Tutustu normikriittiseen Älä oleta -opettajamateriaaliin

Tutustu normikriittiseen Älä oleta -opettajamateriaaliin

 Järjestöt vaativat yhdenvertaisuuden vallankumouksen oppilaitoksiin

Joulukuussa julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen normikriittinen opettajamateriaali ”Älä oleta”. Materiaalin taustalla on Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf:n, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKIn, Suomen Lukiolaisten Liiton sekä Setan yhteinen hanke Normit nurin.

”Koulut ja oppilaitokset heijastelevat ympäröivää yhteiskuntaa normeineen. Siten oletukset esimerkiksi opiskelijan sukupuolen ilmaisusta, ihonväristä tai luokkataustasta vaikuttavat opiskelijan kokemuksiin oppimisympäristön turvallisuudesta sekä hänen mahdollisuuksiinsa edetä opinnoissaan”, projektikoordinaattori Atlas Saarikoski huomauttaa.

”Koulussa normi on oletus siitä, minkälainen opiskelijan pitäisi olla. Mikäli haluamme kaikille aidosti yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä ja aidosti hyvinvoivan koulun, meidän on tultava tietoisiksi siellä vallitsevista normeista ja purettava ne”, Saarikoski vaatii.

”Syrjintä oppilaitoksissa ei ole näkyvää, vaan hienovaraista poissulkemista ja oletuksia. Ei riitä, että järjestöt tekevät yhdenvertaisuustyötä. Meidän on muutettava koulujen ja oppilaitosten rakenteita. Haluamme yhdenvertaisuuden vallankumouksen oppilaitoksissa!” järjestöt julistavat.

Julkaistu opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille.

 

Tutustu:
Älä oleta -oppikirjan kansikuva.Älä oleta -opas [pdf]

 

 

 

 

 

 

Lisätiedot:
Projektikoordinaattori Atlas Saarikoski, p. 0447116622, atlas.saarikoski@sakkinet.fi

Järjestöt:
Puheenjohtaja Aleksej Fedotov (SAKKI), p. 040 961 8847
Nuorisotyön koordinaattori Anders Hulden (Seta ry), p. 0443013020
Puheenjohtaja Daniel Sazonov (SLL), p. 045 129 6812
Pääsihteeri Paula Palin (FSS), p. 045 113 2746

Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen eli Normit nurin -hanke aloitettiin syksyllä 2012. Hankkeen rahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeeseen voi tutustua osoitteessa http://normit.fi/

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design