Sukupuoli on moninainen ilmiö, joka ei ole jaettavissa kahteen, toisilleen vastakkaiseen ja selvästi toisistaan erotettavaan sukupuoleen, vaan sukupuolen ilmenemismuodot ovat moninaisemmat. Sukupuolen moninaisuus sisältää sekä sukupuolivähemmistöt että sukupuolienemmistöt.
Sukupuolen moninaisuudesta voidaan puhua yksilötasolla eri tavoin: voidaan ajatella, että jokaisen ihmisen sukupuoli koostuu ainutlaatuisista ja yksilöllisistä piirteistä ja on täten moninainen. Toisaalta voidaan ajatella, että sukupuolen moninaisuus tarkoittaa jotakin ominaisuutta, joka on sukupuolivähemmistöille tyypillinen.
Sukupuoli on erilaisista geneettisistä, kehityksellisistä, hormonaalisista, fysiologisista, psykologisista, sosiaalisista ja kulttuurisista ominaisuuksista koostuva jatkumo. Sukupuolia eivät siis ole vain mies ja nainen, vaan ihminen voi olla molempia yhtä aikaa, jotain siltä väliltä tai jotain ihan muuta. Joillakin taas ei ole sukupuolta lainkaan.
Sukupuolen moninaisuuteen kuuluu myös sukupuolen ilmaisu. Sukupuolen ilmaisulla tarkoitetaan erilaisia ilmaisun tapoja, jotka ovat kulttuurissamme sukupuolittuneita. Sukupuolen ilmaisu sisältää kaiken yksilön toiminnan ja käyttäytymisen, jolla hän ilmaisee itselleen ja muille olevansa nainen, mies tai jotain muuta. Näitä ilmaisun tapoja, jotka ovat kulttuurissamme sukupuolittuneita, ovat esimerkiksi vaatetus, muu ulkonäkö, puhetyyli, ilmeet ja eleet.
Käsitys vain kahdesta toisilleen vastakkaisesta sukupuolesta sulkee ulos ne, jotka eivät mahdu perinteisiin naisen tai miehen muotteihin. Naisellisuus ei ole ainoastaan naisten eikä miehisyys ainoastaan miesten yksinoikeus. Oikeus omaan sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun haluamallaan tavalla – joko perinaisellisesti tai -miehisesti, sukupuolettomasti tai eri sukupuolia ilmentäen – kuuluu jokaiselle, olipa transihminen tai cis-ihminen.
Ihmisyyteen kuuluu laaja kirjo erilaista sukupuolen kokemista ja ilmaisua sekä kehollisia sukupuolipiirteitä. Sukupuolen moninaisuus on varsin yleistä. Kouluterveyskyselyssä (2017) yli 5 prosenttia kertoi sukupuolekseen toisen kuin syntymässä määritelty. Hollannissa tytöistä ja pojista 10 % kertoi toivovansa, että heidän kehonsa olisi toista kuin syntymässä määritelty. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 5% kertoo olevansa trans- tai muunsukupuolisia (2012). Sukupuolen fyysinen ja psyykkinen kehitys sekä sukupuolen kokeminen vaihtelevat joillain ihmisillä päivittäin tai ihmisen elämänkaaren ajan.
Sukupuoli on myös juridinen määre. Suomessa on toistaiseksi vain kaksi juridista sukupuolta, mutta maailmalla muun muassa Saksassa, Australiassa, Intiassa, Nepalissa ja Uudessa-Seelannissa on myös kolmas sukukupuolikategoria niille, jotka eivät ole miehiä tai naisia. Kolmas sukupuolikategoria tekee näkyväksi muunsukupuoliset, sukupuolettomat tai intersukupuoliset ihmiset. Sillä ei viitata numeerisesti vain kolmen sukupuolen olemassa oloon, vaan se on enemmänkin kattokäsite ei-binäärisille sukupuolille.
Juridisen sukupuolen muuttamista säätelee Suomessa translaki. Translain mukaan juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtoina ovat 18-vuoden ikä ja Suomen kansalaisuus.
Transihmisyys ja intersukupuolisuus
Sukupuolen moninaisuuteen kuuluu sukupuolivähemmistöt ja sukupuolienemmistöt. Sukupuolivähemmistöiksi lasketaan kuuluvan transihmiset, sukupuolettomat ja intersukupuoliset. Sukupuolienemmistöjä ovat cis-ihmiset – syntymässä määriteltyä sukupuoltaan ilmaisevat ja siihen itsensä määrittävät ihmiset.
Transihmiset on kattokäsite ihmisille, jotka eivät määritä itseään kuuluvaksi vain siihen sukupuoleen, mikä on syntymässä määritelty. Transukupuolinen ihminen voi korjauttaa kehoaan vastaamaan kokemaansa sukupuolta. Transsukupuoliselle on tärkeää, että hänet kohdataan oikeassa sukupuolessaan, minkä vuoksi sukupuolen korjauksen sosiaaliset ja juridiset ulottuvuudet ovat myös tärkeitä.
Sukupuolivähemmistöillä tarkoitetaan transihmisiä ja intersukupuolisia. Transihmisiä voivat olla sukupuolettomat, transsukupuoliset, transvestiitit ja muunsukupuoliset. Transsukupuoliset ovat yleensä naisia tai miehiä. Transvestiitilla on tarve ilmentää sekä miestä että naista itsessään. Muunsukupuolisen sukupuoli voi olla omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta tai aivan jotain muuta ja ainutlaatuista.
Käsitteellä intersukupuolisuus kuvataan laajaa joukkoa erilaisia kehon variaatioita, joissa kromosomit, sukuelimet, hormonitoiminta tai muut sukupuolitetut kehonpiirteet, eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus on luonnollista kehollista vaihtelua ja tekee näkyväksi sen, että ihmisiä ei voi biologisestikaan luokitella kahteen toisensa poissulkevaan sukupuoleen.
Intersukupuolisia on väestöstä eri määrittelystä riippuen 1:4500 – 1,7%. Erilaisia intersukupuolisuuteen yhdistettyjä diagnooseja on laajimman määritelmän mukaan noin 40 erilaista. Monet ihmiset elävät koko elämänsä tietämättä, että he ovat intersukupuolisia. Osa intersukupuolisista saa tietää intersukupuolisuudestaan murrosiässä, jos kuukautiset eivät ala tai aikuisena esimerkiksi, jos lapsen saamiseen liittyy vaikeuksia. Vain pieni osa intersukupuolisista saa diagnoosin heti syntymän jälkeen.
Suomessa intersukupuolisen lapsen syntyessä lääkäri määrittää lapsen kuuluvaksi toiseen juridisista sukupuolista. Sukupuoli ei kuitenkaan ole koskaan yksiselitteisesti pääteltävissä kehollisten piirteiden perusteella. Intersukupuolinen tila ei toistaalta määrittele sitä, minkälainen sukupuoli-identiteetti henkilölle kehittyy.
Setan Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille (TIKA) -hanke 2018–2020 pyrkii edistämään intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja ihmisoikeuksia ja kokoamaan yhteen ammattilaisten verkostoa Suomessa. Tutustu hankkeen tuottamaan sisältöön täällä.
Kuten seksuaalista suuntautumistaan, ei sukupuoltaan voi omalla päätöksellään tai ulkopuolelta muuttaa. Riippumatta tavasta, jolla lasta kasvatetaan, ei voida muuttaa lapsen kokemusta omasta sukupuolestaan.
Transihmisyys itsessään ei ole psyykkinen sairaus vaan sukupuolen moninaisuuteen kuuluva luonnollinen asia. Transihmisten kokemat sukupuoliristiriita tai kehopuolidysforia taas ovat hoitoa vaativia asioita. Sukupuoliristiriita tarkoittaa, että ihmisen tunne omasta sukupuolesta ei vastaa hänen kehoaan eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta. Sukupuolidysforia tarkoittaa sukupuoliristiriidan aiheuttamaa kokonaisvaltaista pahan olon tunnetta, joka eritellään usein kehodysforiaksi ja sosiaaliseksi dysforiaksi. Kehodysforialla tarkoitetaan vierauden, ahdistuksen ja inhon tunteita, jotka kohdistuvat kehon sukupuolitettuihin piirteisiin. Sosiaalinen dysforia kuvaa sosiaalisissa tilanteissa ilmenevää ahdistusta ja pahan olon tunnetta, joka liittyy väärinsukupuolittamiseen eli siihen, ettei tule tilanteissa nähdyksi omana itsenään. Hoitamattomina nämä voivat johtaa psyykkiseen sairastumiseen ja itsetuhoisuuteen.
Kaikki transihmiset eivät kuitenkaan koe tarvitsevansa kaikkia sukupuolta vahvistavia hoitoja. Noin puolet ei käy läpi sukuelinkirurgiaa. Vuosittain sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuu Suomessa 800 ihmistä (tilanne 2017).
Haluatko vahvistaa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia?
Seta vaikuttaa sen puolesta, että jokaisella on oikeus elää avoimesti omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä ja väkivallasta.
Lisätietoa
Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen verkkosivut
Sukupuolen moninaisuus, transihmisyys, intersukupuolisuus ja kehon kirjo, sukupuolen korjaaminen, sukupuolivähemmistöjen tuki- ja neuvontapalvelut:
Maarit Huuska
johtava sosiaalityöntekijä, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
puh. 050 913 3278
maarit.huuska@seta.fi
Materiaalia
Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen sekä kehojen moninaisuus -infokuva (2023). Klikkaa isommaksi!
A3-kokoisen infojulisteen voit ladata ja tulostaa itsellesi tästä.
Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo -opas. Perusteos, joka käsittelee sukupuolen ja kehojen moninaisuutta eri näkökulmista. Julkaistu 2021.
Mångfalden av kön och kroppar handbok på svenska. Denna handbok från Kompetenscentrum för könsmångfaldär ett grundläggande verk som behandlar mångfalden av kön och kroppar ur olika synvinklar. Publicerat 2021.
Sukupuolen moninaisuus ja lapset. Opas varhaiskasvatuksessa työskenteleville ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille moninaisten lasten ja heidän perheidensä kohtaamisesta. Saatavilla painettuna. Julkaistu 2019.
Nainen, mies ja moni muu, Sukupuolien kulttuurinen rakentuminen -artikkeli (Marita Karvinen)
Kuvassa on Jouna. Kuva Aleksi Rinta-Kauppila.
Selkokielinen teksti sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta on luettavissa täällä.
Sukupuolen moninaisuus tänään
Tällä lomakkeella voit tilata itsellesi Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tiedotteet ammattilaisille. Sukupuolen moninaisuus tänään on suunnattu kaikille, jotka kohtaavat työssään sukupuolivähemmistöhin kuuluvia ihmisiä sekä niille, jotka haluavat ajantasaista ja tutkittua tietoa sukupuolen moninaisuudesta, trans- ja intersukupuolisten ihmisten tukemisesta ja palveluista sekä tietoa sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteesta.