Kansainvälistä aseksuaalisuuden viikkoa (asexual awareness week) vietetään 22.10. alkaen. Suomessa aseksuaalit ovat edelleen varsin näkymätön ryhmä. Seta haastatteli 23-vuotiasta Savua, jolle aseksuaalisuus on näyttäytyy laajana kirjona.
Kuka olet?
Olen Savu, 23-vuotias muunsukupuolinen ja vammainen mielenterveyskuntoutuja Tampereelta. Tällä hetkellä olen määräaikaisella eläkkeellä, käyn psykoterapiassa ja piirrän sarjakuvia elämästäni. Harrastan pyörätuolitanssia ja pyörätuolisulkapalloa, jaksamisen mukaan teen myös järjestöhommia ihmisoikeuksien puolesta.
Mitä aseksuaalisuus sinulle merkitsee?
Aseksuaalisuus on ollut osa identiteettiäni ainakin 17-vuotiaasta asti. Minulle on hämärän peitossa milloin oikeastaan tajusin olevan aseksuaali, sillä minulla ei ollut mitään yksittäistä ahaa-elämystä asiasta. Luin siitä vain jostakin ja sen jälkeen olin sinut asian kanssa. En ole oikeastaan koskaan jäänyt pohtimaan asiaa sen tarkemmin, koska en ole kokenut sille tarvetta. Myöhemmin olen löytänyt netistä minua kuvaavia termejä, kuten harmaa aseksuaalisuus ja aromanttisuus.
Harmaa aseksuaalisuus, englanniksi gray asexuality, tarkoittaa liukuvaa käsitettä aseksuaalisuuden ja ei-aseksuaalien välillä. Joillekin se tarkoittaa sitä, että joskus haluaa harrastaa seksiä muiden kanssa ja joillekin sitä, että seksuaalista viettiä on, mutta sitä on vähän. Minulle se tarkoittaa kausittaista vaihtelua siihen, mitä suhteiltani haluan, mutta joka tapauksessa se on aina aseksuaalisuutta eikä seksuaalisuutta. Aseksuaalisuus on muutenkin kirjo, jonka alle mahtuu paljon erilaisia seksuaalisuuksia ja identiteettejä.
Mitä aseksuaalisuus on?
Aseksuaalisuus tarkoittaa sitä, ettei koe seksuaalista vetovoimaa toisia kohtaan. Aromanttisuus taas sitä, ettei koe romanttista vetovoimaa toisia kohtaan, eli ei kaipaa suhteita, joissa ollaan romanttisesti lähekkäin muiden kanssa, kuten suukotellaan tai silitellään.
Aseksuaalisuus ei tarkoita sitä, ettei ole libidoa, toisin kuin luullaan. Kuten muillakin ihmisillä, libidon vahvuus riippuu täysin ihmisestä aseksuaalienkin kohdalla. Joillain voi olla kova seksuaalinen vietti ja joillain ei sitä ole ollenkaan. Se on kuitenkin eri asia kuin se, ettei seksuaalisuuttaan koe tarvetta toteuttaa muiden kanssa.
Aseksuaalit voivat myös itsetyydyttää. Kuten muillakin, myös tämä riippuu täysin aseksuaalista kokeeko sille tarvetta vai ei. Aseksuaaleissa on ihmisiä, joita seksi ja seksuaalisuus saattaa ällöttää, osa suhtautuu siihen neutraalisti ja osaa se kiinnostaa eri tavoin, osa voi myös haluta harrastaa seksiä, vaikkei varsinaista tarvetta sille koskaan. Itse vedän rajan siihen, kenen kohdalla seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan: En ole nykyään halukas puhumaan omasta seksuaalisuudestani tai seksuaalisuudettomuudestani muiden kanssa, koska en koe sille tarvetta. Mutta jos joku ystäväni haluaa, voin keskustella hänen seksuaalisuudestaan hänen kanssaan.
Millä tavalla aseksuaalisuus näyttäytyy elämässäsi?
Aseksuaalisuus on ilmennyt kohdallani laajana kirjona, joka vaihtelee iän ja elämäntilanteen myötä. Samoin kuin sukupuoli ja suhdemuodot, myös aseksuaalisuus on minulle liukuva käsite.
Kun olin yläkoulussa, en koskaan ollut kiinnostunut seurustelusta tai suhteista, vaikka ihastuinkin ihmisiin. En vain kokenut, että vaikka se oli muille niin iso juttu, että sen tarvitsisi olla mulle samanlainen juttu. Sen jälkeen kuitenkin käsitykseni on elänyt niin, että minulle tuli kausi, jolloin kokeilin muun muassa perinteistä kahden hengen seksuaalistakin parisuhdetta kuin myös myöhemmin monisuhteita, jossa jokainen suhde oli erilainen.
Minulla on siis ollut kaikenlaisia suhteita. On ollut sellaisia, jotka perustuvat platoniseen toisesta pitämiseen ilman romanttista tai seksuaalista osa-aluetta ja sitten niitä, joissa tykätään olla romanttisesti halaillen ja suukotellen toisten kanssa lähekkäin, mutta silti ei ole tarvetta seksuaalisuuteen.
Se, mistä eniten pidän omassa aseksuaalisuudessani, on se vaihtelu ja monipuolisuus minkä se sallii. Voin olla todella tyytyväinen elämääni yksin, ilman yhtäkään sen aikaista suhdetta, mutta välillä on kausia, jolloin kaipaan ja hakeudun platonisiin tai romanttisiin suhteisiin. Kaikki ovat minulle yhtä arvokkaita suhdemuotoja, ja voin itse yhdessä silloisen kumppanini kanssa määritellä suhteeseen liittyvät pelisäännöt.
Tällä hetkellä elän yksin ja minulla on menossa aseksuaalisuuden lisäksi myös aromanttinen kausi eli en koe tarvetta myöskään romanttiseen suhteeseen, tai oikeastaan minkäänlaiseen suhteeseen.
Mistä löydät tietoa ja muita aseksuaaleja?
Olen etsinyt aseksuaalisuudesta tietoa ja vertaistukea internetistä. Facebookissa on hyviä vertaistukiryhmiä, joissa voi puhua muiden aseksuaalien kanssa kaikesta seksuaalisuuteen ja suhteisiin liittyvästä, mutta on myös ryhmiä, jossa voi puhua aivan kaikesta, jakaa hyviä meemejä ja avautua elämästä. On myös ryhmiä, jossa jaetaan omaa taidetta ja kehutaan muiden taidetta. Kaikkia näitä yhdistää yksi asia, aseksuaalisuus.
Olen käynyt myös Hesetan järjestämässä aseksuaalien illassa pari kertaa ja siellä olen saanut juuri sellaista vertaistukea, kun olen silloin kaivannut.
Toivon, että ihmisillä olisi enemmän tietoa aseksuaalisuudesta. Tämä toteutuu parhaiten, kun siitä opetettaisiin peruskoulussa. Haluan myös saada enemmän aseksuaaleja roolimalleja mediaan. Todella harva esimerkiksi televisiosarjojen hahmo on aseksuaali, ja monesti aseksuaalisuus esitetään vikana tai outoutena. Aseksuaalisuus pitää esittää yhtä neutraalina asiana, kuin ei-aseksuaalisuuskin esitetään.
Kuva: Savu Rökman