Saimme eilen kuulla uutisen, että kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseksi oli saanut kerättyä 50 000 ihmisen allekirjoituksen ja näin ollen pääsee käsittelyssä eteenpäin. Kansalaisaloitteet ja niiden suosio kertovat demokratiamme toimivuudesta, mutta niiden ei tulisi missään tapauksessa olla väline toisten ihmisten oikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon estäjänä.
Tasa-arvoisen avioliittolain voimaan tulemiseen on vielä aikaa kaksi vuotta. Se on pitkä aika elää epävarmuudessa. Toivoisin, että erityisesti viime syksynä julkisuudessa nähdyt ja kuullut keskustelut eivät omassa luokattomuudessaan toistuisi, vaan pystyisimme keskustelemaan tasavertaisista oikeuksista, kaikkia osapuolia kunnioittaen. Lähtökohtana minulla on ainakin se, että meillä kaikilla tulee olla yhdenvertainen asema Suomen lakien edessä, Suomen kansalaisina. Siihen kuuluu myös minun oikeuteni mennä naimisiin, rakastamani miehen kanssa.
Nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) itse äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan, mutta totesi äänestyksen jälkeen ja useita kertoja senkin jälkeen, että asia on nyt käsitelty ja esitys viedään toteutukseen saakka. Tästä lupauksesta minä tulen ainakin pitämään huolta ja luottamaan siihen, että pääministeri toimii sanojensa mukaisesti.
Mielipidetutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista seisoo jo tasa-arvoisen avioliittolain takana. Siitä huolimatta on tärkeää, että me voimme kaikki omilla sanoillamme ja teoillamme ilmaista tukemme ihmisen yhdenvertaisen kohtelun puolesta. Tärkeänä välineenä on mm. ympäri Suomen järjestettävä Pridet. HeSetan järjestämään Helsinki Prideen osallistui 25 000 ihmistä ja samaan aikaan Kangasniemellä järjestettyyn Prideen otti osaa 300 ihmistä, jotka halusivat osoittaa tukensa ensimmäistä kertaa järjestettyyn vapaaehtoistapahtumaan. Nyt on meillä kaikilla vielä mahdollisuus osallistua mm. Turun, Hämeenlinnan, Ahvenanmaan ja uusimpana: Paraisten Prideen. Ne ovat konkreettinen näyttö siitä tahtotilasta, mikä meillä kaikilla on yhdenvertaisuuden toteutumisen puolesta!
Sen lisäksi voimme paitsi puheissa, niin myös julkisessa, kirjallisessa keskustelussa osallistua tasa-arvoisen avioliittolain toteutumisen varmistamiseen. Pyydän ja kehoitan kaikkia osallistumaan aktiivisesti keskusteluun ja osoittamaan, että me uskomme moninaiseen ja yhdenvertaiseen Suomeen!
Panu Mäenpää
Seta ry:n puheenjohtaja
050 3011332
panu.maenpaa@seta.fi