Hallituksen nuorisopoliittiset tavoitteet ja toimenpiteet
Seta kiittää mahdollisuudesta lausua VANUPO 2020-2023 -luonnoksesta.
Seta pitää tärkeänä, että VANUPO toteuttaa nuorisolain tavoitteita.
Yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen vaatii eri vähemmistöryhmien erityisten haasteiden tunnistamista. Tutkimuksista, että vähemmistöryhmät ovat monesti suuremmassa riskissä kokea syrjintää, väkivaltaa ja laiminlyöntiä eri ympäristöissä. Tällä on selkeä vaikutus nuorten osallisuuteen, hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen.
VANUPON eri osa-alueiden kohdalla esimerkiksi sateenkaarinuorilla on korostunut riski mielenterveyden haasteisiin, asunnottomuuteen, heikkoon yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja vaikuttamiseen, syrjäytymiseen, kokea syrjintää liikunnassa ja eri harrastuksissa sekä suurempia haasteita koulutukseen hakemisen tai työhön pääsyn yhteydessä.
Yhdenvertaisuuden edistäminen vaatii epä-tasa-arvoisten rakenteiden tunnistamista sekä niiden konkreettisten vaikutusten huomioimista. Yhdenvertaisuuden edistämisen näkökulmasta syrjintäkielto on riittämätön ja enemmän painoarvoa tulee antaa ennaltaehkäisevälle työlle.
Suomesta puuttuu systemaattinen työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi. Sateenkaarinuorten kokemat haasteet ovat akuutteja ja vaativat kiireellisiä toimia.
Seta pitää erityisen tärkeänä parantaa osaamista ihmisoikeuskasvatuksesta. Ihmisoikeuskasvatuksen yhteydessä ei kuitenkaan tule puhua ainoastaan ihmisoikeuksien käsittelystä vaan tiedostaa kuinka ne luovat pohjan toiminnalle ja ovat juridisesti velvoittavia. Tietoisuus ihmisoikeusperustaisuudesta on tällä hetkellä Suomessa hyvin puutteellinen. Hankkeen ja täydennyskoulutuksen lisäksi kaivataan pitkäjänteisempiä tapoja lisätä tätä tietoisuutta.
grooming-ilmiöstä puhuttaessa on tärkeää tehdä näkyväksi myös tekijät eikä kohdistaa toimia ainoastaan mahdollisille uhreille.
Nuorisolain mukaan Vanupon valmistelussa tulisi ottaa läpäisevästi huomioon nuorten moninaisuus ja eri vähemmistöihin kuuluvat nuoret. Seta yhtyy Allianssin esitykseen siitä, että jokaisesta toimenpidekokonaisuudesta tehdään suunnitteluvaiheessa yhdenvertaisuusvaikutusten arviointi, ja että kutakin toimenpidekokonaisuutta toteutettaessa on huomioitava erityisesti heikoimmassa asemassa olevat nuoret, perus- ja ihmisoikeudet ja nuorten yhdenvertaisuuden toteutuminen.
Suomen tavoitteet nuorisoalan kansainväliselle ja eurooppalaiselle yhteistyölle
Seta pitää hyvin tärkeänä, että Suomen tavoitteissa kansainväliselle ja eurooppalaiselle yhteistyölle nuorten mahdollisuuksien edistämisessä osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon huomioidaan erityisesti heikommassa asemassa olevat nuoret. Tämä edellyttää kuitenkin eri haasteiden tunnistamista.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret kohtaavat haasteita muun muassa liikkuessaan eri maihin joissa sateenkaarioikeudet ovat heikkoja tai joissa tällä hetkellä ollaan luomassa jopa heikennyksiä lhbti-oikeuksiin. Sateenkaarinuorten turvallinen kansainvälinen liikkuvuus vaati huomioita toteutuakseen yhdenvertaisesti.
Seta kannattaa lämpimästi sitä, että nuorten tietoisuutta omista oikeuksistaan lisätään.
Painopisteet nuorisoalan valtakunnallisten osaamiskeskusten valtionapukelpoisuuden hyväksymiselle
Seta pitää erityisen tärkeänä, että avustustoiminnassa otetaan läpileikkaavasti huomioon kestävä kehitys, tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus. Lisäksi mahdollisuus positiiviseen erityiskohteluun on yhdenvertaisuuden edistämisen näkökulmasta oleellinen.