Kuuleminen STM 2.3.2020
Seta kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi liittyen varhaiskasvatuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua koskevaan hallitusohjelmakirjaukseen.
On tärkeää, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmista tulee velvoittavia myös varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksista tiedämme, että alle kouluikäisistä lapsista keskimäärin kuudella prosentilla on sukupuolen epätyypillistä ilmaisua. Tutkimukset kertovat myös, että lasten sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun tukemisella on kauaskantoisia myönteisiä vaikutuksia heidän mielenterveyteensä. Yhdenvertaisuuskysymykset liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen varhaiskasvatuksessa koskevat erityisesti henkilöstöä sekä lasten vanhempia ja huoltajia. Niin sanottu sateenkaariperhe on yleistyvä perhemuoto. Sateenkaariperheissä vanhemmat voivat kuulua sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöihin, joten on tärkeää tiedostaa sekä yhdenvertaisuus- että tasa-arvosuunnitelmien merkitys myös varhaiskasvatuksessa.
Seta esittää seuraavia kommentteja pykäläluonnoksiin tasa-arvolain muuttamisesta:
Yleisenä huomiona toteamme, että lapsista puhuttaessa on turhaa käyttää sukupuolittavia termejä ”tytöt ja pojat”. Näiden termien käytölle ei ole perusteita silloin kun lapsien kohdalla ei ole tarvetta tietyille toimenpiteille kuten esimerkiksi palkkakartoitus, joilla voidaan saada esille syrjintää työelämässä. Jos kuitenkin esimerkiksi tasa-arvon toteutumista arvioitaessa sukupuolittaminen on tarpeen, tulisi silloin huomioida sukupuolen moninaisuus.
· Seta ehdottaa, että pykälässä 5 tulisi ilmaisu ”tytöillä ja pojilla” vaihtaa ilmaisuksi ”kaikilla lapsilla”.
Pykälän 5 molemmat vaihtoehdot a ja b ovat toimivia. Molempien sisältöön tulisi kuitenkin tehdä seuraavia muutoksia.
· Varhaiskasvatuksessa tasa-arvosuunnitelman tekoon tulisi osallistaa myös lasten vanhempia ja huoltajia. Sama koskee yhdenvertaisuussuunnitelmaa, mikäli tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat tehdään erikseen.
· Kappaleesta, jossa kerrotaan, mihin varhaiskasvatuksessa tulisi kiinnittää huomiota, puuttuu mainittujen teemojen linkitys sukupuoleen, sukupuolisensitiivisyyteen ja sukupuolen moninaisuuteen. Ehdotuksemme on lisätä adjektiivi ”sukupuolisensitiivinen” listattujen teemojen eteen: ”Varhaiskasvatuksessa tulee kiinnittää huomiota erityisesti sukupuolisensitiiviseen vuorovaikutukseen, ohjaukseen…” Kappaleen loppuun olisi hyvä lisätä sukupuolen moninaisuuden huomioiminen.
Pykälä 6 c ilmentää laajempaa haastetta, mikä liittyy tasa-arvolakiin. Tasa-arvolain yhtenä tarkoituksena on edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, mutta mitä tulee sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun, velvoittaa laki vain syrjinnän ennaltaehkäisyyn. Tältä osin laki voi siis saattaa sukupuolivähemmistöt eriarvoiseen asemaan ns. sukupuolienemmistöjen kanssa. Koska yhdenvertaisuuslaki velvoittaa yhdenvertaisuuden edistämiseen kaikkien syrjintäperusteiden osalta, saattaa tasa-arvolain 6. pykälä myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt keskenään eriarvoiseen asemaan.
· Pykälää 6 tulisi siis laajentaa luonnoksen mukaisesti niin, että se koskee varhaiskasvatusta, mutta myös niin, että syrjinnän ennaltaehkäisy muutettaisiin tasa-arvon edistämisvelvoitteeksi.
Luonnoksen kaikki muut ehdotukset ovat kannatettavia.
Seta ry.