Setan uusi pj Outi Hannula vaatii ulkoisen adoption avaamista nais- ja miespareille

Setan tänään valittu puheenjohtaja Outi Hannula toivoo, että Suomen eduskunta hyväksyy perheen sisäisen adoption käsittelyn yhteydessä myös ulkoisen adoption avaamisen samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä. ”Oli hienoa kuulla, että perheen sisäiseen adoptioon liittyvässä eduskunnan lähetekeskustelussa kansanedustajat nostivat sateenkaariperheen lapsen edun vahvasti esiin. Lapset ansaitsevat tulla kohdelluiksi yhdenvertaisesti”, toteaa Hannula.

Outi Hannula, 40, valittiin Seta ry:n hallituksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2009. Valinnan teki Seta ry:n edustajakokous Helsingissä lauantaina 29.11. Samassa kokouksessa hyväksyttiin Setan poliittinen strategia vuoteen 2013.

Uuden puheenjohtajan mielestä Setan lähivuosien suuri haaste on saada aikaan murros yleisessä asenneilmapiirissä kautta maan. ”Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat yhä syrjintää eri muodoissa, esimerkiksi työpaikoilla ja työhönottotilanteissa. Lainsäädäntö kieltää syrjinnän, mutta asenteet tulevat jälkijunassa. Eritoten transihmisiin kohdistuu tavattomasti ennakkoluuloja.” Setan uuden strategian keskeisiä tavoitteita on poistaa syrjiviä asenteita ja käytäntöjä esimerkiksi julkisissa palveluissa.

Outi Hannula uskoo muutoksen olevan mahdollinen: ”Merkit ovat jo ilmassa. Murroksesta kertoo se laaja tuki, jota rohkeasti julkisuuteen tulleet Johanna Korhonen ja Olli (Marja-Sisko) Aalto ovat tänä syksynä osakseen saaneet. Tämä myönteinen liikahdus olisi saatava arjen tekojen tasolle.”

YTM Outi Hannula on ollut pitkään mukana erilaisissa järjestöissä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja kehitysmaakysymysten parissa. Hannula on toiminut vuosia aktiivisesti Setan jäsenjärjestössä Sateenkaariperheet ry:ssä ja viime vuoden myös jäsenenä Setan hallituksen politiikkavaliokunnassa. Hannula on työskennellyt aiemmin Vihreissä kansainvälisten asioiden sihteerinä sekä Euroopan vihreiden varainhoitajana. Vuodesta 2004 alkaen hän on ollut Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry:ssä kampanjakoordinaattorina. Hannulalla on kaksi alle kouluikäistä lasta.

Setaa kolme vuotta johtanut Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juha Jokela ilmoitti jo viime vuonna uudelleen valintansa yhteydessä, ettei hän ole enää käytettävissä puheenjohtajana vuonna 2009. Jokela aikoo kuitenkin jatkossakin olla mukana ihmisoikeustyössä Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. ”Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville”, linjasi Jokela.

Yhdistyksen varapuheenjohtajana jatkaa vuonna 2009 Kirsti ”Titti” Laine.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design