Suomi vasta 17. sijalla homojen ja transihmisten oikeuksien edistäjänä

Suomi vasta 17. sijalla homojen ja transihmisten oikeuksien edistäjänä

ILGA-Euroopan tänään julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa millään elämänalueella.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi tänään vuosittaisen vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan hlbti-ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomen sijoitus listalla heikkeni jälleen selvästi. Suomi oli listan sijalla 17. (vuonna 2013 14. sija, vuonna 2012 12. sija). Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat.

Suomessa on toteutunut vain 45 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista. Listan ensimmäisenä olevalla Iso-Britannialla luku on 82 %.

Ongelmana Suomessa ovat erityisesti sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvät ehdot, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus. Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti.

”Suomen hallituksen on ryhdistäydyttävä. Uudistuksia on Suomessa lykätty, vaikka vertailu osoittaa, että muualla Euroopassa on ryhdytty ripeästi toimeen vähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Vaikka osassa Eurooppaa muutos on ollut huonompaan, löytyy listalta paljon maita, joissa kehitys on ollut positiivista ja varsin nopeaa. Esimerkiksi Maltan sijoitus prosentteina nousi edellisvuoden 35 prosentista 57 prosenttiin. Maltan nopean nousun syinä ovat muun muassa muutokset perustuslaissa sekä perhelainsäädännössä.

Listan viimeisinä ovat Venäjä ja Azerbaidžan, joissa on paljon hlbti-ihmisiin kohdistuvia viharikoksia sekä puutteita yhdistymis- ja kokoontumisvapauden toteutumisessa.

Vaikka Euroopan kokonaistilanne on parempi kuin edellisvuonna, ovat keskiarvopisteet edelleen hyvin alhaisella tasolla. Kaikkien vertailussa olevien maiden keskiarvo on 36 prosenttia ja EU-maiden 46 prosenttia.

”Kaikissa Euroopan maissa tarvitaan järjestelmällisiä toimia hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Myös Suomessa tarvitaan erillinen toimenpideohjelma”, Salo sanoo.

Raportti ja sateenkaarikartta julkistetaan tiistaina hlbti-konferenssissa, jonka järjestävät Maltan ja Ruotsin hallitukset. Setan pääsihteeri on konferenssissa paikalla.

Raporttiin ja karttaan voit tutustua täällä.

 

Seta – 40 vuotta ihmisoikeustyötä! Seta ry on vuonna 1974 perustettu ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Setan tavoitteena on, että jokainen voi elää yhdenvertaisena yhteiskunnassa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuoli-identiteetistään ja sukupuolen ilmaisustaan. Setan osana toimii Transtukipiste.

ILGA-Eurooppa (ILGA-Europe) on maailmanlaajuisen ILGAn (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design