[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje vuodenvaihde 2013-2014

Setan puheenjohtajan Juha-Pekka Hipin joulutervehdys

Ensimmäinen vuosi puheenjohtajana on ollut aikamoinen kokemus. Ennen kaikkea olen kokenut ylpeyttä toimia tehtävässä, jos kohta on ollut raskaitakin päiviä sovittaa yhteen oma työ- ja siviilielämä. Joulun aika antaa mahdollisuuden palautumiseen, jolloin voimme rentoutua ja nauttia läheistemme seurasta. Muistetaan myös olla kiitollisia siitä kaikesta siitä, mitä meillä on.

Kiitos siten myös kaikille teille kanssamme yhteistyötä vuoden aikana tehneille! Toivon kaikille hyvää ja rentouttavaa joulua!

J-P Hippi

 

 

Tässä uutiskirjeessä:

1. Älä oleta! Normikriittinen opetusmateriaali opettajille julkaistiin
2. Tasa-arvoista avioliittolakia tavoitteleva kansalaisaloite eduskunnalle
3. Hollantiin edistyksellinen translaki
4. Varusmiesjärjestöt, puolustusvoimat ja hlbti-järjestöt yhteisen pöydän ääressä
5. Verenluovutuksen ehtoihin lievennys – käytäntö yhä epäjohdonmukainen
6. Seta otti kantaa opettajaksi opiskelevien ihmisoikeustietoihin ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan
7. Seta kannustaa lausumaan isyyslaista ja seksuaalioikeuksista

Järjestö

8. Yhdenvertainen vanhuus -projekti julkaisee animaation ja videon hlbti-ihmisten vanhuudesta
9. Moninaisuus on meissä -videolle Rakkauden lähettiläs 2013 -tunnustus
10. Toimisto ja Transtukipiste kiinni vuodenvaihteessa
11. RAY ehdottaa Setan avustustason säilyttämistä vuonna 2014
12. Setan ja Transtukipisteen verkkosivut uudistuvat 30.12. – keskustelufoorumilla käyttökatko
13. Kurssi kehollisuudesta 18–30-vuotiaille transihmisille ja muunsukupuolisille

Muut uutiset

14. Nuori mies! Tule toteuttamaan homo- ja bi-poikien turvaseksikampanjaa

Kuukauden vinkki

15. Vuodenvaihteen vinkki: Pallojen poksauttelulla rentoutumisen makuun

Tapahtumakalenteri

Uutiskirjeen voi tilata tiedottajalta: tiedottaja@seta.fi.

 

1. Älä oleta! Normikriittinen opetusmateriaali opettajille julkaistiin

Uutinen | Joulukuussa julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen normikriittinen opettajille suunnattu materiaali ”Älä oleta”. Materiaalin taustalla on Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf:n, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKIn, Suomen Lukiolaisten Liiton sekä Setan yhteinen kampanja Normit nurin.

Julkaistu opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin uudistaa. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi ja turvallisempi oppimisympäristö kaikille.

Opas on ladattavissa verkosta ja tilattavissa myöhemmin tiedotettavalla tavalla järjestöjen kautta.

Älä oleta -opas normikriittisyydestä opettajille:

http://normit.fi/wp-content/uploads/2013/06/AlaOletaNormitnurin.pdf

Järjestöjen tiedote: http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=18004

2. Tasa-arvoista avioliittolakia tavoitteleva kansalaisaloite eduskunnalle

Uutinen | Tasa-arvoista avioliittolakia vaativa Tahdon2013-kansalaisaloite luovutettiin 13.12. eduskunnan puhemiehelle. Luovutuksen jälkeen eduskunnan Kansalaisinfossa pidettiin tiedotustilaisuus, jossa aloitteelle ilmaisivat tukensa muun muassa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen, kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö, vihreiden eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ja entinen puheenjohtaja Oras Tynkkynen, sdp:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri, vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig sekä siviilioikeuden professori Urpo Kangas. Historiallista päivää juhlittiin illalla Helsingin Kansalaistorilla näyttävän ilotulituksen merkeissä.

Seta, Trasek ja Sateenkaariperheet kiittävät kansalaisaloitteen toteuttajia ja kiirehtivät aloitteen saamista – todennäköisesti – äänestykseen.

”Kiitämme lämpimästi vapaaehtoisten toteuttamaa Tahdon2013-kampanjaa ja kaikkia kampanjaa tukeneita yhteistyötahoja sekä niitä kansanedustajia ja puolueita, jotka ovat jo asettuneet tukemaan avioliittolain avaamista samaa sukupuolta oleville pareille. Nyt kansalaisaloite pääsee eduskunnan käsittelyyn. Järjestömme toivovat, että aloitteesta äänestetään suuressa salissa mahdollisimman pian”, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.

Video rakkauden raketeista Youtubessa: http://www.youtube.com/watch?v=7vPJmU6S8Xk

3. Hollantiin edistyksellinen translaki

Uutinen | Alankomaiden parlamentti hyväksyi 17.12. uuden translain, jossa luovutaan nykyisen lain pahimmista ihmisoikeusloukkauksista, kuten pakollisesta sukuelinkirurgiasta ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta. Jatkossa juridisen sukupuolen voi vahvistaa, kun esittää sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan hyväksymän asiantuntijan lausunnon, että henkilö ymmärtää, mitä on tekemässä, ja että hänen toiveensa korjata sukupuolensa perustuu vakaaseen tahtoon (informed consent). Juridisen sukupuolen vahvistamisen ikäraja laskee 16 vuoteen.

Alankomaalaiset hlbti-järjestöt ovat ajaneet lain muuttamista jo vuosikymmenen ajan. Järjestöt riemuitsevat parlamentin päätöksestä, mutta vaativat, että laki pitää muuttaa kokonaan itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi ja ikäraja poistaa. Uuden lain toimivuutta arvioidaan viiden vuoden kuluttua.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön translakityöryhmä valmistelee parhaillaan esitystä translain muuttamiseksi. Työryhmä valmistelee toimeksiantonsa mukaan hallituksen esitykset lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimusten poistamiseksi ja tekee ehdotukset lain muista kehittämistarpeista jatkotyön pohjaksi. Setan pelkona on, että osa itsemääräämisoikeutta loukkaavista ehdoista, kuten vaatimus koetun sukupuolen mukaisessa roolissa elämisestä, jäävät jäljelle hamaan tulevaisuuteen. Suomen pitää olla ihmisoikeuspolitiikassaan johdonmukainen ja toteuttaa täysi itsemääräämisoikeus sukupuoleen.

Transgender Network Netherlands ja COC Netherlands -järjestöjen tiedote: http://www.ilga-europe.org/home/guide_europe/country_by_country/the_netherlands/victory_for_transgender_people_in_the_netherlands_new_dutch_transgender_law_adopted_by_senate

4. Varusmiesjärjestöt, puolustusvoimat ja hlbti-järjestöt yhteisen pöydän ääressä

Uutinen | Setan, HeSetan, Regnbågsankanin, Trasekin sekä Varusmiesliiton edustajista koostunut delegaatio tapasi maanantaina 16.12. puolustusministeri Carl Haglundin valtiosihteerin Marcus Rantalan sekä muita puolustusministeriön ja pääesikunnan edustajia. Tapaamisessa käsiteltiin hlbti-ihmisten asemaa varusmiespalveluksessa sekä puolustusvoimien työssä. Setan ja Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -selvityksen mukaan valtaosa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvista varusmiehistä salaa identiteettinsä muilta palveluksen aikana.

Vaikka puolustusvoimissa on kiinnitetty huomiota yhdenvertaisuuteen, todettiin tapaamisessa, että yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisessa on edelleen ongelmia. Selkeää valmiutta yhdenvertaisuuden edistämiseen ja yhteystyöhön järjestöjen kanssa kuitenkin on.

Tapaamisessa nähtiin tärkeänä kouluttaa tulevaisuudessa sekä varusmiesten kouluttajia että itse varusmiehiä hlbtiq-teemoista. Varusmiesten peruskoulutukseen kuuluu kolme tuntia koulutusta yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä, mutta sisältö vaihtelee varuskunnittain. Tapaamisessa todettiin, että pääesikunnasta voisi olla tarkempia suosituksia siitä, mitä koulutuksen yhteydessä tulisi ottaa huomioon.

Moninaisuuden huomioiminen myös materiaaleissa on paikallaan. Aihe voidaan myös huomioida ensi vuonna Setan osallistumisella puolustusvoimien sosiaalialan neuvottelupäiville sekä valtakunnallisille varusmiestoimikuntapäiville.

5. Verenluovutuksen ehtoihin lievennys – käytäntö yhä epäjohdonmukainen

Uutinen | Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antoi 10.12. SPR:n Veripalvelulle määräyksen muuttaa verenluovutuksen ehtoja niin, että seksin harrastaminen miehen kanssa ei enää aiheuta elinikäistä luovutuskieltoa miehelle, vaan mies voi luovuttaa verta, jos seksistä miehen kanssa on kulunut vähintään vuosi. Uudet ehdot tulevat voimaan viimeistään 1.6.2014.

Luovutuskelpoisuuden ehtojen muutos on tervetullut edistysaskel. Seta ihmettelee kuitenkin, miksi ne miehet jäävät yhä luovutusehtojen ulkopuolelle, jotka harrastavat seksiä vain vakituisen miespuolisen kumppanin kanssa, kun taas eri sukupuolta olevilla pareilla karenssi koskee vain uusia suhteita. Toinen ihmetyksen aihe on, miksi karenssiajan pituus on erilainen samaa ja eri sukupuolta oleville pareille riippumatta siitä, onko harrastettu turva- vai riskiseksiä. Setan tuoreessa poliittisessa strategiassa linjataan tavoitteeksi, että verenluovutuksen ehdoissa ei erotella luovutuskelpoisuutta seksikumppanien sukupuolen perusteella, vaan luovutuskelpoisuuden arviointi perustuu henkilön ilmoittamaan seksikäyttäytymiseen.

Seta on myöntänyt Veripalvelulle vuonna 2003 Kunniarotta-antipalkinnon verenluovutuskriteerien johdosta.

Tietoa Fimean määräyksestä Fimean sivuilla: http://www.fimea.fi/ajankohtaista/ajankohtaista_uutissivu/1/0/fimean_uusi_maarays_veripalvelutoiminnasta_luovutuksen_esteet_muuttuvat

6. Seta otti kantaa opettajaksi opiskelevien ihmisoikeustietoihin ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan

Uutinen | Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt selvityksen demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta opettajankoulutuksessa. Aiheesta on lausuntokierros 31.12.2013 asti. Lausunnot voi lähettää osoitteeseen arja.virta@utu.fi. Seta antoi lausuntonsa 19.12.

Setan mukaan opettajakoulutukseen, sen opetussuunnitelmiin ja toteutukseen, tulee sisällyttää asiallista ja ajantasaista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, normikriittisyydestä sekä hlbtiq-ihmisten kohtaamisesta. Oppimateriaaleissa tulee tuoda esille seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuutta. Opettajille on oltava osaamista ja tarjolla keinoja, joilla he voivat puuttua tehokkaasti trans- ja homofobiseen kiusaamiseen ja häirintään ja näiden syihin. Opettajien tulee kyetä vastaamaan yhdenvertaisuuden toteutumisesta arjen opetus- ja kasvatustilanteissa.

Opettajakoulutuksen lisäksi myös varhaiskasvatuksen ammattilaisten koulutukseen tarvitaan tietoa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuudesta ja normikriittisyydestä. Erityisesti sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevat lapset ja heidän vanhempansa tarvitsevat kasvattajilta asiantuntevaa tukea saadakseen myönteisen minäkuvan ja hyvät edellytykset kasvaa turvallisessa ympäristössä omana itsenään.

Seta pitää tärkeänä, että demokratiakasvatuksessa kiinnitetään huomiota ihmisten osallisuuteen ja vaikuttamismahdollisuuksiin suhteessa erilaisiin eriarvoisuutta ja ulossulkemista aiheuttaviin rakenteisiin. Syrjintä ja syrjinnän pelko vaikeuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osallistumista yhteiskuntaan ja päätöksentekoon. Esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla henkilöillä on korkea kynnys asettua ehdolle julkisiin tehtäviin, joissa on riskinä esimerkiksi transtaustan paljastuminen. Tämä merkitsee, että seksuaali- ja etenkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden ääni ei kuulu yhteiskunnallisessa toiminnassa ja päätöksenteossa riittävästi.

Seta kommentoi joulukuussa myös Suomen kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman valmistelua ja toimeenpanoa oikeusministeriön nimittämälle evaluaatiotyöryhmälle. Toimintaohjelman aviointi valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.

Lausunnot löytyvät etusivulta omasta Seta vaikuttaa -syötteestä.

7. Seta kannustaa lausumaan isyyslaista ja seksuaalioikeuksista

Uutinen | Oikeusministeriö on pyytänyt eri tahoilta lausuntoa isyyslain uudistusta valmistelleen työryhmän esityksestä 15.1.2014 mennessä. Lausunnon voivat antaa myös muut tahot kuin ne, joilta sitä on erikseen pyydetty. Seta valmistelee omaa lausuntoaan uudistuksesta. Seta, Trasek ja Sateenkaariperheet ovat yhdessä vaatineet, että isyyslain uudistuksessa pitää toteuttaa tällä hallituskaudella myös sateenkaariperheiden juridisen vanhemmuuden esteiden purkaminen.

Sateenkaariperheet ry toteaa yhteistyökumppaneilleen lähettämässään kirjeessä, että naisparien lasten asema on tehtävä juridisesti yksiselitteiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Tämä vaatii isyyslain uudistamista niin, että naisparin kohdallakin voidaan soveltaa vanhemmuusolettamaa ja mahdollistaa vanhemmuuden tunnustaminen. Samansuuntainen uudistus on jo tehty muissa Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuore päätös näyttää vaativan uudistuksen toteuttamista”, Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on pyytänyt 17.1. mennessä tiiviitä lausuntoja seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmasta, SELIstä. Seta toivoo, että eri tahojen lausunnoissa tulee esiin seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden valtavirtaistaminen koko ohjelmaan ja se, että hlbti-ihmisten lisääntymisterveyden ja -oikeuksien tukemiseen kohdistetaan kohdennettuja toimenpiteitä ja resursseja. Lausunnot ohjelmasta voi lähettää osoitteeseen kirjaamo@thl.fi.

Setan, Trasekin ja Sateenkaariperheiden kannanotto isyyslakityöryhmän esityksestä:

http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17989&k=17166

8. Yhdenvertainen vanhuus -projekti julkaisee animaation ja videon hlbti-ihmisten vanhuudesta

Projektiuutisia | Setan Yhdenvertainen vanhuus -projekti julkaisee 24.1. haastatteluvideon Haluaisin pystyä kertomaan sekä Pekan ja Einon tarina -piirrosanimaation.

Haluaisin pystyä kertomaan on vanhustyön ammattilaisille ja opiskelijoille ja kaikille vanhustyön parissa toimiville suunnattu video, jolla yhdeksän seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ihmistä kertovat elämästään ja toiveistaan. Video tuo dokumentaarisella ja tarkkasilmäisellä otteellaan ikääntyvät hlbti-ihmiset näkyväksi.

20-minuuttisen videon on tuottanut oululainen Martu Väisänen, joka on tuottanut myös Setan palkitun nuorisovideon Moninaisuus on meissä. Video on saatavilla verkossa ja rajoitetusti dvd:llä. Video on osa vuoden alussa valmistuvaa, projektin verkkosivuille koottavaa Vanhustyön tietokirjastoa ja ammattilaisten koulutuspakettia.

Lisätietoa: Projektikoordinaattori Salla-Maija Hakola, salla-maija.hakola@seta.fi, p. 044 218 0676

Lue myös Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattori Salla-Maija Hakolan, Eloisa ikä -ohjelman ohjelmapäällikkö Reija Heinolan ja johtava sosiaalityöntekijä Piritta Wartiaisen mielipidekirjoitus hankkeen verkkosivuilla:

http://www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus/suomessakin-parannettava-homo-ja-transvanhusten-yhdenvertaisuutta/

9. Moninaisuus on meissä -videolle Rakkauden lähettiläs 2013 -tunnustus

Uutinen | Perjantaina 13.12. Setan Moninaisuus on meissä -videolle nimettiin vuoden 2013 Rakkauden lähettilääksi, eli video palkittiin yhtenä vuoden 2013 seksuaalikasvatusteoista. Palkinnon myönsivät Nektaria ry ja Aktuaali.

Moninaisuus on meissä – Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus nuorten elämässä on vuoden 2013 alussa julkaistu video, jossa eri puolilla Suomea kasvaneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret pohtivat muun muassa perhettään, seurustelua, kiusaamista ja tuen saamista. Videon on tuottanut Setalle Martu Väisänen.

Lue lisää: www.seta.fi/setan-moninaisuus-on-meissa-videolle-rakkauden-lahettilas-palkinto/

10. RAY ehdottaa Setan avustustason säilyttämistä vuonna 2014

Järjestö | Raha-automaattiyhdistys julkisti 19.12. avustusehdotuksensa sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöille. Setan avustustaso säilyy tämän vuoden tasolla. Se tarkoittaa, että toimintaa voidaan jatkaa jotakuinkin nykyisessä laajuudessaan. Seta ei kuitenkaan saanut hakemiaan lisäavustuksia muun muassa ihmisoikeusasiantuntijan, järjestösihteerin ja Transtukipisteen palveluneuvojan palkkaamiseen.

Setan hallitus laatii alkuvuodesta sopeutetun talousarvion ja toimintasuunnitelman. RAYn avustuksista päättää lopullisesti valtioneuvosto tammi-helmikuun vaihteessa.

RAY-avustuksissa on myös iloisia sateenkaariuutisia. Setan jäsenjärjestön Sateenkaariperheet ry:n kohdennettu avustus muuttuu yleisavustukseksi, Kataja ry saa avustuksen Sateenkaariparit-hankkeeseensa, jossa Seta on yhteistyökumppanina. Mikä mainiointa, Pirkanmaan Seta on saamassa avustuksen valtakunnalliseen hlbti-neuvontapalveluunsa, jossa Seta on samoin yksi yhteistyökumppaneista. Onnittelut!

RAYn koko avustusehdotus verkossa: www.ray.fi

11. Setan ja Transtukipisteen verkkosivut uudistuvat 30.12. – keskustelufoorumilla käyttökatko

Järjestö | Setan, Transtukipisteen ja Yhdenvertainen vanhuus -projektin verkkosivut uudistuvat vuoden vaihteessa. Uudet sivut on tehty WordPress-julkaisujärjestelmällä ja niiden rakenne on alusta saakka itse suunniteltu. Sivusto noudattaa Setan ja Transtukipisteen elokuussa julkaistua uutta yhteisöilmettä. Sivustot on koodannut web-suunnittelija Niko Ala-Opas.

”Verkkosivuprojekti kesti käytännössä koko vuoden. Teimme runsaasti taustatyötä ja arviointia, millaiset sivustot pitäisi tehdä. Tärkeää oli huomioida paremmin sivustoa eniten käyttävät kohderyhmät ja tuoda keskeiset sisällöt heti etusivulle esiin”, kertoo uudistusta koordinoinut tiedottaja Eliisa Alatalo.

Verkkosivut ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan modernit, mutta toisaalta perinteiset.

”Perinteisyyttä kuvastaa rakenne eli sivusto etenee sellaisessa järjestyksessä, mihin monet nettiä käyttäneet ovat tottuneet. Etusivu on Setan kasvot: tätä kaikkea olemme ja teemme.”

Verkkosivuilla julkaistaan myös uutta sisältöä ja kieliversiot ovat entistä kattavammat. Osa Setan, Transtukipisteen ja Yhdenvertainen vanhuus -projektin sivujen sisällöistä valmistuu vuoden 2014 puolella. Verkkosivujen osoitteet pysyvät samoina.

Sivuston julkaisemisen vuoksi Setan keskustelufoorumi on suljettuna 28.12.2014–1.1.2014 tai tarvittaessa hieman pidempään.

Anna palautetta uusista sivuistamme! Palautelomake toimii vuoden vaihtumisen jälkeen uusilla sivuilla osoitteessa: www.seta.fi/yhteystiedot

12. Toimisto ja Transtukipiste kiinni vuodenvaihteessa

Järjestö | Setan toimisto on kiinni vuodenvaihteessa 20.12.2013–7.1.2014.

Transtukipiste on kiinni 21.12.–7.1. Transtukipisteen kevään 2014 ryhmät käynnistyvät 11.1., ks. uutiskirjeen tapahtumakalenteri. Ryhmätoiminnasta on tietoa vuodenvaihteen jälkeen uusilla nettisivuillamme www.transtukipiste.fi > Palvelut ja toiminta > Transtukipisteen ryhmät

13. Kurssi kehollisuudesta 18–30 -vuotiaille transihmisille ja muunsukupuolisille

Uutinen | Transihmisille ja muunsukupuolisille nuorille aikuisille toteutetaan keväällä 2014 kehollisuutta käsittelevä maksullinen kurssi, jonka järjestää HeSeta yhteistyössä Transtukipisteen kanssa. Kurssilla tehdään helppoja, yksinkertaisia harjoitteita, joiden avulla tutustutaan omaan liikkumiseen ja herkistytään kuuntelemaan oman kehon kuulumisia. Tutkimme mm. hengitystä, rentoutumista ja liikeimprovisaatiota.

Kaikille 18–30-vuotiaille transihmisille ja muunsukupuolisille tarkoitettu kurssi alkaa tammikuussa 2014. Se kokoontuu Helsingin keskustassa kerran viikossa yhteensä 10 kertaa. Kurssimaksu koko keväältä on 40 euroa. Kurssin ohjaajana toimii tanssitaitelija, tanssi- ja liiketerapian opiskelija Jenni Urpilainen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: jennionurpilainen@gmail.com

14. Nuori mies! Tule toteuttamaan homo- ja bi-poikien turvaseksikampanjaa

Uutinen | 16–25-vuotiaille nuorille homo- ja bi-miehille (ja/tai seksuaalista suuntautumistaan pohtiville) tarkoitettu ryhmä kokoontuu kerran viikossa perjantai-iltaisin toimintakeskus Hapessa, Helsingissä. Vaihtuvien teemojen, keskustelujen ja toiminnallisten aktiviteettien pohjalta ryhmäläiset pääsevät suunnittelemaan viimeisillä tapaamiskerroilla turvaseksikampanjan nuorille. Kampanjan toteutuksessa auttavat media-alan ammattilaiset ja käytössä ovat toimintakeskuksen valo- ja videokuvauslaitteet, äänitysstudio ja taitto-ohjelmat. Aikaisempaa kokemusta laitteiden ja ohjelmien käytöstä ei tarvita.

10–20 henkilön ryhmä aloittaa toimintansa pe 7.2.2014. Tapaamiskertoja on 7–9. Ryhmään osallistuminen on maksutonta.

Hae ryhmään 19.1.2014 mennessä sähköpostitse: teppo.heikkinen@hivtukikeskus.fi. Kerro sähköpostissa nimesi, yhteystietosi ja ikäsi. Lähetettyäsi hakemuksen, sinuun ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä. Lisätietoja: Hiv-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -työn suunnittelija Teppo Heikkinen, puh. 0207 465 744

Kiinnostuitko ryhmästä? Ota ihmeessä yhteyttä, jos sinulle herää kysymyksiä.

Ryhmän mahdollistavat: Hiv-tukikeskus, Poikien Talo, Seta, HeSeta, EXIT-hanke, Pro-tukipiste, Transtukipiste sekä nuorten toimintakeskus Happi.

Lue lisää: http://justwearit.fi/kampanjat/ylpeys/

15. Vuodenvaihteen vinkki: Pallojen poksauttelulla rentoutumisen makuun

Joululahja | Seta toivottaa kaikille rentouttavaa joulunaikaa ja vuodenvaihdetta! Rentoutumisen alkuun voi päästä helposti vaikkapa pelaamalla ilmaista ja helppoa reaktiopeliä Boomshine, jossa poksautellaan sateenkaarevia palloja mukavan musiikin soidessa. Peli toimii sekä selaimessa että iPhonessa, iPadissa ja Android-laitteissa.

Pelaa nettiselaimessasi: http://www.k2xl.com/games/boomshine/

 

Tapahtumakalenteri

Joulukuu

20.12. Setan ja Transtukipisteen toimisto menee kiinni perjantaina iltapäivällä

26.12. Tapaninpäivän kahvi-ilta Transtukipisteellä

30.12. Setan ja Transtukipisteen uudet verkkosivut aukeavat, keskustelufoorumilla käyttökatko

Tammikuu

8.1. Toimisto on avoinna jälleen toimistoaikaan klo 10 alkaen

11.1. Transtukipisteen miesten ryhmä klo 14–17

24.1. Yhdenvertainen vanhuus -koulutusvideon ja animaation julkistaminen verkossa

24.1. Transtukipisteen läheisten ryhmä 18–20

24.1. QX Gay Gaala, ravintola dtm, Helsinki

25.1. Transtukipisteen kumppaneiden ryhmä klo 12–14

25.1. Transtukipisteen naisten ryhmä klo 16–18

26.1. Transtukipisteen muunsukupuolisten ryhmä klo 12–15 HUOM. UUSI AIKA

26.1. Transtukipisteen nuorten ryhmä klo 14:15–16:45

31.1.-1.2. Lahti Pride, Lahti

Helmikuu

1.–2.2. Kouluttajakoulutus, Setan toimisto Helsingissä

7.2. Täydennyskoulutus: Yhdenvertainen vanhuus, Setan toimisto Helsingissä

Huhtikuu

11.4. Täydennyskoulutus: Yhdenvertainen vanhuus, Tampere

Toukokuu

17.5. Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä

18.5. Protuvierailijakoulutus, Tampere

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design