Valtava pettymys translaista

Valtava pettymys translaista

Seuraavan hallituksen toteutettava itsemääräämisoikeus

Pääministeri Alexander Stubb vahvisti torstaina 5.2. eduskunnan kyselytunnilla, että pitkään ja hartaasti odotettu translakiuudistus jää seuraavalle hallituskaudelle. Asiasta kysyi kansanedustaja Jani Toivola. Tilannetta oli uumoiltu jo pitkään, mutta hallitus panttasi lopullista tietoa tähän asti.

Pettymys on valtava. Olemme tyrmistyneitä siitä, että hallitus ei pystynyt toteuttamaan edes vähimmäisuudistusta. Pakotettu lisääntymiskyvyttömyys, avioliittojen pakkopäättymiset ja henkilötietojen alistaminen vuosien lääketieteellisille kontrolleille jatkuvat. 18 vuoden ikäraja juridisen sukupuolen vahvistamiselle puolestaan tarkoittaa, että nuori voi joutua elämään vuosia väärien henkilöpaperien kanssa ennen kuin hän saa yhteiskunnan tunnustuksen olemassaololleen.

Vaadimme, että puolueet ilmoittavat eduskuntavaaleissa selvästi kantansa transihmisten ihmisoikeuksiin. Seuraavan hallituksen on toteutettava se, mihin tämä hallitus ei pystynyt: translain kokonaisuudistus, jossa poistetaan kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamisen edellytyksistä. Steriliteetti- ja naimattomuusvaatimusten lisäksi on poistettava vaatimus lääkärintodistuksesta ja 18 vuoden ikäraja. Hallituksen on myös laadittava ihmisoikeusselontekonsa mukaisesti toimintaohjelma sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämisestä, jotta nyt nähty poukkoilu saadaan loppumaan.

Kansainvälisesti yhä useampi maa on vetänyt johtopäätökset Suomea nopeammin ja uudistanut sukupuolen vahvistamista koskevan lainsäädäntönsä. Viimeisin esimerkki ja yksi edistyksellisimmistä on Malta, jonka parlamentti käsittelee parhaillaan kattavaa hallituksen lakiesitystä sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä.

Olemme kampanjoineet vuosia translain muuttamiseksi yhdessä muun muassa Trasekin, Amnestyn, Ihmisoikeusliiton ja Sateenkaariperheiden kanssa.  Vaikuttamistyössä on osoitettu niin tutkimusten, ihmisoikeusmekanismien, elämäntarinoiden kuin Paula Vesalan upean Transfinlandia-näytelmänkin keinoin, että sukupuolen juridisen vahvistamisen ehdot loukkaavat itsemääräämisoikeutta sekä oikeutta yksityisyyden suojaan, perhe-elämään, keholliseen koskemattomuuteen sekä terveyteen. Tästä kertoo koskettavasti myös Juha Kilpiän tuore kirja Nimestä minut tunnet, joka pohjautuu vuosien kokemukseen kohtaamisista transmiesten kanssa.

Tämä vaikuttamistyö ei ole mennyt hukkaan: sen avulla olemme yhdessä nostaneet transihmisten ihmisoikeudet politiikan agendalle. Translakiuudistusta ei olisi edes käynnistetty ilman laajaa rintamaa, jonka mielestä kyseessä on akuutti ihmisoikeuskysymys.

Nyt on aika käynnistää seuraava vaihe yhteistyössä sen varmistamiseksi, että itsemääräämisoikeus sukupuoleen toteutuu seuraavien neljän vuoden aikana.

 

Helsingissä 6.2.2015

Panu Mäenpää, Seta ry:n puheenjohtaja

Katriina Rosavaara, varapuheenjohtaja

Sara Sundell, varapuheenjohtaja

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design