Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke lähti liikkeelle vauhdilla

Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke lähti liikkeelle vauhdilla

Kolmivuotinen TIKA-hanke käynnistyi STEAn tuella vuoden 2018 alusta. Hankekoordinaattorina toukokuun alussa aloittanut Jaana Pirskanen kutsui koolle 13.3. hankkeen perustamisvaiheessa mukana olleita yhteistyökumppaneita (kuva alla). TIKA-hankkeen toiminnot toteutetaan Setan Transtukipisteen yhteydessä.

Verkostokokouksessa keskustelivat monipuolisesti tavoitteista sekä suunnittelivat tulevaa toimintaa Intersukupuolisuus.fi-verkoston ja Trasek ry:n Terhi Viikki, Aktuaalin Juha Kilpiä, Sexpo-säätiön Tommi Paalanen ja Veera Uusoksa, Oulun yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola sekä Transtukipisteen Maarit Huuska ja Kuura Autere. Myös Väestöliitto, sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus ja Helsingin Yliopiston Sukupuolentutkimuksen oppiaine ovat ilmaisseet halukkuutensa osallistua hankkeeseen eri muodoissa.

Vasemmalta: Kuura Autere, Tommi Paalanen, Jaana Pirskanen, Veera Uusoksa, Maarit Huuska, Terhi Viikki, Juha Kilpiä ja Mika Venhola ensimmäisessä yhteistyötapaamisessa.

”Lisää yhteistyökumppaneita mahtuu mukaan! Hanke ja tietoisuus intersukupuolisuudesta laajenevat verkostoitumisen myötä eri puolille suomalaista yhteiskuntaa”, koordinaattori Jaana Pirskanen kertoo.

TIKA-hankkeen tavoitteena on tietoisuuden lisääntyminen intersukupuolisuudesta siten, että ymmärrys luonnollisesta kehollisesta monimuotoisuudesta lisääntyy ja että intersukupuolisuudesta voidaan puhua avoimesti ja myönteisesti perheille ja eri palveluissa.

 

Tietoa, kokemuksia ja oikeuksien parantamista

Hankkeen tavoitteena on, että lasten oikeuksia kunnioitetaan Suomessa nykyistä paremmin ja ihmisoikeusloukkaukset vähenevät. Hanke vahvistaa suomalaista ja kansainvälistä is-verkostoa ja tuo yhteen tietoa eri näkökulmista. TIKA kokoaa yhdessä is-yhteisön kanssa huomioonotettavia näkökulmia ja sanastoa. Näiden pohjalta rakennetaan koulutusmateriaaleja ja verkkoluentoja laajasti eri sosiaali-, terveys ja opetusaloille, esim. äitiysneuvoloiden, synnytyssairaaloiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

TIKA julkaisee oppaan is-nuorille eli intersukupuolisille nuorille oman kehon, sukupuolen ja seksuaalisuuden haltuunottoa tukemaan ja oman oppaan vanhemmille, joiden perheeseen on syntynyt is-lapsi. Tulossa on myös lapsille suunnattu animaatio sukupuolen moninaisuudesta. Lisäksi TIKA-hanke kokoaa julkisen osaamispankin, josta tietoa tai tukea tarvitseva löytää helposti is-asiantuntijoiden ja sensitiivisten toimijoiden äärelle.

”Is-yhteisö vaikuttaa hankkeessa aktiivisena toimijana ja äänen käyttäjänä heitä itseään koskevissa asioissa. Tärkeää on myös läheisten näkökulma”, Pirskanen painottaa.

 

Seminaari intersukupuolisuudesta ja ihmisoikeuksista kesäkuussa

Hanke järjestää kesäkuussa 12.6. ensimmäisen laajemman tilaisuuden intersukupuolisten ihmisoikeuksista Eurooppasalissa. Intersukupuolisuus ja ihmisoikeudet -seminaari on suunnattu TIKA-verkostolle, heidän yhteistyökumppaneilleen sekä sote-alan, varhaiskasvatuksen sekä opetusalan työntekijöille. Tilaisuudessa puhuu hollantilainen Miriam van der Have, joka on is-aktivisti OII Europe -järjestöstä.

Paikat maksuttomaan seminaariin täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on alkanut ja siitä voi lukea lisää Transtukipisteen sivuilta.

 

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus perustetaan

TIKA-hankkeen myötä Seta muodostaa hankkeen toiminnoista ja Transtukipisteestä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, joka tarjoaa tukea kaikille sukupuolivähemmistöille ja heidän läheisilleen sekä tuottaa ammattilaisille tietoa sukupuolen moninaisuudesta ja trans-, muun- ja intersukupuolisten sekä sukupuoltaan pohtivien tukemisesta.

Setan Transtukipiste on toiminut sukupuolen moninaisuuden asiantuntijana jo yli 20 vuoden ajan. Uuden Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen myötä myös muut kuin transihmisiksi itsensä määrittävät voivat löytää paremmin sukupuoli-identiteettiään koskevaa tietoa, palveluita ja vertaistukea.

 

Ota rohkeasti yhteyttä!

Onko työpaikallasi tarvetta päivittää tietämystä kehollisesta moninaisuudesta, intersukupuolisuudesta tai sukupuolen moninaisuudesta? Jos olet kiinnostunut TIKA-hankkeesta, tulevista julkaisuista, koulutusmateriaaleista, koulutuksista, lapsille suunnatusta animaatiosta tai haluaisit olla mukana yhteistyössä jollain tavalla, ole hyvä ja ota yhteyttä TIKA-hankkeen koordinaattoriin Jaana Pirskaseen: jaana.pirskanen@seta.fi.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design