Ladataan Tapahtumat

Sateenkaarevat perhe- ja läheissuhteet -koulutuspäivä ammattilaisille

keskiviikko 24.10. klo 9.3015.30

| 90€

Seta järjestää yhteistyössä Perhesuhdekeskuksen kanssa Sateenkaarevat perhe- ja läheissuhteetkoulutuspäivän ammattilaisille 24.10.2018. Setan koulutuspäivä ammattilaisille on kolmatta kertaa järjestettävä kokonaisuus, joka tarjoaa perustietoa, syventävää osaamista, verkostoitumista sekä hyviä käytänteitä nuorten ja heidän vanhempiensa, parien, moniskuntien ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Kouluttajina toimivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntijat Setasta ja Perhesuhdekeskuksesta. Koulutus järjestetään Kulttuuritalolla Helsingissä os. Sturenkatu 4, 00510 Helsinki. Osallistumismaksu on 90 €. Ohjeet osalistumismaksun maksamiseen löytyvät ilmoittautumislomakkeesta.

 

ILMOITTAUDU TÄSTÄ!


Ohjelma

8:15-8:30 Ilmoittautuminen perusosioon osallistuville 

8:30-9:15 Perustiedot LHBTIQ-aihepiiristä 
Aamun ensimmäinen osuus on tarkoitettu niille, jotka haluavat omaksua tai päivittää perustietoja sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.  

9:00-9:30 Ilmoittautuminen ja kahvit – Ilmoittautuminen muille kuin perusosioon osallistuville, aamukahvitarjoilu kaikille  

9:30-10:00 Tervetuloa! Yleiskatsaus perhe- ja läheissuhteisiin
Kerttu Tarjamo, Setan pääsihteeri
Sanna Nevala, Perhesuhdekeskuksen projektipäällikkö
Touko Niinimäki, Setan seniorityön koordinaattori 

10:00-10:30 Vähemmistöstressin vaikutukset suhteessa itseen ja läheissuhteisiin, Maarit Huuska, johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti, Transtukipiste 

Suhde itseen voi olla ystävällinen, hyväksyvä, vihamielinen, sensuroiva, kannustava, arvosteleva… Vähemmistöstressi vaikuttaa ihmisen sisäiseen dialogiin ja suhteeseen itseen. Se vaikuttaa rakkaussuhteiden ja perheen dynamiikkaan ja yhteistyösuhteeseen ammattilaisen kanssa. Luennossa pohditaan, miten olla avuksi asiakkaalle vähemmistöstressikysymyksissä. 

Osallistujat voivat valita osallistumisen kahteen eri työpajaan. Ilmoitus valituista työpajoista ilmoittautumisen yhteydessä. 

10:45-12:15 Työpaja  osa 1:  

a) Kun lapsi on trans-, inter- tai muunsukupuolinen – vanhemman polku tuetusta tukijaksi, Miska Salakka, palveluohjaaja, Transtukipiste ja Kuura Autere, sosiaalipsykologi, lastentarhanopettaja, Transtukipiste 

Miten ammattilainen voi tukea vanhempaa, joka kamppailee hyväksyäkseen lapsensa sukupuolen? Entä, kun vanhempi kyseenalaistaa lapsensa transsukupuolisuuden täysin? Miten kohdata vanhemman huoli ja mahdollinen suru, kun hänelle syntyykin intersukupuolinen lapsi? Työpajassa paneudutaan keinoihin tukea vanhempaa, jotta hän voisi puolestaan tukea ja kasvattaa lastaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

b) Läheissuhteet nuorten voimavarana – ”saan olla !”, Sasu Mattila, yhteisöpedagogi, Transtukipiste ja Marita Karvinen, koulutussuunnittelija, Seta 

Työpajassa pohditaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten erilaisten läheissuhteiden merkitystä erityisesti voimavarojen näkökulmasta.  Mitkä tekijät vahvistavat nuoren itseluottamusta? Millaisia toiveita ja tarpeita lähipiiriin kohdistuu? Mikä on kavereiden, perheen tai seurustelukumppanin rooli nuoren tukijana? Teemoihin perehdytään sekä asiakaskokemusten että sateenkaarinuoria koskevien tutkimusten pohjalta.

c) Perhesuhteet sateenkaariperheissäSanna Nevala  

12:15-13:15 Lounas – Lounas sisältyy koulutuspaketin hintaan 

13:15-14:45 Työpaja – osa 2:  

a) Kun lapsi on trans – vanhemman polku tuetusta tukijaksiMiska Salakka ja Kuura Autere 

b Läheissuhteet nuorten voimavarana – ” saan olla Sasu Mattila ja Marita Karvinen 

c) Kuinka rakentaa läheissuhdetta kriisin jälkeen?
Terhi Väisänen, perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti, Perhesuhdekeskus 

14:45-15:15 Iltapäiväkahvit ja verkostoituminen päivän eri teemojen tiimoilta  

15.15-15.30 Päätössessio: Näin voimme olla avuksi, vinkkejä miten voit hyödyntää Setan ja Perhesuhdekeskuksen palvelujaKuura Autere ja Sanna Nevala  

Lisätietoa:
Marita Karvinen
koulutussuunnittelija, Seta
p. 040 570 4328
marita.karvinen@seta.fi

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Transtukipiste on sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, joka tarjoaa tukea monipuolista sukupuolivähemmistöille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen sekä tekee näkyväksi sukupuolen moninaisuutta.

Perhesuhdekeskus lisää hyvinvointia sateenkaarikansan perhesuhteisiin järjestämällä perhesuhteiat tukevaa vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillista tukea haastavissa tilanteissa oleville ja tuottamalla tietoa perhesuhteiden tueksi.

 

Asiantuntijat


Marita Karvinen
, Dottore in Scienze Politiche (sosiologia), valtiotieteiden tohtori (sosiaaliantropologia), työorganisaatioiden kehittäjä ja henkilöstökouluttaja, seksuaalineuvoja. Karvinen työskentelee Setan koulutussuunnittelijana. Hänellä on kokemusta laaja-alaisesta lhbtiq-teemojen kouluttamisesta 15 vuoden ajalta. Erityisosaamista hänellä on opetus- ja kasvatusalojen ammattilaisten kouluttamisessa.

 


Maarit Huuska
, YTM (sosiologi, sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti (ET) työskentelee Setan Transtukipisteellä johtavana sosiaalityöntekijänä. Hän on opiskellut dialogista ja voimavarakeskeistä perheterapiaa ja taideterapeuttisia työmenetelmiä. Hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden työkokemus sukupuolen moninaisuudesta. Hän tekee terapeuttista asiakastyötä yksilöiden, parien/moniskuntien ja perheiden kanssa ja ohjaa vertaisryhmiä läheisille. Hän on työssään edistänyt ammattialansa työtapojen kehittymistä, mm. kirjoittanut aiheesta useita ammatillisia artikkeleita ja lasten tarinoita ja kehittänyt Transtukipisteelle yhdessä työryhmän kanssa uusia transsensitiivisiä tukityön menetelmiä, kuten identiteettityön tuki. Hän on pitkäaikainen jäsen kansainvälisessä terveysjärjestössä The World Professional Association for Transgender Health WPATH.


Miska Salakka,
sosionomi (AMK) on työskennellyt Setan Transtukipisteellä palveluohjaajana vuodesta 2016 alkaen. Hän työskentelee kaiken ikäisten sukupuoleltaan moninaisten ihmisten sekä heidän läheistensä kanssa. Sukupuoleltaan moninaisten ihmisten vanhempien kysymyksiin hän on päässyt paneutumaan ohjatessaan Transtukipisteen vanhemmille suunnattua vertaistukiryhmää. Salakka on perehtynyt erikoistumisopinnoissaan ja lopputyössään sukupuolen moninaisuuteen ja erityisesti muunsukupuolisuuteen.

Kuura Autere on Transtukipisteen sosiaalipsykologi (YTM) ja lastentarhanopettaja (KK), jolla on 30 vuoden kokemus ryhmien ohjaamisesta ja 10 vuoden kokemus lapsiryhmien ohjaamisesta. Autere vastaa Transtukipisteellä ryhmänohjaajien koulutuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta ja heidän tukemisestaan.

 


Touko
 Niinimäki
, sosionomi (AMK) on Setan seniorityön koordinaattori, joka tarkastelee kouluttaa ja konsultoi työssään sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ikääntymisen näkökulmasta. Niinimäki on perehtynyt sateenkaarisensitiiviseen palveluasumiseen, sateenkaariseniorien vertaistoimintaan ja vanhustyön kentän kehittämiseen sateenkaariseniorit huomioiden.

 

Kuvassa on Terhi Väisänen.
Terhi Väisänen
on koulutukseltaan perhe- ja paripsykoterapeutti sekä psykiatrian sairaanhoitaja. Työkokemusta ihmissuhde- ja perhetyöstä hänelle on kertynyt yli 20 vuotta, viimeisimmäksi Sateenkaariparit-hankkeen asiantuntijana. Väisänen on työskennellyt pitkään myös päihteiden käyttäjien ja heidän läheistensä, pitkäaikaissairaiden ja erityislasten vanhempien sekä erilaisissa elämänkriiseissä olevien ihmisten kanssa. Lisäksi erilaiset mielenterveyden ongelmat ovat tuttuja teemoja. Väisänen työskentelee Perhesuhdekeskuksen perhetyöntekijänä.

Sanna Nevala on koulutukseltaan FM, opettaja. Opettamisen ja opetussuunnitelmatyön kautta Nevala jatkoi Tansaniaan kehitysyhteistyö- ja järjestötehtäviin. 2016 Nevala siirtyi Sateenkaariperheet ry:n koulutussuunnittelijaksi ja koulutushankkeen päätyttyä 2017 Perhesuhdekeskuksen projektipäälliköksi. Perhesuhdekeskus on Sateenkaariperheet ry:n komivuotinen hanke, jolla lisätään sateenkaari-ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvointia.

 

Sasu Mattila, yhteisöpedagogi (AMK) ja nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja on työskennellyt lastensuojelussa ja erityistä tukea tarvitsevien nuorten sekä nuorten mielenterveyskuntoutujien parissa. Mattila työskentelee Transtukipisteen yhteisöpedagogina.

 

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
keskiviikko 24.10.
Aika:
9.30–15.30
Hinta:
90€
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, ,

Tapahtumapaikka

Kulttuuritalo
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design