
Euroopan parlamentti on 14.2. tehdyssä päätöslauselmassaan tunnistanut ja tuominnut intersukupuolisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset.
Päätöslauselman mukaan valtioiden tulee toimia intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden ja intersukupuolisten ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa intersukupuolisten lasten kosmeettisten hoitojen eli sukuelinkirurgian ja hormonihoitojen kieltämistä. Päätöksestä iloitsivat Setan eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe sekä intersukupuolisten OII Europe yhteisessä tiedotteessaan, kuten myös Euroopan parlamentin sateenkaarioikeuksia ajava ryhmä.
Intersukupuolisten lasten kehollista koskemattomuutta loukataan myös Suomessa räikeästi tällä “normalisoivalla” hoidolla. Päätöslauselmassa kehotetaan myös depatologisoimaan intersukupuolisuutta. Patologisoivan ajattelun mukaan intersukupuolinen keho on viallinen, jolloin sukupuolta koskevia tunnusmerkkejä pitää hoitaa “normaaleiksi”, vaikka kehossa ei tosiasiallisesti ole mitään vikaa. Hoidot tehdään myös täysin ilman lapsen omaa suostumusta. Tarpeettomat leikkaukset aiheuttavat lapsille muun muassa tuntoaistin menetystä ja häpeää omaa kehoaan kohtaan. Näitä hoitoja tehdään 21. EU:n jäsenvaltiossa ja ne on kielletty vain Maltalla and Portugalissa.
Päätöslauselmassa kiinnitetään huomiota myös tiedon lisäämiseen intersukupuolisuudesta niin heitä hoitaville ammattilaisille kuin heidän perheilleen sekä tukemaan intersukupuolisten omia järjestöjä. Päätöslauselma nostaa esiin myös intersukupuolisten koko elämää koskevat vaikeudet, kuten pääsyn omiin terveystietoihinsa ja vaikeudet saada juridinen sukupuolensa korjattua perustuen itsemäärittelyoikeuteen.
Intersukupuolisten oikeuksien edistämistä on vaatinut myös Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous sekä Suomessa Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE. Seta vaatii tulevaan hallitusohjelmaan kirjausta kolmannesta juridisesta sukupuolimerkinnästä, jonka intersukupuolisiksi itsensä määrittävät voisivat saada itsemääräämisoikeuteen perustuen osana juridista sukupuolen vahvimistamista.
Lisätietoa
Setan Tietoa intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke
Setan eduskuntavaalitavoitteet (intersukupuolisten oikeudet ja 3. juridinen sukupuolivaihtoehto)