Seta, Sateenkaariperheet ja Simpukka iloisia hedelmöityshoitopäätöksestä

Seta, Sateenkaariperheet ja Simpukka iloisia hedelmöityshoitopäätöksestä

Ihmisoikeus- ja perhejärjestöt Seta, Sateenkaariperheet ja Simpukka ovat iloisia yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaisusta, jonka mukaan julkinen terveydenhuolto ei voi evätä hedelmöityshoitoa seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan vietiin marraskuussa 2015 tapaus, jossa naisparilta evättiin pääsy hedelmöityshoitoihin julkisessa terveydenhuollossa. Lautakunta totesi julkistamassaan ratkaisussa, että hoidon evännyt lääkäri syrji asiakasta tämän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Hoitavan lääkärin toiminta perustui yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärien antamaan ohjeeseen, jonka mukaan hoitoa ei anneta naispareille. Lautakunta totesi johtajaylilääkärien ohjeen olevan yhdenvertaisuuslain vastaista syrjintää ja kielsi syrjivän toiminnan jatkamisen.

”Ratkaisu on merkittävä askel kohti yhdenvertaisempaa hoitoa myös julkisen puolen klinikoilla. Edellytämme, että sairaanhoitopiirit muuttavat käytäntöjään välittömästi”, sanoo Anna Moring Sateenkaariperheistä.

”Lapsettomuus koskettaa kaikenlaisia perheitä. Ihmisillä pitää olla oikeus tarvitsemiinsa hoitoihin lapsettomuuden syystä riippumatta. Hoitoja ei voi evätä esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen perusteella”, toteaa Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Johanna Repo. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden kokemuksellinen asiantuntijaorganisaatio.

Tasa-arvovaltuutettu Kirsi Pimiä toteaa tiedotteessaan: ”On uskomatonta, että julkisessa terveydenhuollossa on noudatettu johtajaylilääkärien syrjivää linjausta, vaikka lainsäätäjän tahto oli toinen. Lisäksi STM ohjaavana viranomaisena sekä Valvira ja eduskunnan oikeusasiamies valvontaviranomaisina ovat puuttuneet useita kertoja hoidon yhdenvertaisen saatavuuden epäkohtiin.  Kuten perustuslakivaliokunta on todennut, säästötavoitteilla ei voida perustella poikkeamista perustuslaissa turvatusta ihmisten yhdenvertaisuudesta.”

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta asetti kieltopäätöksensä ja määräyksensä tehosteeksi kullekin asiassa vastaajana olevalle sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärille 30 000 euron suuruisen uhkasakon.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design