Seta ja sen jäsenyhdistys Dreamwear Club käynnistivät viime vuonna kampanjan etenkin sukupuolen moninaisuutta koskevien sairausluokitusten uudistamiseksi. Järjestöt esittivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle muutoksia ICD 10 – sairausluokituksen suomalaiseen painokseen.
Ehdotukseen osallistui useita järjestöjä ja asiantuntijoita, joten tavoitteilla on laaja kannatus. Setan tekemään esitykseen sisältyi seuraavaa:
1. Poistetaan tarpeettomina ja haitallisina kohdat
F64.1 Transvestismi, kaksoisroolinen
F65.0 Esinekohteinen seksuaalihäiriö
F65.1 Transvestiittinen fetisismi
F65.5 Sadomasokismi
F65.6 Monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt
2. Siirretään seuraavat kohdat pois luokasta “Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt” omaksi ryhmäkseen
F64.0 Transsukupuolisuus
F64.2 Lapsuuden sukupuoli-identiteetin häiriö
F64.8 Muu sukupuoli-identiteetin häiriö
F64.9 Määrittämätön sukupuoli-identiteetin häiriö
sekä korvataan luokittelussa esiintyvä käsite “sukupuoli-identiteetin häiriö” termillä “sukupuolen yhteensopimattomuus”.
Tällaiset sairausluokitukset ovat olleet leimaavia ja stigmatisoineet kohderyhmää. Toivotaan siis, että päätökset luokitusten muutoksista tapahtuvat mahdollisimman pian.
Diagnoosiryhmän F64 diagnosointia ja hoitovaihtoehtoja on tutkittu Suomessa melko vähän. Ns. translain astuttua voimaan vuoden 2003 alusta tutkittavia on hakeutunut tutkimuksiin lisääntyvin määrin ja se on aiheuttanut ruuhkaa tutkimuksissa ja hoidoissa. Tähän ryhmään voisi kohdistaa tutkimusta, vaikkapa sopivana gradutyönä jotta saataisiin pohjaa tulevaisuuden päätöksille. Esimerkiksi kansainvälisesti on esitetty arvioita kyseisen sairausryhmän esiintyvyydestä. Kuitenkin Suomessa on havaittu valistuneena arviona, että esiintyvyys olisi jopa kansainvälisiä arvioita suurempi. Ei ole tietoa, onko tämä vain tilapäinen huippu, kun henkilöt jotka eivät aiemmin päässeet tutkimuksiin ja hoitoihin, lähtevät nyt mukaan tavanomaisen ikäluokan lisäksi. Olisiko siis odotettavissa että nykyinen tutkimus- ja hoitoruuhka helpottaisi tulevina vuosina, vai jatkuuko se samanlaisena? Nimenomaan tähän voisi kohdentaa tutkimusta. Myös kattava julkinen tilastointi puuttuu.
Johanna Pihlajamäki, Setan hallituksen jäsen