
YK:n lhbti-asiantuntijan ensimmäinen sukupuoli-identiteettiä koskeva raportti yleiskokoukselle ilmestyi. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt iloitsevat vahvasta ja selkeästä kannanotosta.
YK:n itsenäinen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän asiantuntija Victor Madrigal-Borloz julkaisi ensimmäisen YK:n yleiskokoukselle suunnatun sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumiseen keskittyvän raportin.
Kansainväliset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen järjestöt ottivat raportin lämmöllä vastaan ja kiittelivät erityisesti järjestöjen kuulemisesta ja raportin läpi paistavasta sukupuolen moninaisuutta kunnioittavasta lähestymistavasta.
Raportissa kehotetaan jäsenvaltioita luopumaan sukupuolivähemmistöjen patologisoimisesta tänä vuonna uudistuneen IDC11-luokituksen mukaisesti ja kunnioittamaan ja tunnustamaan moninaiset sukupuoli-identiteetit. Raportissa huomioidaan erityisesti sukupuolivähemmistölapset, joiden tulisi voida myös korjata juridista sukupuoltaan ja joiden sukupuolen moninaisuus tulisi depatologisoida.
Asiantuntija kehottaa valtioita täyttämään velvollisuutensa sekä sukupuolen juridisen vahvistamisen että sukupuolta vahvistavien hoitojen osalta ilman ihmisoikeuksien vastaisia ehtoja, kuten lääketieteellistä diagnoosia, pakollisia hormoni- tai leikkaushoitoja, sterilisaatiota tai avioeroa.
Sukupuolen juridinen korjaaminen tulisi perustua itsemääräämisoikeuteen, olla saavutettava, luottamuksellinen ja yksinkertainen hallinnollinen prosessi, jossa tunnistetaan myös ei-binääriset identiteetit ja jossa tarjotaan useampia juridisia vaihtoehtoja kuin vain nainen tai mies.
Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan YK:n itsenäisen lhbti-asiantuntijan raportti on tärkeä työkalu myös Suomelle sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin parantamiseksi.
Setan mukaan myös Suomen tulee huomioida lhbti-asiantuntijan suositukset sukupuolen oikeudellisesta vahvistamisesta. Erityisen tärkeitä ovat suositus sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten sukupuoli-identiteetin tunnustamisesta ja sukupuolen moninaisuuden depatologisoinnista ICD-11:n mukaisesti. Tämä tarkoittaa kokonaisuudistusta translakiin ja sen hoitoasetukseen sekä juridisten sukupuolimerkintöjen määrän lisäämistä.
“Näitä kaikkia asioita sateenkaarijärjestöt ovat pitäneet viimeisten vuosien aikana esillä. Toivomme, että erityisesti sosiaali- ja terveysministeriössä luetaan raportti huolella läpi ja tehdään suunnitelma, miten suositukset toimeenpannaan Suomessa”, pääsihteeri Tarjamo sanoo.
YK:n itsenäisen lhbti-asiantuntijan tehtävänä on raportoida ihmisoikeusneuvostolle ihmisoikeusloukkauksista, tehdä suosituksia valtioille lainsäädännöstä ja muista toimista sekä tukea lhbt-ihmisoikeuspuolustajia.
Lue lisää
Raportti: Protection against violence and discrimination based on sexual orientation and gender identity
Ihmisoikeusjärjestöjen tiedote: Welcoming the new report by the UN independent expert on SOGI