Kannanotto: Lapsen sukupuolen ilmaisun arvostaminen suojaa lasta

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo Länsi-Savon jutussa 25.9., että ”Jos neljävuotias poika haluaa pukeutua sisarensa hameeseen, ei häntä pidä laskea hame päällä pihalle, koska hän voi joutua kiusatuksi”. Pidämme näkemystä haitallisena lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta.

Lapsella on oikeus turvalliseen sukupuolen ilmaisuun myös julkisessa tilassa. Sukupuoltaan moninaisesti ilmaisevan lapsen, eikä toisaalta muidenkaan lapsien, kasvatusta saa perustaa ajatukselle, että sukupuolen ilmaisua pitää rajoittaa kiusaamisen pelossa. Kasvattajien vastuulle kuuluu olla lapsen tukena, toimia sukupuolinormeihin nojaavaa kiusaamista vastaan ja valistaa kanssa-aikuisia ja lapsia sukupuolen moninaisuudesta. Myös uusi tasa-arvolakimme tunnistaa sukupuolen moninaisuuden ja sukupuoleen ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvan syrjinnän.

Kun lapsi saa itse kertoa omasta sukupuolestaan ja ilmaista sitä haluamallaan tavalla, saa lapsi myös kokea pyyteetöntä ja vahvistavaa hyväksyntää ympäristöltään. Tietyntyyppisen sukupuolen ilmaisun rajoittaminen yksityiseen tilaan voi viestiä lapselle, ettei hän kelpaa. Lapsi voi kysyä itseltään ”enkö saa olla sellainen kuin olen” ja oppia salaamaan ja häpeämään sukupuoltaan tai sukupuolen ilmaisuaan.

Hollannissa on jo pitkän aikaa suhtauduttu ja myös hoidettu myönteisellä tavalla lasten sukupuolen moninaisuutta. Tiedämme jo nyt, että hyväksymällä monipuolisen sukupuolen ilmaisun ja valitsemalla lapsen identiteetin tukemisen kehittyy terveitä ja tasapainoisia aikuisia. Lasta ei tule pakottaa sukupuolinormien mukaiseksi vain siksi, että ajatus on aikuiselle hankala tai epämukava.

Suomessa on paljon tehtävää mitä tulee suhteessa sukupuolen moninaisuuteen. Käsitys, jonka mukaan on olemassa vain tyttöjä ja poikia ja heidän sukupuolen ilmaisuunsa ei kuulu toisen ryhmän piirteitä, on monin tavoin haitallinen ja jättää näkymättömiin ja altistaa syrjinnälle ne lapset, jotka ilmaisevat sukupuoltaan moninaisesti. Olisi tärkeää, että Jari Sinkkosen kaltaiset lasten kasvatuksen auktoriteetit eivät levittäisi väitteitä, jotka vaarantavat lasten yhdenvertaisuuden.

Setan Transtukipiste on sukupuolen moninaisuuden asiantuntija Suomessa, joka tarjoaa ajankohtaista tietoa sukupuolen moninaisuudesta sekä tukee ja neuvoo sukupuoltaan moninaisesti ilmaisevien lasten vanhempia ja kasvattajia. Tervetuloa keskustelemaan!

Kerttu Tarjamo
valtakunnallisen Setan pääsihteeri

Iina Särkkä
Savon Setan puheenjohtaja
perhekotiyrittäjä

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design