Kehosi kuuluu sinulle! Kansanedustajaehdokkailta video translakiuudistuksen tueksi

Kehosi kuuluu sinulle! Kansanedustajaehdokkailta video translakiuudistuksen tueksi

Kuusi kansanedustajaehdokasta kuudesta eri puolueesta vaatii torstaina julkaistulla videolla translain ihmisoikeusloukkausten poistamista. Setan julkaisemalla kampanjavideolla ovat mukana Pilvi Torsti (sd., Helsinki), Anne Kettunen (kesk., Helsinki), Mai Kivelä (vas., Helsinki), Jani Toivola (vihr., Uusimaa), Johan Ekman (r., Helsinki) ja Jaana Pelkonen (kok., Helsinki). Ehdokkaiden puolueista muut paitsi kokoomus ovat ilmoittaneet kannattavansa translain uudistamista. Nykyinen hallitus jätti esittämättä sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman translakiesityksen eduskunnalle. Esitys olisi korjannut osan translain ongelmista.

Kehosi kuuluu sinulle -videolla ehdokkaat puolustavat ihmisen itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Itsemääräämisoikeus toteutuu, jos ihmisen omakseen kokemaa sukupuolta ei kyseenalaisteta, todetaan videolla. Translain ehdot juridisen sukupuolen vahvistamiselle eli oikeiden henkilöpaperien saamiselle ovat raskaat, ja prosessi kestää tyypillisesti useita vuosia.

”Itsemääräämisoikeus toteutuu, jos henkkareitasi ei epäillä väärennetyiksi”, Torsti määrittelee. ”Oikeat henkkarit pitää voida saada ilman medikalisoivia tutkimuksia, psykiatrista diagnoosia ja puuttumista oikeuteen päättää omasta perheestään”, sanoo Kettunen. Pelkosen mukaan itsemääräämisoikeus toteutuu, ”jos voit mennä sukupuolesi mukaiseen vessaan saamatta turpaan”.

”Translaki käsittelee juridisen sukupuolen vahvistamista. Lakia pitää muuttaa, koska se loukkaa yksilön ihmisoikeuksia”, Ekman toteaa. ”Nykyinen laki vaatii mielenterveysdiagnoosia ja puolison allekirjoituksen sekä asettaa nuoret heikompaan asemaan”, kertoo Kivelä. Laki edellyttää 18 vuoden ikää ennen juridisen sukupuolen korjaamista. ”Ikäraja pitää poistaa”, Torsti vaatii.

”Nopea, saavutettava ja avoin prosessi juridisen sukupuolen vahvistamisessa ehkäisee syrjintää, kunnioittaa yksityisyyden suojaa ja luo perustan ihmisarvoiselle elämälle”, Pelkonen ja Toivola toteavat.

Videon lopussa ehdokkaat näyttävät omia henkilöpapereitaan: jokaisella pitää olla oikeus sukupuoli-identiteettinsä mukaisiin henkilöpapereihin.

Seta on kampanjoinut vuonna 2003 voimaan tulleen translain muuttamiseksi vuodesta 2010 alkaen. Translaki vaatii juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä selvitystä siitä, että henkilö ”pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa ”, avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi puolison suostumuksella sekä 18 vuoden ikärajaa.

Maltan presidentti vahvisti 14.4.2015 uuden lain, joka toteuttaa itsemääräämisoikeuden sukupuoleen. Argentiinassa vastaava laki on ollut voimassa vuodesta 2012 ja Tanskassa vuodesta 2014. Norjassa hallituksen asettama asiantuntijatyöryhmä esitti 10.4.2015, että Norja toteuttaisi itsemääräämisoikeuden. Myös Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on ehdottamassa itsemääräämisoikeutta selvitettäväksi. Työryhmän loppuraportti julkaistaan huhtikuussa.

Kehosi kuuluu sinulle -video:

> Puolueiden kannat translakiin Amnestyn Suomen osaston kyselyssä

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design