Onnea uudelle vuodelle ja 40-vuotiaalle Setalle!

Onnea uudelle vuodelle ja 40-vuotiaalle Setalle!

”Kun tarvitset rohkeutta, kysy itseltäsi: Ellen minä, kuka sitten? Ellen nyt, koska sitten?”

Toinen vuosi puheenjohtajana on alkamassa. On ollut upea kokemus toimia tässä tehtävässä, niin haastavaa kuin ajoittain onkin ollut sovittaa luottamustehtävä yhteen oma työ- ja siviilielämän kanssa. Kun tehtävänsä kokee merkitykselliseksi, on sitä helpompi tehdä.

Millaisessa järjestössä toimimme ja mitä Seta nykyään oikein tekee?

Luet tätä Setan täysin uudistuneita nettisivuilta, joita on työstetty pitkään. Kiitos tästä kuuluu monelle taholle, erityisesti tiedottajallemme Eliisa Alatalolle. Ajankohta uudistukselle ei voisi olla sopivampi, sillä kuluva vuosi on Setan 40. ja Transtukipisteen 20. juhlavuosi. Takana on kunniallinen ja arvokas työ, josta voimme monella tapaa olla ylpeitä. Setan poliittinen strategia on juuri uudistettu ja sen myötä saimme paljon evästeitä siihen, ettei järjestö ole suinkaan käymässä tarpeettomaksi, vaikka yhteiskunta onkin monella tavalla muuttunut moninaisemmaksi ja hyväksyvämmäksi. Miksi näin?

Järjestönä Seta on monella tapaa vahvempi kuin koskaan aiemmin. Ensinnäkin Setalla on peräti 21 alueellista tai valtakunnallista jäsenjärjestöä, jotka mahdollistavat työmme ympäri Suomea. Lukuisat aktiivit toimivat pyyteettömästi ja palkatta yhteisen hyvän eteen. Kiitos teille, että mahdollistatte tämän!

Valtakunnallisella Setalla työntekijöiden määrän asteittainen lisääntyminen on vahvistanut toimintaa ja mahdollistanut yhä laajemman yhteiskunnallisen vaikuttamisen, vaikka työntekijät joutuvatkin ajoin toimimaan ristipaineessa tehtävän työmääränsä suhteen. Yhteiskunnallisesti Seta otetaan vastaan missä vain. Tästä yhtenä esimerkkinä on 2013 kesäkuussa saamamme kutsu tasavallan presidentin vieaisille Mäntyniemeen. Tämän lisäksi Setalla on lukuisia eri ministeriö- ja viranomaistason yhteistyömuotoja ja -verkostoja, sosiaalipalveluiden antamista varsinkin Transtukipisteen kautta, koulutusta, tapahtumia nuorisotyöstä vanhuustyöhön sekä enenevissä määrin kansainvälistä toimintaa.

Paljon muutakin voisi vielä tehdä, jos voimavaroja olisi. Nuo kenties byrokraattiseltakin tuntuvat toimintamuodot ovat tärkeämpiä kuin moni ajattelee: ne mahdollistavat käytännössä sen, että Sinullekin tärkeät kysymykset etenevät, olipa kyse syrjimättömyydestä työhaastattelussa, oppikirjojen sukupuolinormatiivisuuden purkamisesta tai toivottavasti juhlavuonna voimaan tulevasta tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. Setaa perustettaessa 1974 oli vain kolme vuotta kulunut siitä, kun homoseksuaalisuus oli dekriminalisoitu. Sairausluokitus poistui vuonna 1981. Tässä korvaamatonta työtä teki varsinkin Setan edeltäjä Psyke ry. Näin pitkänä aasinsiltana nykytoimintamme laadusta takaisin kysymykseeni siitä, mihin Setaa tarvitaan, lainaan vastaukseen edeltäjääni Tarja Halosta, joka kommentoi Setassa 1980-luvulla tehtävää työtä Hannu Lehtilän toimittamassa teoksessa Tarja Halonen – Yksi meistä (Otava 2005). Kuvaus sopii valitettavan hyvin välillä vielä nykyaikaankin ja kuvaa osaltaan, miksi Setaa tarvitaan:

“Tunnen ison kasan kunniallisia virkamiehiä, jotka ovat kaappihomoja. Siis jotka eivät koskaan uskaltaneet itse tehdä mitään, mutta olivat tyytyväisiä, kun me hoidimme heidän asioitaan. Me olimme mielestämme edistyksellisiä, kun hoidimme heidän asioitaan, mutta jonkinasteinen pettymys oli, kun huomasi, etteivät monet heistä olleetkaan yhtään suvaitsevaisia muissa asioissa. Jos sanon varovasti, niin ihmisille näyttää riittävän yksi tai kaksi poikkeavaa ominaisuutta.”

Tämän suhteen esitänkin kaksi pyyntöä juhlavuotemme ja edeltäjiemme – noiden todellisten suoraselkäisten pioneerien kunniaksi: Kun edellytykset toimia avoimesti omana itsenään ovat Suomessa paremmat kuin koskaan, ole avoimesti oma itsesi. Tämä on paras tapa toimia kaikkien hlbti-ihmisten eteen. Jotta edellytykset tehdä näin paranisivat myös niiden osalta, jotka eivät tähän vielä pysty, niin toinen pyyntöni on, että liity tai houkuta yksi ihminen tai järjestö liittymään Setan kannatusjäseneksi. Tämä vaikuttaa paitsi suoraan toimintaamme, myös välillisesti saamaamme rahoitukseen. Parempaa syntymäpäivälahjaa Seta ja Transtukipiste eivät Sinulta voisi saada.

Juha-Pekka Hippi
Setan puheenjohtaja

Lisätietoa kannatusjäsenyydestä täällä.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design