Norjassa esitetään itsemääräämisoikeutta sukupuoleen

Norjassa esitetään itsemääräämisoikeutta sukupuoleen

Norjan hallituksen asettama translakityöryhmä esittää itsemääräämisoikeutta sukupuoleen tänään julkistetussa raportissaan ”Oikeus oikeaan sukupuoleen – terveyttä kaikille sukupuolille”. Raportti käsittelee juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtoja ja sukupuolenkorjausprosessiin liittyvien terveyspalveluiden järjestämistä.

Henkilön on tällä hetkellä ennen juridisen sukupuolensa vahvistamista käytävä läpi sukupuolta vahvistava lääketieteellinen hoito, johon sisältyy kastraatio. Virallinen lähete hormonihoitoon tai kirurgiseen hoitoon annetaan vain henkilöille, jotka saavat diagnoosin 64.0 (transsukupuolisuus) Oslon yliopistollisen sairaalan NBTS-yksiköstä (Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme). Se on ainoa yksikkö, josta tällä hetkellä on mahdollista saada julkista sukupuolenkorjaushoitoa Norjassa. Nykykäytännössä juridisen sukupuolen muuttamiselle ei ole julkilausuttua ikärajaa, mutta kastraatiovaatimuksen vuoksi ikäraja juridisen sukupuolen muuttamiselle on käytännössä ollut 18 vuotta.

Asiantuntijaryhmän mielestä kastraatiovaatimus loukkaa keskeisiä ihmisoikeuksia. Ryhmä suosittelee, että juridisen sukupuolen korjaamiseksi ei vaadittaisi tietynlaista hoitoprosessia ja että juridisen sukupuolen vahvistaminen erotetaan lääketieteellisestä hoitoprosessista. Ryhmä ehdottaa myös, että selvitetään mahdollisuus ottaa käyttöön kolmas sukupuolikategoria.

Ehdotuksen mukaan juridisen sukupuolensa voisi korjata omalla ilmoituksella väestörekisteriviranomaiselle. Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että käännyttyään väestörekisteriviranomaisen puoleen juridisen sukupuolen muuttamista vaativa saisi informaatiotekstin muutoksen seurauksista. Vahvistaakseen ilmoituksensa hakijan täytyisi palauttaa informaatiotekstin mukana tullut vastauslomake. Ehdotetun enettelyn tarkoitus on varmistaa, että juridisen sukupuolen vahvistaminen perustuu tietoiseen päätökseen.

Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että omaan ilmoitukseen perustuva oikeus vaatia juridisen sukupuolen vahvistamista olisi 18 vuotta. Lisäksi asiantuntijaryhmä ehdottaa, että huoltajalle annetaan oikeus tehdä ilmoitus lapsen juridisen sukupuolen vahvistamisesta viranomaisten hyväksyttyä asian. Lasta on kuultava prosessissa. 12 vuotta täyttäneen lapsen kohdalla hyväksyntä edellyttää, että lapsi yhtyy vaatimukseen. 16–18-vuotiaat nuoret voivat itse tehdä ilmoituksen juridisen sukupuolen vahvistamisesta. Huoltajaa on informoitava, jos erityiset syyt eivät osoita, että se ei ole hyväksi. Jos yksi tai molemmat huoltajat vastustavat juridisen sukupuolen muuttamista tai jos heitä ei ole informoitu, viranomaisten on hyväksyttävä muutos.

Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että juridisen sukupuolen muuttamista voi hakea jokainen, joka on kirjattu asukkaaksi Norjaan ja aikoo asua siellä pysyvästi. Lisäksi ehdotetaan, että Norja tunnustaa juridisen sukupuolen, jonka ulkomainen viranomainen on vahvistanut kyseisen maan lain mukaan.

Joulukuussa 2013 toimintansa aloittanut asiantuntijaryhmä ehdottaa, että juridisen sukupuolen muuttamisen ehtoja säädellään lailla. Norjan hallitus päättänee lähiaikoina lakiesityksen antamisesta asiassa.

Tänään julkistetussa työryhmäraportissa käsitellään myös sukupuolen korjaushoitojen järjestämiseen liittyviä ongelmia Norjassa ja tehdään ehdotuksia hoitojärjestelmän parantamisesta.

> Raportti Norjan hallituksen sivuilla [pdf] (norjaksi, lopussa tiivistelmä englanniksi)

Amnestyn Suomen osaston, Ihmisoikeusliiton, Sateenkaariperheiden, Setan ja Trasekin tiedote Maltan viime viikolla hyväksytystä itsemäärämisoikeuden toteuttavasta translaista

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design