Seta huolissaan urheilussa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä

Seta huolissaan urheilussa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä

Kerttu Tarjamo laajempiSeta on huolissaan naisurheilussa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä. MTV3 uutisoi viime viikolla erityisesti naisten palloilulajeissa ilmenneestä häirinnästä, josta häirinnän kokijat ja näkijät ovat nyt uskaltaneet kertoa julkisesti.

”On erittäin rohkeaa kertoa asiasta ja on tärkeää, että kokemukset tulevat esille. Seksuaalinen häirintä on aina tuomittavaa ja siihen tulee puuttua rivakasti, tekijöiden seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Kuten muissakin #metoo-kampanjan vanavedessä esiin tulleessa häirinnässä keskeistä on, että häirintä on ollut laajasti tiedossa eikä siihen julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ole puututtu.

”Tämä kertoo siitä, kuinka haluttomia ja taitamattomia olemme yhteiskuntana olleet puuttumaan seksuaaliseen häirintään ja ennaltaehkäisemään sitä.”

Seksuaalisen häirinnän käsittelyä voi pääsihteeri Tarjamon mukaan estää se, ettei urheiluyhteisöissäkään kyseenalaisteta hetero- tai sukupuolinormeja.

”Oletetaan, että seksuaalisen härinnän tekijä tai uhri on hetero tai cis-sukupuolinen. Tai ei koeta ylipäätään luontevaksi puhua erilaisista seksuaalisista suuntautumisista. Homoseksuaalisuus on vielä monilla urheiluareenoilla tabu. Tällöin myös kielteisten ilmiöiden käsittely näissä konteksteissa voi olla mahdotonta. Samoin tietoisuus sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta auttaa ennaltaehkäisemään myös niihin perustuvaa syrjintää.”

Kerttu Tarjamon mukaan seksuaalista häirintää ei voida kokonaan torjua ellei todeta, että häirinnän tekijät ja uhrit voivat olla mitä tahansa seksuaalista suuntautumista tai sukupuolta. Kaikkialla tarvitaan kattavasti sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden huomioivaa yhdenvertaisuussuunnittelua ja aktiivista puuttumista kaikenlaiseen häirintään.

”Kaikissa tapauksissa häirintä tulee tuomita ja siihen pitää puuttua ja uhrien pitää voida luottaa siihen, että heidän kokemuksensa otetaan aina todesta”.

 

> MTV3:n haastattelu

Lisätietoa:

Kerttu Tarjamo
+358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design