Kiinan hlbtiq-politiikka antaa odottaa itseään

Kiinan hlbtiq-politiikka antaa odottaa itseään

Vierailin huhtikuun alussa Opetus- ja kulttuuriministeriön delegaation kanssa Kiinassa All China Youth Federationin vieraana. Delegaation vierailu on osa molemminpuolista kymmeniä vuosia vanhaa kulttuurivaihtoa. ACYF:n delegaatio vierailee vastaavasti Suomessa OKM:n vieraana säännöllisesti.

Delegaatiomme koostui kolmesta ministeriön ja kolmesta järjestöjen edustajasta. Olin hieman yllättynyt pyynnöstä osallistua ja saada mahdollisuus kertoa Setasta ja Setan nuorisotyöstä Kiinan vastaaville viranomaisille. Ymmärtääksemme Kiinassa ei juuri ole eroa valtion ja kommunistisen puolueen välillä, ACYF toteuttaa myös valtion tehtäviä ja sen johtopaikalla olevat henkilöt ovat joko puolueen palkkalistoilla tai sen luottamushenkilöitä.

Vastaanottomme oli hyvin lämmin ja meistä huolehdittiin parhaalla mahdollisella tavalla. Opimme illallisrutiinit nopeasti. Muutaman kulttuurinähtävyyden lisäksi vierailimme paikallisilla nuorisotaloilla ja tutustuimme niiden sekä erinäisten järjestöjen toimintaan ja rakenteisiin.

Tavatessamme järjestöjohtoa esittelimme Suomen tilannetta ja omien järjestöjemme toimintaa. Sateenkaariteemat eivät usein herättäneet lisäkysymyksiä tai erityisen innostunutta vastaanottoa. Julkinen hyväksyntä on edelleen hyvin vähäistä ja erityisesti virkamiesten keskuudessa melko olematonta. Tosin ensimmäisellä illallisella seurueen johtohahmo ilmoitti minulle privaatisti, että teen tärkeää työtä, sillä kaikki ovat tasa-arvoisia ja heitä tulee kunnioittaa. Yleisin Kiinan ja Suomen eroja selittävä argumentti oli viittaus populaation määrän suureen eroon. Se tuntui hieman kiertelyltä, mutta tutustuessani tarkemmin ACYF:n tilastoihin, joiden mukaan he tavoittavat toiminnallaan noin 300 miljoonaa nuorta, en tohtinut väittää vastaan.

Reissun parasta antia olivat niin sanotut epäviralliset keskustelut matkatessamme minibussilla paikkakunnalta toiseen. Minulle kerrottiin hyvin avoimesti esimerkiksi paikallisista julkkiksista, jotka ovat korjanneet sukupuoltaan. Paikallisten keskuudessa homofobista käytöstä kutsutaan ilmaisulla ”straight guy cancer”. Epäasiallista ja loukkaavaa käytöstä paheksutaan. Esille tuli kuitenkin myös sateenkaarinuorten näkymättömyys nuorisotyössä ja tukipalveluiden puute. Ajatus, että seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti tulee esille vasta myöhemmin aikuisiässä, oli vahva.

Kiinan valtio on viimeisen kymmenen vuoden sisällä nostanut noin 100 miljoonaa kansalaistaan köyhyydestä. Kehitys on niin nopeaa, että keskushallinto ei aina itse pysy mukana. Suuremmissa kaupungeissa rakenteet tuntuvat olevan paikallaan, vilpitön hyvä tahto nuorten elinolojen ja osallisuuden parantamiseen on myös olemassa.  Tällä hetkellä keskeisin aihepiiri nuorten oloja määrittävänä tekijänä on yhteiskuntaluokka. Ehkä tulevaisuudessa myös seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat esille nousevia teemoja nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

 

Lotte Heikkinen

Kirjoittaja on Setan nuorisotyön koordinaattori.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design