17.5. kampanjoidaan homo- ja transfobiaa vastaan eri puolilla Suomea

17.5. kampanjoidaan homo- ja transfobiaa vastaan eri puolilla Suomea

Lauantaina 17.5. vietetään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT) eri puolilla Suomea.

Helsingissä Seta, Amnestyn Suomen osasto, Ei vihapuheelle -liike, HeSeta ja Regnbågsankan kampanjoivat Asema-aukiolla klo 11-15. Teltalla voi kuvauttaa itsensä ja oman viestinsä homo- ja transfobiaa sekä vihapuhetta vastaan. Kampanjateltalla voi kirjoittaa solidaarisuuskortin Belgradin Pride-kulkueen turvaamiseksi. Serbian viranomaiset ovat useina vuosina kieltäneet Pride-kulkueen järjestämisen vedoten niin sanottuihin turvallisuusriskeihin. Paikalliset aktivistit eivät ole kuitenkaan lannistuneet näistä ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajauksista, vaan tekevät arvokasta työtä, jotta jokaisen ihmisen ihmisoikeudet toteutuisivat.

Homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumia järjestetään myös Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Joensuussa. Turussa järjestetään tanssiva flashmob klo 16.00 Kauppatorilla sekä elokuvanäytöksiä ja tupaantuliaiset Turun Seudun Setan toimistolla. Tampereella järjestetään julkinen muistotilaisuus homo- ja transfobian uhreille ja Joensuussa hiljainen mielenosoitus. Lahdessa järjestään toimintaa nuorille sekä kaikille avoin homo- ja transfobian vastainen piknik.

Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä on maailman suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettava solidaarisuustempaus. Erillisiä tapahtumia on satoja eri puolilla maailmaa. Vuoden 2014 IDAHOT-päivä keskittyy maailmanlaajuisesti ilmaisunvapauteen. Jokaisella on oikeus ilmaista itseään haluamallaan tavalla riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai perhemuodosta.

Tiedote ruotsiksi täällä.

Lisätiedot: Suomen IDAHOT-sivu: https://www.facebook.com/IDAHOTFinland

Kaikki Suomen tapahtumat: https://www.facebook.com/events/882325628460828/

Kansainvälinen sivusto: Www.dayagainsthomophobia.com

Taustatietoa homo- ja transfobian vaikutuksista:

Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laittomia 81 maassa, joista kymmenessä rangaistuksena on kuolemantuomio. Tämä lainsäädäntö koskettaa 40% maailman väestöstä. 70% maailman väestöstä elää maissa, joissa laki rajoittaa seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta kertomista. (Kansainvälinen IDAHOT-sivusto 2014)

Viime vuonna koko maailmassa murhattiin yli 200 transihmistä. Luku ei ole pienentynyt merkittävästi viime vuodesta. Vaarallisimpia alueita transihmisille elää ovat keski- ja etelä-Amerikka. Erityisesti alle 20-vuotiaiden ja alaikäisten kuolleiden määrä on kasvanut huomattavasta. (Transgender Europe 2013)

Euroopan maissa 90 prosenttia hlbti-ihmisistä kertoo kohdanneensa seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää kiusaamista oppilaitoksissa. (Euroopan perusoikeusviraston hlbt-kyselytutkimus 2013)

Koulun ohella urheilu, armeija ja työpaikka ovat ympäristöjä, joissa läheskään kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret eivät koe voivansa turvallisesti olla oma itsensä. Kyse voi olla osallistumisesta jokapäiväisiin keskusteluihin samoilla ehdoilla kuin kaikki muutkin, niin että oma seksuaalinen suuntautuminen tai todellinen sukupuoli-identiteetti tulevat esiin, tai mahdollisuudesta ilmaista sukupuoltaan, esimerkiksi vaatetuksella, sillä tavoin kuin itsestä tuntuu oikealta. (Setan ja Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -kyselytutkimus 2013)

2-3 alaikäistä riistää Suomessa vuosittain henkensä seksuaaliseen suuntautumiseen tai mahdollisesti sukupuoli-identiteettiin liittyvien asioiden takia. (Onnettomuustutkintakeskus 2014) Suomessa joka kolmas yli 50-vuotias hlbti-ihminen oli jättänyt käyttämättä sosiaali- ja terveyspalveluita epäasiallisen kohtaamisen pelossa. (Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin kysely 2012)

Transgender Europe -järjestön kampanja sukupuolen juridisen vahvistamisen esteiden aiheuttamista ongelmista arkielämässä: http://www.tgeu.org/AccessAllAreas

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design