Seta vaatii eheytystoiminnan kieltoa – asiantuntevaa tukea on tarjolla identiteettiään pohtiville

Seta vaatii eheytystoiminnan kieltoa – asiantuntevaa tukea on tarjolla identiteettiään pohtiville

Seta otti keskiviikkona jyrkästi kantaa mediassa esitettyihin eheytyspuheisiin. Niiden taustalla oli Pori Jazzin tuore toimitusjohtaja, kristillisdemokraattien riveissä toimiva Aki Ruotsala. Hän tuo esiin Satakunnan kansan haastattelussa eheytysmyönteisiä kantojaan ja toteaa muun muassa, ettei usko homoja olevan olemassa.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen vaatii Pori Jazzilta reagointia toimitusjohtajan näkemyksiin.

Oman seksuaalisuutensa tukahduttamisen, sukupuolikokemuksensa mitätöimisen ja muuttumispyrkimysten seurauksena voi olla vakavia mielenterveysongelmia ja itsetuhoisuutta. Seta muistuttaa, että sekä vertaistukea että ammatillista tukea on saatavilla, jos oma seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti häiritsee tai se koetaan synniksi tai muutoin vääräksi. Setan jäsenjärjestö Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hanke, Sinuiksi-palvelu ja Setan Transtukipiste tukevat henkellisissä yhteisöissä olevia ihmisiä. Tuen lähtökohtana on omaksi itseksi kasvaminen ilman minkäänlaista painostusta.

”Kaikenlaiset sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvat manipulointiyritykset ovat äärimmäisen vakavia ja terveydelle haitallisia. Jo nyt lääketieteellinen niin sanottu eheyttäminen on kielletty ja maallikoidenkin tekemänä se pitäisi tunnistaa ja kieltää hengellisenä väkivaltana”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Seta on ajanut eheyttämisen kieltämistä pitkään ja toivoo sosiaali- ja terveysministeriön ottavan asian pikaisesti käsittelyyn. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan eheytystoiminta on haitallista. Linjauksen mukaisesti Suomessa onkin kielletty lääketieteen harjoittajien tekemät eheytyshoidot. Euroopan parlamentti otti myös tänä vuonna kantaa eheytyshoitojen kieltämisen puolesta.

”Tämä on ihmisoikeuskysymys. Suomen sijoitusta Euroopan sateenkaarikartalla laskee se, ettei seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävää eheytystä ole selvästi kielletty”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Lue myös: Satakunnan Kansa: Pori Jazzin tuore toimitus­johtaja ei usko homojen olemassa­oloon ja on kannattanut kristillistä ”eheyttämis”-kampanjaa

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design