Eurooppalainen vertailu: Suomessa ei suuria muutoksia lhbti-ihmisoikeuksien edistymisessä

Eurooppalainen vertailu: Suomessa ei suuria muutoksia lhbti-ihmisoikeuksien edistymisessä

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi tänään viidennen vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Vertailun mukaan Suomi on 7. paras maa lhbti-ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Vuonna 2015 Suomi oli sijalla 13. Vaikka Suomi nouseekin vertailussa kuusi sijaa viime vuodesta, on Suomessa toteutunut vain 67 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista (vuonna 2015 62 %). Saman prosenttiluvun saivat myös Ranska ja Kroatia.

Vertailun kärkikolmikosta Maltalla luku on 88 %, Belgialla 82 % sekä Iso-Britannialla 81 %. Vertailun viimeisinä ovat Venäjä, Armenia ja Azerbaidzhan.

Suomen sijoitusta nostaa vertailussa käytettyjen kriteerien muutos, ei niinkään muutokset Suomen lainsäädännössä.

”Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

”Suomessa kyllä tiedetään, missä merkittävät ongelmat lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden osalta ovat, mutta hallitus on osoittanut täydellistä haluttomuutta viedä asioita eteenpäin. Ei tarvitse kuin katsoa viime viikolla julkaistua hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa. Se olisi ollut erinomainen paikka osoittaa, että lhbti-ihmisoikeuksia halutaan kehittää systemaattisesti.”

”Maltan nousu vertailun ykköseksi on tulosta määrätietoisesta ihmisoikeustilanteen parantamisesta, johon maan korkein johto on sitoutunut. Tällaista poliittista johtajuutta tarvitsemme Suomeenkin, jotta pääsisimme vertailun kärkeen. Tässä ei ole kysymys mistään mahdottomasta tehtävästä vaan meillä on kaikki edellytykset tähän”, Tarjamo kannustaa.

Raportti ja sateenkaarikartta julkistettiin eurooppalaisessa IDAHO Foorumissa Tanskassa, jossa Setaa edusti pääsihteeri Tarjamo.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design