Vaalien jälkeen kääritään hihat – yhdessä!

Vaalien jälkeen kääritään hihat – yhdessä!

Eduskuntavaalit on käyty, ja hallitustunnusteluja käydään nyt ripeällä tahdilla. Molemmilla on suuri merkitys sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille seuraavien neljän vuoden aikana. Uudesta eduskunnasta on jo puhuttu sekä konservatiivisena että liberaalina. Totuus asiasta riippuu eduskunnan – ja sen valitseman hallituksen – teoista.

Toivoa yhdenvertaisuuden etenemisestä on. Kymmeniä kansanedustajia on sitoutunut niin Yhdenvertaisuuslupaukseen kuin #feministisetvaalit-kampanjan ja Amnestyn tavoitteisiinkin. Eduskuntaan valittiin suuri määrä nuoria, alle 35-vuotiaita kansanedustajia, joista moni toimii aktiivisesti ihmisoikeuksien puolesta.

Merkittävää on, että eduskunnan suurin puolue, keskusta, kannattaa translain uudistamista. Keskusta hyväksyi kesäkuun 2014 puoluekokouksessaan yksimielisesti Uudenmaan Keskustanuorten aloitteen Tasa-arvoa translakiin ja Edistyksellisten keskustanaisten aloitteen Sukupuoltaan korjaavien sterilisaatiovaatimuksista luovuttava (aloitteet 243 ja 244). Keskusta on vahvistanut kantansa translakiin Amnestyn vaalikyselyssä.

Translakiuudistusta kannattavat myös sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Jos uusi hallitus laatii eduskunnan suosituksen mukaisesti kansallisen ihmisoikeustoimintaohjelman, translaki kuuluu ehdottomasti mukaan. Vielä parempi on, jos hallitus päättää lisäksi laatia erillisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia koskevan ohjelman, johon saadaan laajasti mukaan esimerkiksi sateenkaarinuorten ja -vanhusten hyvinvoinnin tukeminen, turvallinen koulu ja hlbti-ihmisten asema työelämässä.

Usko ihmisoikeuksien etenemiseen alkavalla hallituskaudella ei ole optimismia, vaan realismia. Hallituksella on kaikki mahdollisuudet toteuttaa vahvaa poliittista johtajuutta ihmisoikeuksien edistämiseksi – jos se niin haluaa. Tähän kannustaa myös Ihmisoikeusliitto avoimessa kirjeessä keskustan puheenjohtajalle.

Kehitys ei kuitenkaan riipu vain hallituksen ja eduskunnan teoista. Me jokainen voimme vaikuttaa siihen, mitä Suomen ihmisoikeuspolitiikalle ja ihmisten hyvinvoinnille Suomessa tapahtuu. Viime vuosien edistysaskeleet, kuten avioliittolain, tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain muutokset, on saavutettu kovalla työllä. Ilman aktiivista vaikuttamistyötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen – mutta myös muiden ryhmien – yhdenvertaisuudessa saattaa tulevaisuudessa jopa takapakkia.

Juuri nyt kannattaa siis kääriä hihat ja etsiä itselle sopivin tapa vaikuttaa eriarvoisuuden ja syrjinnän vähentämiseksi. Ei anneta ihmisoikeuksien vastustajille sitä iloa, että jäisimme tumput ojossa odottamaan seuraavia vaaleja, vaan jatketaan hommia jokaisen ihmisen yhtäläisen ihmisarvon toteutumiseksi!

Jos sormesi syyhyävät päästä tekemään jotain yhdenvertaisuuden hyväksi, kuten tukemaan järjestöjen vaikuttamistyötä, voit esimerkiksi

 • liittyä jäseneksi tai lahjoittajaksi ihmisoikeusjärjestöön, kuten Setaan
 • soittaa tai kirjoittaa kansanedustajalle, kannustaa häntä toimimaan hlbti-ihmisten puolesta ja kertoa, miten syrjintä ja ihmisoikeusloukkaukset näkyvät arjessasi
 • puuttua homo- ja transfobiaan, rasismiin ja seksismiin ja tukea niiden kohteeksi joutunutta kaveria
 • pyytää järjestöäsi / ylioppilas- tai opiskelijakuntaasi / työnantajaasi liittymään Setan kannatusjäseneksi. Myös yksityishenkilönä voit liittyä kannatusjäseneksi – tällöin tuet toimintaamme isommalla kertamaksulla vuosittain.
 • ryhtyä vapaaehtoiseksi vaikkapa Helsinki Prideen  tai Setan jäsenjärjestöön
 • kirjoittaa mielipidekirjoituksen tai blogin sinulle tärkeästä asiasta
 • piirtää sarjakuvan tai ottaa valokuvia, jotka kertovat ihmisoikeuksista
 • ryhtyä Setan kouluttajaksi tai Protu-vierailijaksi
 • ehdottaa, että yrityksesi / järjestösi / ammattiliittosi / työpaikkasi / harrastusseurasi / oppilaitoksesi tulisi mukaan Helsinki Prideen tai muihin Pride-tapahtumiin kulkueeseen, puistojuhlaan ja/tai viralliseksi yhteistyökumppaniksi.
 • järjestää itse mielenosoituksen, keskustelutilaisuuden, tukikonsertin tai ikioman Pride-tapahtuman
 • levittää esteettömiä ja jokaista arvostavia tapoja osallistua kansalaistoimintaan
 • tykätä Setasta ja muista ihmisoikeustoimijoista Facebookissa ja kommentoida ja jakaa siellä postauksia (muista myös Setan nuoretYhdenvertainen vanhuus ja Transtukipiste). Sillä tavoin lisäät hlbti-ihmisoikeustyön näkyvyyttä ja autat meitä saamaan lisää tukijoita!
 • lahjoittaa Setalle tai muille hyviksille. Ihmisoikeustyöhön tarvitaan myös rahaa.

Keksi itse lisää! Kerro meille ideasi, miten aiot vaikuttaa hlbti-ihmisten tai jonkun muun ihmisoikeuksien puolesta tämän kevään aikana. Mailaa ehdotuksesi tiedottaja[at]seta.fi otsikolla Ihmisoikeusidea. Julkaisemme ideoita kevään aikana! Kun toteutat tempauksesi, lähetä tai jaa meille siitä kuva, niin jaamme sen Twitterissä. Yhdessä kohti kaikkien Suomea!

 

Panu Mäenpää
Setan puheenjohtaja

Aija Salo
Setan pääsihteeri

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design