Ihmisoikeuksia jakamassa

Ihmisoikeuksia jakamassa

Yle Pohjois-Karjalan uutispäällikkö Marja-Liisa Kämppi julkaisi keskiviikkona YLE:n nettisivuilla tekstin, jossa tuli paljastaneeksi järkyttävällä tavalla suomalaisessa yhteiskunnassa edelleen piileviä ennakkoluuloja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Homo- ja transfobia on ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kaikki keinot.

Keskustelun tiivistyessä tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä ennen äänestystä, on erityisen tärkeää pohtia, millaisilla argumenteilla keskustelua käydään

Kämpin mielestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten esiintyminen mediassa on pari vuotta sitten ilmestynyt ”huvittava tapa”. On kestämätöntä, kun keskeinen ja julkisen palvelutehtävän omaava mediatoimija leimaa vähemmistöihin kuuluvien ihmisten näkyväksi tulemisen naurettavaksi. Kysymys on olemassaolosta ja omana itsenä nähdyksi ja kunnioitetuksi tulemisen oikeudesta.

Kämppi esittää tekstissään arveluttavia johtopäätöksiä vähemmistöjen yhtenäisten oikeuksien toteutumisen seurauksista. Pelottelu lisää ennakkoluuloja, syrjintää ja kiusaamista. Seksuaalisuus ei ole trendi.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kuuluvat kaikille, myös Pohjois-Karjalassa. Samoin kuin oikeus nauttia verovaroin rahoitetuista YLE:n paikallisista mediasisällöistä ilman syrjityksi tai vähätellyksi tulemisen pelkoa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten perheissä asuu Pohjois-Karjalassakin lapsia ja nuoria. Oman perhemuodon ja vanhempien vanhemmuuden kyseenalaistaminen, sekä toisarvoiseksi leimaaminen median toimesta, loukkaa heidän oikeuttaan suojaan ja turvaan, joka kuuluu kaikille lapsille.

Myös Ilomantsissa, Juuassa ja Liperissä kasvaa nyt omaa identiteettiään pohtivia nuoria, joilla on oikeus saada asiallista ja faktoihin pohjautuvaa tietoa Yleisradion välittämänä.

Yhdessä asiassa Kämppi kuitenkin osui tekstissään aivan naulan kantaan. Ihmisoikeustyömme jatkuu, kunnes kaikki ovat aidosti yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia lain edessä, myös ”vähäväkisissä maakunnissa”.

Katriina Rosavaara
Kirjoittaja on Setan varapuheenjohtaja.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design