ei-synnyttävän äidin sijaan). Hedelmöityshoitojen antaminen naisparille siten myös tunnetun luovuttajan, joka voidaan vahvistaa isäksi, sukusoluilla tulisi olla mahdollista. Se voidaan toteuttaa vastuullisesti, kun naisparia ja siittiöiden luovuttajaa informoidaan riittävän selvästi hoidon oikeudellisista vaikutuksista.
Parien yhdenvertaisuuden kannalta olisi suositeltavaa, että kyseinen mahdollisuus avattaisiin kaikille pareille osapuolten sukupuolesta riippumatta, ei vain silloin kun hedelmöityshoitoja annetaan naisparille.
Sateenkaariperheiden lasten oikeudet kaikkiin vanhempiin
Ehdotettu muutos hedelmöityshoitolakiin parantaisi hieman niiden sateenkaariperheiden tilannetta, jossa lapsella on useampi kuin kaksi vanhempaa. Tämä ei vielä kuitenkaan poista lainsäädännössä olevaa todellista ongelmaa eli sitä, että lapselle jatkossakin voitaisiin vahvistaa vain kaksi juridista vanhempaa. Edelleen osa sateenkaariperheiden lapsia jäisi ilman juridista vanhemmuuden sidettä kaikkiin tosiasiallisiin vanhempiinsa.
Vanhemmuuslaissa pitäisikin säätää siitä, että lapsen suhde kaikkiin tosiasiallisiin vanhempiin voidaan vahvistaa oikeudellisesti, tämä tarkoittaa mallia, jossa juridisia vanhempia voi olla enemmän kuin kaksi.
Sukupuolineutraali oikeudellinen vanhemmuus vähentäisi syrjintää ja vahvistaisi tasa-arvoista vanhemmuutta
Joidenkin lasten vanhempi/vanhemmat kuuluvat sukupuolivähemmistöön. Nykyisin lapsen synnyttänyt mies kirjataan äidiksi ja nainen, jonka siittiöistä lapsi on saanut alkunsa, kirjataan isäksi. Laki ei myöskään mahdollista ennen sukupuolen korjaamista syntyneen lapsen vanhemmuusmerkinnän korjaamista vanhemman sukupuolen vahvistamisen yhteydessä. Kun lapsen vanhemman sukupuolimerkintä (esim. nainen) ja vanhemmuusmerkintä (esim. isä) ovat ristiriidassa väestötietojärjestelmässä, se paljastaa lapsen vanhemman transtaustan aina viranomaisten ja palveluiden (esim. päivähoito) kanssa asioitaessa, ja altistaa lapsen merkittävällä tavalla syrjinnälle. Vanhemmuuden kirjaaminen äitiydeksi tai isyydeksi ei myöskään tunnusta muunsukupuolisia vanhempia.
Vanhemmuuslaissa tulee säätää, että lapsen suhde vanhempiinsa merkitään väestötietojärjestelmään tavalla, joka ei paljasta arkaluontoista tietoa ja altista lasta syrjinnällä.
Juridisen vanhemmuuden kirjaaminen vanhemmuutena ei poista millään tavalla vanhempien oikeutta käyttää itsestään omassa arjessa haluamaansa määrettä. Vanhemmuuden kirjaaminen juridisesti vanhemmuutena edistäisi vanhempien tasa-arvoa.
Lisätiedot:
Kerttu Tarjamo
Pääsihteeri
Seta ry
050 309 8108
kerttu.tarjamo@seta.fi