EuroGames tarjoaa hikeä kaikille

EuroGames tarjoaa hikeä kaikille

Juhannuksen jälkeinen viikko on sateenkaariväen joulu. EuroGames Helsinki ja Helsinki Pride vietetään samalla viikolla. EuroGames Helsinki on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen urheilu- ja kulttuuritapahtuma, jossa keskiössä on urheilu. Kisojen takana töitä paiskii H.O.T, jonka tarkoituksena on mahdollisuuksiensa mukaan tukea pääasiassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kuntoilijoiden ja urheilijoiden liikkumista sekä tavoitteellista harjoittelua. H.O.T järjestää jäsenilleen harjoittelumahdollisuuksia ja -paikkoja, joissa kukin voi toimia avoimesti omana itsenään.

EuroGames Helsinki tuo Suomeen yli tuhat urheilijaa ulkomailta ja tämän päälle paikan päällä hikoilee satoja suomalaisia urheilijoita. Lisäksi paikalle tulevat myös urheilijoiden puolisot, ystävät ja seuraajat. Kisoja on järjestelty jo vuosia eri puolilla Eurooppaa ja lukuiset vapaaehtoiset ovat käyttäneet tuhansia työtunteja tapahtuman järjestämiseen.

Välillä herää kysymys miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarvitaan omat kisat. Eikö kaikkien pitäisi voida urheilla valtavirran kisoissa? Kyllä pitäisi, mutta ihmiset myös tykkäävät kilpailla vain oman turvallisen sateenkaariporukan kanssa. Kisoja järjestetään, koska niihin on aina paljon tulijoita ja kisat ovat aina myös enemmän kuin vain urheilua. EuroGames on myös kulttuuritapahtuma, yhdessäoloa ja ihmisoikeustyötä.

Valtion liikuntaneuvoston teettämä selvitys osoittaa, että urheiluseurat eivät ole aina turvallinen ja hyvä paikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville. Selvää on, että kaikissa seuroissa ei ole syrjintää ja ulossulkemista, mutta yhtä selvää on, että syrjintää esiintyy urheiluseuroissa ja urheilutapahtumissa. Asenneilmapiiri on iso ongelma, mutta niin ovat myös rakenteet. Moni urheiluseura harjoittelee kunnan tai yksityisen liikuntapaikassa ja harvalla seuralla on omia tiloja. Liikuntatilat määrittelevät pitkälti ketkä voivat osallistua ja ketkä eivät. Onko vaatteita mahdollisuus vaihtaa ilman, että joutuu valitsemaan naisten tai miesten pukukopin? Vaikka seurassa voisi harjoitella sekaryhmässä, voi olla täysi mahdottomuus päästä seuran treeneihin asti, jos ei voi vaihtaa vaatteita.

H.O.T:n toimintaa ei ole tarjolla joka paikkakunnalla, joten kaikilla ei ole pääsyä varmasti turvalliseen treeniympäristöön. Jo tästä syystä tarvitsemme EuroGamesin kaltaisia tapahtumia, jossa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on ja liikkua ja hikoilla omalla tasollaan – tanssissa on samaa sukupuolta olevien parien EM-kisat ja kisakylässä mölkkyä voi pelata ilman perustaitoja. Jokaiselle löytyy se oma tapa liikkua ja olla mukana sateenkaaritapahtumassa.

Minna Minkkinen
EuroGames Helsinki viestintätiimi
valtion liikuntaneuvoston tasa-arvo ja yhdenvertaisuusjaoston jäsen

Lisätietoa urheilun yhdenvertaisuudesta mm.: http://www.eglsf.info/

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design