Puheenjohtaja Mäenpää: Ihmisoikeuksien toteutuminen ei saa olla rahasta kiinni

Puheenjohtaja Mäenpää: Ihmisoikeuksien toteutuminen ei saa olla rahasta kiinni

Pride-vuoden avaava Arctic Pride huipentuu tänään Rovaniemellä kulkueeseen ja juhliin Lappia-talolla. Jo neljättä kertaa järjestetyn Arctic Priden ohjelmistoon on kuulunut monipuolinen kattaus ihmisoikeusohjelmaa, elokuvia, koulutuksia ja näyttelyitä.

Rovaniemellä Prideen osallistunut Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää totesi puheenvuorossaan, että Pridet ovat yhä suurempi ja näkyvämpi osa sateenkaariliikettä ja tapahtumien määrä lisääntyy joka vuosi. Tämä kertoo siitä, ettei täydellistä yhdenvertaisuutta ole vielä saavutettu.

”Pari viikkoa sitten saimme iloita avioliittolain liitelakien läpimenemisestä eduskunnassa. Mahtavilla luvuilla saimme vihdoin viimeisetkin sinetit kansanliikkeen aikaansaannokseen ja ensi vuonna olemme ainakin avioliitossa yhdenvertaisia lain silmissä. Meillä on kuitenkin vielä työtä, että saamme esimerkiksi translain ja äitiyslain kuntoon ja vaikka voimme tästä välietapista iloita, on tärkeää, ettemme hellitä vielä! Työtä on ja meitä on koko ajan enemmän sitä tekemässä!” Mäenpää sanoi.

Puheenjohtaja listasi puheenvuorossaan myös muita Setalle tärkeitä poliittisia tavoitteita. Näitä ovat uusien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien toimeenpanemisen seuraaminen ja niistä kumpuavan asennemuutoksen edistäminen.

”Seta haluaa, että hallitus laatii uuden perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman, jossa huomioidaan lhbti-vähemmistöt erikseen. Setalle on tärkeää turvallinen kouluympäristö kaikille, ja toimimmekin uuden opetussuunnitelman toimeenpanemisen toteutumisen seuraamisessa läheisesti. Tulevat kuntavaalit 2017 ja siihen tehtävä vaikuttamistyö aloitetaan tänä vuonna, ja siinä työssä me tarvitsemme teidän kaikkien apua!”

Viime päivinä julkiseen keskusteluun voimakkaasti tuotu keskustelu itsemääräämisoikeudesta omaan sukupuoleen ja kehoon on myös Setalle ajankohtainen.

”Näin aikoina, kun yleinen keskustelu on hanakka laittamaan meitä eri kategorioihin, niin sanallisesti kuin lippalakeinkin, on tärkeää, että me pysymme vahvana siinä vaatimuksessamme, että ihmisoikeudet ovat yhtäläiset kaikille ihmisille. Meidän tulee olla kiivaasti ja kovaäänisesti keskustelussa mukana ja puolustamassa niitä, jotka eivät itse pysty, ja niitä, joilla ei rohkeus vielä riitä. Meidän tulee olla äänekkäitä vihapuhetta vastaan, meidän tulee näyttää itse, miten ihmisiä tulee kohdella: kunnioituksella”, Mäenpää vetosi.

Puheenjohtaja nosti esiin myös Pride-tapahtumien voimauttavan merkityksen.

”On tärkeää, että voimme saada toisiltamme voimaa ja myös, että voimme toisillemme sitä antaa. Yhdessä olemme massiivinen liike, joka voi korjata ne epäkohdat, jotka muuten jäävät jalkoihin esimerkiksi isojen taloudellisten kriisien aikaan. Ihmisoikeudet eivät ole kauppatavaraa eikä niiden toteutumisesta voi tinkiä, oli rahatilanne mikä tahansa.”

”Seta haluaa olla teidän järjestönne, ihmisten, jotka haluavat ajaa ihmisoikeuksien yhtäläistä toteutumista. Me haluamme tarjota mahdollisuuden yhteen tulemiseen, keskusteluun, pohdintaan, toimintaan ja me haluamme tarjota äänitorven suurelle yleisölle ja päättäjille. On tärkeää, että me kaikki olemme aktiivisia kansalaisuudessamme ja osallistumme päätöksen tekoon suomalaisen, erinomaisen kansalaisjärjestökentän kautta. Siksi kutsun teidät kaikki tulemaan jäseniksi järjestöömme, tekemään yhdessä työtä, meidän kaikkien hyväksi.”

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design