Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n uusi nuorisostrategia: nuorten osallistaminen, yhdistäminen ja vaikutusmahdollisuudet.
EU:n uusi nuorisostrategia: nuorten osallistaminen, yhdistäminen ja vaikutusmahdollisuudet
Setan lausunto 19.9.2018
Seta kannattaa lämpimästi EU:n uutta yhteistä nuorisostrategian laatimista ja kiittää lausuntopyynnöstä. Seta pitää tärkeänä solidaarisuuden periaatetta sekä nuorten toimijuutta positiivisen muutoksen edistäjinä. Euroopan poliittisessa toimintaympäristössä vaikuttaa tällä hetkellä konservatismin ja nationalis-min nousu, poliittinen ilmapiiri on polarisoituneempi ja esimerkiksi ihmisoikeuksien edistäminen haasteellisempaa. Syrjintä on monelle nuorelle arkipäivää, joka vaikuttaa heidän osallisuuteensa, koettuihin mahdollisuuksiin sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Seta katsoo, että suurempaa huomiota tulisi kohdistaa heikommassa asemassa oleviin nuoriin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret ovat yliedustettuina niin syrjäytymisen, koulutuksesta poisjäämisen kuin työttömyydenkin osalta. Moniperustainen syrjintä on sateenkaarinuorille yleistä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Kiinnittyminen yhteiskuntaan sekä laajemmin eurooppalaiseen yhteisöön vaati toimenpiteitä laajalla saralla.
“Osallistamalla nuoria naisia ja miehiä…” Lisäyksenä muunsukupuolisia tai sitten ei kohdistettua mai-nintaa -> “osallistamalla nuoria…” Jotta kaikilla nuorilla tarkoitettaisiin kaikkia nuoria, tulee huomioida, että kaikki nuoret eivät ole naisia tai miehiä.
Seta pitää tärkeänä huomioida erityisesti heikommassa asemassa olevat nuoret ja moninaisten nuorten yhdenvertaisen osallisuuden edistämisen.
Seta pitää myönteisenä tavoitetta laajentaa nuorisopoliittista viestintää ja huomioida sekä tavoittaa tu-levaisuudessa paremmin heikommassa asemassa olevat nuoret. Seta pitää tarpeellisena rakentaa strate-gia, joka huomioi nuorten moninaisuuden ja yhdenvertaisen osallisuuden, jotta nuorten ääni edustaisi mahdollisimman laajaa osaa nuorista.
Seta kokee Erasmus+ -ohjelman tärkeäksi ja katsoo että ohjelmaa on tarkoituksenmukaista jatkaa ja kehittää. Seta pitää oleellisena kuitenkin huomioida, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuulu-vat nuoret eivät ole yhdenvertaisessa asemassa tosiasiallisen vapaan liikkuvuuden ja “rajat ylittävän solidaarisuuden” suhteen ottaen huomioon EU:n eri jäsenvaltioiden lainsäädännön ja yleisen turvalli-suuden.
Seta toivoo myös, että suvaitsevaisuus -käsitteestä siirryttäisiin käyttämään yhdenvertaisuutta. Suvait-sevaisuus pitää sisällään epä-tasa-arvoisen valtasuhteen, joka ei edistä ihmisten välistä yhdenvertai-suutta vaan ylläpitää hierarkkista ajattelua enemmistön ja vähemmistöjen välillä.
Seta kannattaa epävirallisen koulutuksen tunnustamisen laajentamista, sillä esimerkiksi sateenkaa-rinuorten koulupudokkuus on yleistä ja oppilaitoksissa koetaan paljon syrjintää, joka vaikuttaa tulevai-suuden koulutukseen sekä työllisyyteen.
Seta pitää tärkeänä tavoitetta tavoittaa kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat nuoret, tämä kui-tenkin edellyttää muun muassa nuorisotyöltä ammattitaitoa ja laajempaa osaamista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä.
Seta kannattaa lämpimästi EU:n nuorisokoordinaattorin hyödyntämistä Euroopan komission yhteys-henkilönä. Huomiota tulee kuitenkin kiinnittää siihen, että nuoria koskevat päätökset ja teemat ovat kuitenkin hyvin laajoja ja kattavat monesti läpileikkaavasti politiikan muita osa-alueita. Seta toivoo EU:n nuorisokoordinaattorilta mahdollisimman kokonaisvaltaista näkemystä nuoria koskettavista asi-oista.
Seta pitää tärkeänä monialaista yhteistyötä sekä haluaa kiinnittää huomiota nuoria koskettaviin pääl-lekkäisiin syrjintäperusteisiin, jotka luovat moniulotteisia haasteita.
Seta pitää tärkeänä näyttöön perustuvan päätöksenteon ja seurannan sekä laadukkaan tiedon saavutet-tavuuden, tämän edellytys on kuitenkin myös kohdistetut indikaattorit, jotta tietoa on saatavilla kaik-kien nuorten osalta. Seta pitää hyvin oleellisena myös tietoa strategian implementoinnin tavoista ja niiden vaikuttavuudesta.