Seta julkaisee moninaisuusoppaan kouluille

Seta julkaisee moninaisuusoppaan kouluille

Uusi perusopetuksen valtakunnallinen opetussuunnitelma määrää, että perusopetus lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Tätä tehtävää ei ole rajattu mihinkään erilliseen oppiaineeseen tai -kokonaisuuteen, vaan velvoite koskee kaikkia opettajia.

”Opettajat voivat kokea epävarmuutta tai haasteita tämän tehtävän edessä. Miten toteuttaa tehtävä matematiikan tunnilla? Entä ranskan kielen tunnilla? Miten teeman voisi nostaa monialaisten oppimiskokonaisuuksien keskiöön? Opas antaa vinkkejä siihen, miten sukupuolen moninaisuutta voi nostaa esiin ja huomioida ihan jokaisella oppitunnilla”, kertoo oppaan laatinut Marita Karvinen Setasta.

”Sateenkaaritematiikan käsittely koulussa lisää tutkitusti myös turvallisuuden tunnetta koulussa. Myös normitietoisuus, etenkin sukupuoli- ja heteronormien tunnistaminen ja kyseenalaistaminen, voi toimia tehokkaasti kiusaamisen ennaltaehkäisijänä”, Karvinen jatkaa.

Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden ymmärtäminen ei siis tulisi olla vain yksittäisten oppituntien oppimistavoite, vaan aiheen tulisi olla läsnä läpileikkaavasti koulun arjen eri toiminnoissa ja opinnoissa. Setan opas antaa ideoita siihen, miten lisätä sateenkaarevien teemojen näkyvyyttä eri tavoin, arkisista keskusteluista erilaisiin tapahtumiin ja kampanjoihin.

”Uuden ops:n hengessä oppaassa rohkaistaan myös oppimaan asioita yhdessä. Oppilaiden tietotaitoa kannattaa hyödyntää tässäkin asiassa,” Karvinen kehottaa.

Opas on jaossa Setan messuosastolla 6p85, joka sijaitsee Kansalaisvaikuttamisen torilla. Messuosastolla on jaossa on myös uunituoretta nuorille suunnattua materiaalia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta, normeista ja yhdenvertaisuudesta.


Opettajaoppaan kansikuvassa rengas, joka muodostuu ihmisketjusta.Opitaan yhdessä! Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus
Pdf-versio saatavilla Setan verkkosivuilla: seta.fi/opettajille/

Opas on tilattavissa maksutta kouluille osoitteesta toimisto@seta.fi.

Oppaan on kuvittanut Anne Muhonen.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design