Vihapuhe on aina häviö, kaikille osapuolille

Vihapuhe on aina häviö, kaikille osapuolille

Lidlin mainoskampanjasta lähtenyt keskustelu sosiaalisessa mediassa sai uuden käänteen eilen, kun Aleksi Valavuori twiittasi avoimen homofobisesti ajatuksistaan kohuun liittyen.

Vaikkakin tapaus osoittaa todella huonoa makua ja ajattelemattomuutta, tuo se esiin myös silmiinpistävästi yhteiskunnassamme kytevän vahvan homofobian. Se, että Valavuori koki, että hän voi käyttää äärimmäisen syrjiviä ilmaisuja ja sortua kokonaisuudessaan vihapuheeseen ei ole vain osoitus hänen omista ajatuksistaan, vaan myös ajankuva keskustelukulttuuristamme ja asenneilmastosta. Halventava puhe homoista on monelle meistä arkipäivää. Se loukkaa, näyttää vähemmistöön kuuluville, että me emme kelpaa, että on parempi pysyä piilossa.

Tämän kylän homopoika -bloggari Eino Nurmisto nosti esille Lidlin harkitsemattoman mainoskampanjan, jonka moni koki loukkaavaksi. Haluan uskoa, että kauppaketjun tarkoituksena oli ”kaapista ulostulo” sloganilla viestiä myönteisestä kehityksestä yhteiskunnan asenneilmapiirisssä siten, että käsitettä voi jo käyttää huumorin välineenä. Oli tai ei, niin kaapissa eläminen tai kaapista ulostulo on ilman muuta vielä arka paikka monille.

Mainoksen erityisesti sukupuolen moninaisuuteen viittaava toinen slogan oli erittäin ajattelematon. Sukupuolivähemmistöt joutuvat yhteiskunnassamme räikeän syrjinnän kohteiksi. Tällä hetkellä Seta, yhdessä muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa, ajaa hartiavoimin translain muutosta. Hartiavoimin siksi, että vastustus on suurta, niin parlamentaarisesti kuin koko asenneilmastossa. Ymmärrys sukupuolen moninaisuudesta yhteiskunnassamme on vielä ohutta ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu paljon ennakkoluuloja, mitätöintiä, syrjintää ja väkivaltaa. Vitsailu vakavien ihmisoikeusrikkomusten kohteeksi joutuvan ihmisryhmän kustannuksella ymmärrettävästi loukkaa monia ja on ilman muuta uudelleenajattelun paikka kauppaketjulle. Myös puhe väärässä tölkissä (kehossa) olemisesta on vanhahtava ja kohonormatiivisuutta pönkittävä ilmaus.

Yhteiskunnassa, jossa yhtäläiset oikeudet ja kohtelu eivät ole itsestäänselvyys meille kaikille, olisi tärkeä pohtia, haluaako toiminnallaan vahvistaa ennakkoluuloja vai hälventää niitä. Erityisen suuri vastuu puheista on sellaisilla ihmisillä, joiden on helppo saada puheilleen näkyvyyttä.

Valavuori totesi viesteissään myös, että hänen työnantajansa Espoo United ei koskaan tule palkkaamaan homoja joukkueeseensa. Espoo United onneksi reagoi asiaan nopeasti ja kumosi Valavuoren väitteen. Mikään muu ei olisikaan ollut oikein, koska syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella myös työelämässä on Suomessa lailla kielletty. Espoo United lähetti myös vahvan signaalin koko urheilumaailmaan vapauttamalla Valavuoren tehtävistään: vihapuhetta ei siedetä urheilunkaan piirissä. Setasta olemme olleet yhteydessä sekä Koripalloliittoon että Espoo United-joukkueeseen ja olemme valmiita, hyvässä yhteistyön hengessä, auttamaan yhdenvertaisten tavoitteiden saavuttamisessa tämän urheilulajin harrastajien ja ammattilaisten parissa.

Valavuori on julkaissut tilillään anteeksipyynnön. Se meidän tulee tietenkin ottaa vastaan. Se ei kuitenkaan poista monen kokemusta siitä, että hänet jälleen typistettiin vähemmän arvokkaaksi, pelkäksi naurun kohteeksi ja ”läpäksi”.

Se, että me arvostelemme niitä, jotka ovat tästä asiasta loukkaantuneet, osoittaa empatian ja kuuntelutaitojen kehittymisen tarvetta. On hyvä välillä pysähtyä ja kuunnella, miksi jokin asia aiheuttaa negatiivisen reaktion ja yrittää asettua sen henkilön tilalle hetkeksi. Kenties silloinkaan asia ei avaudu, mutta voimme yrittää kunnioittaa sitä tunnetta, tilannetta ja henkilöä. Ja voimme miettiä, miten ilmaisemme itseämme, vihapuheeseen sortuminen ei koskaan muuta tilannetta paremmaksi, kenellekään osapuolelle.

Itse olen viimeisen vuorokauden aikana joutunut laajamittaisen vihapuheen kohteeksi, moneltakin taholta, ja voin vain iloita siitä, että ympärilläni on hyviä ystäviä ja rakkaita, jotka tukevat. Kaikilla ei ole kuitenkaan elämässä tilanne näin hyvä ja se meidän tulee pitää mielessä. Kukaan ei ansaitse vihaa, ei Aleksi Valavuorikaan, vaan mahdollisuutta tulla paremmaksi ja tehdä elämästään arvokas, myös omasta mielestään. Ja meidän kaikkien tukemana, yhteisenä yhteiskuntana.

Meidän tulee vahvasti osoittaa se, ettemme hyväksy tämän kaltaisia puheita ja vaatia kunnioitusta toisiamme kohtaan. Se on meidän oikeutemme, ihmisinä ja tämän maan kansalaisina.

Yhdessä olemme vahvoja, kaikki yhdessä, toisiamme arvostaen ja toisiamme tukien.

Panu Mäenpää
puheenjohtaja
Seta

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design